Most akkor mennyire van szabad akaratunk?
Egyre több helyen találkozok az infóval, hogy a tudatalatti "dönt", és határozza meg mit tapasztalunk jóval nagyobb százalékban, mint a tudatos. De akkor így olyan, mintha egy tudatalatti, hozzáférhetetlen program alapján menne egy csomó minden.
Pl.: aki kiskorában sokszor hallotta, hogy "Ezt te nem tudod megcsinálni! vagy "Jaj milyen buta vagy!", akkor ez programozódik be, és hiába törekszik tudatosan, a tudatalatti program él, és mégse tud eredményt produkálni.
Akkor így mennyire van bármire is behatásunk? Pl. a tudatalattira? Ha valakinek nincs behatása a tudatalattijára, akkor kb semmire nincs...Ami eléggé nem fair.
Ne egy külön dologként kezeld a tudatalattit. Az is te vagy. Ha a tudattalan valamit "csinál", azt te csinálod, szándékosan csinálod, csak abban a tévedésben vagy, hogy nem szándékos, amit teszel, mert nem az ego, a tudatos én dönt.
Van szabad akarat, de az ember ritkán használja. Általában inkább sodródik.
Ha zavar, hogy a tudattalanod, és a tudatod látszólag külön funkcionál, meditálj, és ismerd meg, mi van a tudatod felszíne alatt. Akkor nem lesz több "nem szándékos" döntés.
Szerintem a kulcs azon lehet, hogy bármit is érzünk, meg kell próbálni hinni magunkban, és kilépni a komfortzónánkból, lesz, ami lesz. Másként nem lehet fejlődni.
Én pl mindig is azt gondoltam magamról tudattalanul is, hogy pocsékul megy az angol. Aztán egyszer, bármennyire is féltem, elmentem randira egy német sráccal. Úgy voltam vele, ha nagyon kínos, maximum eljövök. És végül szuperül alakult, sokkal jobban ment, mint gondoltam.
A tudatalattid is a részed.
Legegyszerűbben úgy lehetne megfogalmazni, hogy a szabad akaratod a fizikai törvényekig tart.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!