Mi a véleményetek erről az elképzelésről?
Atyaég :D nem akarok bunkó lenni, de úgy látom nem igazán fogod fel, hogy én nem a teremtésről beszélek, bár gondolom szelektíven olvasol.
Ez az én elméletem/elképzelésem. Korlátolt vagy, mint a lépcsőház.
"25. Miért ugrasz bele ruhástól a vízbe ez a fő kérdés? Mi az oka ennek a döntésnek? Egy random gondolat a semmiből, szabad akarat, vagy ok-okozat következménye? Te azt mondod minden a döntéseiden múlik, én azt mondom a döntéseid nagy része eleve determinált, tőled teljesen független, a szabad akarattal illúziójával. Azt hozzáteszem ha valaki elég tudatos, felül tudja írni a tudatalatti programokat amik futnak a háttérben. És ha jön a gondolat hogy "most beleugrom a vízbe ruhástól", felteszi a kérdést: miért is kellene beleugranom?"
A szabad akarat megelőz minden gondolatot. Lehet, hogy jön egy gondolat, hogy ugorj bele a vízbe, de akkor is szabad akaratodból teszed meg, nem a gondolat kényszerít rá. Semmi sem kényszerít semmire. Bármit is teszel, azt szabad akaratodból teszed. Persze a szabad akaratot nem lehet korlátok közi szorítani, szabályokat, törvényeket alkotni róla, így mondani se lehet nagyon róla semmit. Egyszerűen csak van.
Ha a gondolat nem előzné meg a szabad akaratot, akkor olyanok lennénk, mint a beprogramozott karakterek a számítógépes játékokban. De mivel megelőzi, így képesek vagyunk a gondolattal ellentétesen cselekedni, nem vagyunk alávetettek.
Kijavítottam magam. A gondolat csak bizonyos módon láttatja velünk a dolgokat, de nem hozza meg helyettünk a döntés. Attól, hogy felveszel egy napszemüveget, nem jelenti azt, hogy a napszemüveg által látsz.
Én leteszteltem ezt magamon, mivel 3 éve a kisujjamat se mozdítom, hiába mondják a gondolataim, hogy menjek dolgozni, csináljam ezt vagy azt, rendíthetetlenül nem csinálok semmit. 3 éve teljesen a gondolataim ellen cselekszem. Mi ez, ha nem a szabad akarat győzelme a gondolatok felett? Én nem csak elmélkedek, hanem a tapasztalataimról beszélek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!