Kezdőoldal » Ezotéria » Egyéb kérdések » Szerintetek képmutatóak az...

Szerintetek képmutatóak az ezotériások?

Figyelt kérdés
Sok ezotériával foglalkozó ember bölcsnek, tudatosnak és mértékletesnek mutatja magát, viszont nekem az az érzésem, hogy csak megjátszák magukat.

2021. nov. 15. 13:29
1 2 3 4
 21/39 anonim ***** válasza:
31%

Nem.

Ha pedig butaság, akkor cáfold egyenként.

2021. nov. 15. 20:33
 22/39 Grimfox ***** válasza:
100%

Szerintem 19.-es álláspontja jól tükrözi a közvéleményt, némi egyéni utánaolvasással. De a közvélemény, és a valóság nem feltétlen egyezik teljesen.

Az ezotéria fogalma nem változik meg attól, hogy a laikus másra használja. A babona, UFO kérdés, és hasonlók nem tartoznak az ezotéria tárgykörébe. A misztika igen, a misztériumok képezik az ezoterikus tanulmányok tárgyát. Igazából sok önjelölt ezoterikus is laikus módjára használja a fogalmat.

A leírt tudományos kísérletek valóban megtörténtek, de a "látók" esetében nem ezerelékes, hanem százalékos eltérések voltak. Az öt kártyás módszer esetén(Zener kártyák) a várható találatok száma egy "kör" során 4-6 találat, mivel a pakli 25 kártyát tartalmaz. A 7 már anomália, ami fölötte van, az pedig statisztikailag nem lenne lehetséges, ha a találatok véletlenszerűek lennének. Ettől függetlenül előfordulhat magas találati szám egyes esetekben. Csak azokat az eseteket rögzítik tudományosan bizonyítékként, ahol a tesztalany a várhatónál gyakrabban teljesít a statisztikailag várható eredmény fölött. Ugyancsak vizsgálták, hogy ha az alanyt különböző állapotokban teszik ki a kísérletnek, javul e a teljesítményük. Kissé kiugró eredményt sokat rögzítettek(1-2 százalékkal a várható fölött), és néhány valóban kiugrót. A Rhine házaspár elég jeletős eredményeket ért el ezen a téren, főképp a 70-es években, amikorra sikerült megalapozniuk a valóban tudományos alapokon nyugvó kutatás körülményeit. Sok velük kapcsolatban álló, és tőlük független kutató foglalkozott akkoriban a témával. Ha A Rhine kísérletekre rákeres valaki, a többi kutatót is megtalálja előbb-utóbb. Sok tanulmányt publikáltak. Egyfelől a metodikáról, másfelől az eredményekről. De igaz. A tudomány nagyjából annyit tud a témáról, amit a statisztika, és a kísérletek pszichológiai ellenőrzése, és tervezése mutat. Azt nem, hogy a jelenség hogyan működik, milyen közvetítő közegen keresztül.

Nem mellesleg, a parapszichológia nem kifejezetten ezotéria, és a látók, telepaták, és társaik képességeit a parapszichológia kutatja.

Az ezotéria az adott vallás, vagy misztikus, filozófiai rendszer nyelvezetével magyarázza a jelenségeket, nem hasraütésből. A hívő laikus csinál ilyesmit. Meg persze a csalók.

2021. nov. 15. 21:00
 23/39 anonim ***** válasza:
91%
Tapasztalataim szerint minden vallás, világnézet követői között előfordul képmutatás. "Ezotériások" között is. Kiválogatják a nekik tetsző tanokat, majd a saját szájuk íze szerint értelmezik, végül arra használják fel, hogy mások felett ítélkezzenek. Gondolom, ez a jelenség az emberi természetből is fakad. Olyan jelenségekre gondolok, mint a kognitív disszonancia, önigazolás, stb...
2021. nov. 15. 21:21
 24/39 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem a fanatikus, elvakult emberekre jellemző a képmutatás. legyen az bármilyen témakör.
2021. nov. 15. 22:04
 25/39 Grimfox ***** válasza:
100%
A hiú, és büszke emberekre is.
2021. nov. 15. 22:12
 26/39 anonim ***** válasza:
83%

Én jóval hamarabb voltam képmutató, mint ezoterikus vagy vallásos érdeklődésű.

Bölcselkedni meg mindig is szerettem. A keresztény vallásban hiszek, az ezotéria pedig érdekel, mivel világi életet élek, így ezt is szeretném bizonyos fokig felfedezni. Nyilván nem idézek szellemet, megyek jóshoz stb, de olvasgatni a témában, informálódni szerintem más.

Aztán lehet, hogy csak képmitatás ez is :O

2021. nov. 16. 01:03
 27/39 Grimfox ***** válasza:
100%
A keresztény vallásnak is vannak ezoterikus tanításai. A szentségek, a szentlélek, a szentháromság misztériumainak mélyebb tanulmányozása, és megértése a keresztény ezotériához tartozik. A belső tanításokhoz, amin a legtöbb hívő nem gondolkodik el mélyebben.
2021. nov. 16. 08:36
 28/39 anonim ***** válasza:

Az ezotéria nem attól ezotéria, hogy bonyolult, meg nem szokták megtanulni - hanem attól, hogy NEM ÉRHETŐ EL tetszőleges helyről.

Vagyis titkos tudás.

Eredetileg.

Épp ezért a keresztény tanok között nem igazán van ezotéria, mert ezek nyilvánosak.

2021. nov. 16. 08:39
 29/39 Grimfox ***** válasza:
100%
Nyilvános az, amit a pap elmond, és amit elolvasol a bibliából. De van sok olyan "kiegészítés" amik nem nyilvánosak, és az átlagos hívő számára nem érhetőek el.
2021. nov. 16. 08:52
 30/39 anonim ***** válasza:
100%
Akkor ez vajon a kereszténységhez tartozik, vagy csak valami hozzáköltött dolog?
2021. nov. 16. 09:50
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!