Mi a véleményetek erről az elképzelésről?
#szubjektív idealizmus
11/46 A kérdező kommentje:
Akkor ha úgy mondom, hogy a kollektív tudattalan módosítható, úgy elképzelhető?
Természetesen most nem arról van szó, hogy az ember ézékelne belőle bármit, hanem a színfalak mögötti folyamatokról gondolkodtam.
12/46 A kérdező kommentje:
A médiás szubliminális dolgoknak semmi köze ehhez, az nem a múltba nyúl bele.
Itt nem lineáris az idő.
Egyébként, a 2D-s példád jó hasonlat. Kb. ebből a perspektívából látjuk a történéseket. Ha valaki képes rá hogy felülről lássa mint egy madár az eseményeket, akkor komplexebb valóságot lát. Médiás szubliminális dolgok a jelenbe nyúlnak bele ami meghatározhatja a jövőt. De szerintem, nem lehet úgy manipulálni az eseményeket ami a rendszert működtető legvégső intelligencia(Isten, teremtő stb...) akartával ellentétes lenne.
2021. ápr. 26. 20:31
A kollektív tudatot tudjuk honnan származik. C. G. Jung is foglalkozott a témával. Ha jól rémlik ő kollektív tudattalannak hívta, és ez emberi szemszögből nézve pontosabb megnevezés, mert nem vagyunk tudatában.
2021. ápr. 26. 21:11
15/46 A kérdező kommentje:
Rosszul fogalmaztam. Tehát azt tudjuk, hogy elvileg honnan származik, vagyis van rá elmélet, viszont azt nem tudjuk, hogy mi tudja manipulálni. Kollektív tudatnak azért lehet nevezni, mert az összes tudást tartalmazza szerintem, azt is ami tudatos.
13-as: így van, és itt jön képbe a szubjektív idealizmus
A lényeg hogy ember vagy esetleg bármilyen túlvilági lény alatta van hierarhiában a termtőnek vagy bárhogyan is nevezed. Ezért, semmi nem képes módosítani úgy az eseményeket hogy az eredeti tervtől eltérjen. Kb. olyan mintha készítenél egy videójátékot ahol a karakterek nem képesek felülírni az általad megírt menetrendet, programkódot. Mi és minden "túlvilági lény" ebben a videójátékban csak karakter. Semmi nem történik véletlenül. Én így látom a történetet.
2021. ápr. 26. 22:09
17/46 A kérdező kommentje:
Ez igaz, de nem mindegy honnan -milyen távlatból- szemléljük a dolgokat. Tehát a mi teremtőnket irányítja valami más, viszont az a más valami csak közvetett teremtő és adhat felhatalmazást a közvetlen teremtőnek ahhoz, hogy alakítsa az alsóbb rendű ok-okozati hálót (a mi világunkat). Ahogy mi is irányíthatjuk - a mi szemszögünkből - a videójáték karaktereit, megírhatjuk hozzá a programot, ami egy még alacsonyabb szinten létezik.
Valahogy így de felesleges agyalni rajta mert ha a videójáték karakter hasonlatot veszzük alapul, soha nem leszünk képesek meglátni az abszolút valóságot mert benne vagyunk a játékban. Ebben a hasonlatban a teremtő a játékos aki irányít és nézi a játékot kívülről. Ha játszol bármilyen játékot te látod a karaktereket kívülről és tudod mi miért történik, de a karakter nem lát téged és azt sem látja milyen a világ a te szemszögedből. Persze, nekünk is van szabad akaratunk de limitált határokon belül.
2021. ápr. 26. 22:52
19/46 A kérdező kommentje:
Szerintem az ember megismerésének határőre az őrület lehet, mint egy játékban a térkép széle, csak tudati szinten. Ezért nem lehetséges a megismerés.
Alapvetően a teremtő adhatna felhatalmazást a megismerésre a saját szintünkön, ezt nem tudhatjuk. Szabad akaratunk is van, attól függ az is, hogy honnan nézzük.
A világ amelyben élünk elmebeteg. Az emberek a paranoiáikkal, kicsinyes bosszúikkal, nagy egójukkal a tudósok az okoskodásaikkal, a politikusok a korlátlan hatalommániájukkal az egész világ úgy ahogy van egy hatalmas elmebaj. Ha ezt mind mi vetítjük ki, akkor felmerül a kérdés mi ekkora elmebetegek vagyunk ?
2021. ápr. 27. 09:22
Kapcsolódó kérdések: