Szerintetek képmutatóak az ezotériások?
Nem.
Ha pedig butaság, akkor cáfold egyenként.
Szerintem 19.-es álláspontja jól tükrözi a közvéleményt, némi egyéni utánaolvasással. De a közvélemény, és a valóság nem feltétlen egyezik teljesen.
Az ezotéria fogalma nem változik meg attól, hogy a laikus másra használja. A babona, UFO kérdés, és hasonlók nem tartoznak az ezotéria tárgykörébe. A misztika igen, a misztériumok képezik az ezoterikus tanulmányok tárgyát. Igazából sok önjelölt ezoterikus is laikus módjára használja a fogalmat.
A leírt tudományos kísérletek valóban megtörténtek, de a "látók" esetében nem ezerelékes, hanem százalékos eltérések voltak. Az öt kártyás módszer esetén(Zener kártyák) a várható találatok száma egy "kör" során 4-6 találat, mivel a pakli 25 kártyát tartalmaz. A 7 már anomália, ami fölötte van, az pedig statisztikailag nem lenne lehetséges, ha a találatok véletlenszerűek lennének. Ettől függetlenül előfordulhat magas találati szám egyes esetekben. Csak azokat az eseteket rögzítik tudományosan bizonyítékként, ahol a tesztalany a várhatónál gyakrabban teljesít a statisztikailag várható eredmény fölött. Ugyancsak vizsgálták, hogy ha az alanyt különböző állapotokban teszik ki a kísérletnek, javul e a teljesítményük. Kissé kiugró eredményt sokat rögzítettek(1-2 százalékkal a várható fölött), és néhány valóban kiugrót. A Rhine házaspár elég jeletős eredményeket ért el ezen a téren, főképp a 70-es években, amikorra sikerült megalapozniuk a valóban tudományos alapokon nyugvó kutatás körülményeit. Sok velük kapcsolatban álló, és tőlük független kutató foglalkozott akkoriban a témával. Ha A Rhine kísérletekre rákeres valaki, a többi kutatót is megtalálja előbb-utóbb. Sok tanulmányt publikáltak. Egyfelől a metodikáról, másfelől az eredményekről. De igaz. A tudomány nagyjából annyit tud a témáról, amit a statisztika, és a kísérletek pszichológiai ellenőrzése, és tervezése mutat. Azt nem, hogy a jelenség hogyan működik, milyen közvetítő közegen keresztül.
Nem mellesleg, a parapszichológia nem kifejezetten ezotéria, és a látók, telepaták, és társaik képességeit a parapszichológia kutatja.
Az ezotéria az adott vallás, vagy misztikus, filozófiai rendszer nyelvezetével magyarázza a jelenségeket, nem hasraütésből. A hívő laikus csinál ilyesmit. Meg persze a csalók.
Én jóval hamarabb voltam képmutató, mint ezoterikus vagy vallásos érdeklődésű.
Bölcselkedni meg mindig is szerettem. A keresztény vallásban hiszek, az ezotéria pedig érdekel, mivel világi életet élek, így ezt is szeretném bizonyos fokig felfedezni. Nyilván nem idézek szellemet, megyek jóshoz stb, de olvasgatni a témában, informálódni szerintem más.
Aztán lehet, hogy csak képmitatás ez is :O
Az ezotéria nem attól ezotéria, hogy bonyolult, meg nem szokták megtanulni - hanem attól, hogy NEM ÉRHETŐ EL tetszőleges helyről.
Vagyis titkos tudás.
Eredetileg.
Épp ezért a keresztény tanok között nem igazán van ezotéria, mert ezek nyilvánosak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!