Kezdőoldal » Ezotéria » Egyéb kérdések » Hisztek a karmában?

Hisztek a karmában?

Figyelt kérdés
Én csinaltam mar hülyeségeket, de nagyon megbántam, és félek, hogx a karma vissza fogja adni :(
2020. aug. 10. 13:37
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
Én a macska karmában hiszek
2020. aug. 10. 14:29
 2/5 butt válasza:
Nem
2020. aug. 10. 14:42
 3/5 anonim válasza:
Én a kamrában hiszek.
2020. aug. 10. 17:51
 4/5 2*Sü ***** válasza:

Wikipédia: „A karma törvénye szerint minden cselekedetünk egy annak megfelelő következménnyel jár, illetve minden, ami történik a világban, az maga egy következmény, vagyis valamilyen oknak az okozata.”

Hát ebben így benne van a fizikából ismert hatás-ellenhatás törvénye, meg a kauzalitás fogalma, csak éppen nem csak a természettudományok szűk fogalmi keretei között értelmezve. Ez inkább tapasztalat, mint hit kérdése.

> Én csinaltam mar hülyeségeket, de nagyon megbántam, és félek, hogx a karma vissza fogja adni

Csakhogy ez a karmának egy eléggé leegyszerűsített értelmezése. A karma a hinduizmusban, buddhizmusban sem arról szól, hogy bármit is visszakapnál, hanem arról, hogy a tetteidnek vannak következményei, és ezek a következmények esetleg később rád is ki fognak hatni. De nem feltétlenül ugyanúgy és még csak nem is feltétlenül ugyanolyan előjellel. Nota bene a keleti gondolkodásban a tetteknek nincs önmagában objektív pozitív vagy negatív jellege, maximum az ember tulajdonít valamit pozitívnak vagy negatívnak. A karma törvénye nem csak az ember számára negatívnak megítélte tettek következményéről szól, hanem ugyanúgy a pozitív tettek következményeiről is, ami ha esetleg visszahat rád, azt is ugyanúgy el kell viselni.

Ennek ellenére a karma sokszor mégiscsak hasonlóan hat vissza. Ha pl. egy tömegben elkezdesz lökdösődni, akkor az tovább adódik, és idővel téged is lökdösni fog valaki. Ha udvariatlan vagy, akkor idővel téged sem tartanak méltónak arra, hogy udvariasak legyenek veled. Ha meg kedves vagy, akkor az emberek megkedvelnek és kedvesek lesznek veled.

A karma törvénye úgy önmagában elfogadható. A kontextus, reinkarnációval, meg miegyebekkel, az meg már viszont tényleg hit kérdése, amit én nem vallok abban az értelemben, ahogy értelmezni szokták.

2020. aug. 10. 19:47
 5/5 anonim ***** válasza:
Mindig van valami okoskodó egyén ezzel a témával kapcsolatban, akárcsak a 4-es válaszoló. Őszintén szólva én spirituális ember vagyok, de nem hiszek a karmában, sem a reinkarnációban, ezek csak vallási maszlagok, nekem saját hitem van önmagamban, ennyi.
2023. márc. 8. 14:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!