Hogy hívják azt az embert aki minden vallásban lát igazságot?
Régebben hallottam egy fogalmat, amit lényegében az alábbi körülírás fed le: egy ember aki elfogad minden vallást, mert úgy gondolja van igazság mindegyikben, éppen ezért egyikhez sem annyira tartozik.
Hálásan megköszönöm, ha valaki rájön, hogy mire gondolok!
hát nem tudom, hogy ezt keresed, de:
összehasonlító vallástörténész. Ők azok, aki el szoktak jutni a [világ]vallások gyökeréhez, azok transzcendens egységét megtalálva. Ilyen pl Glasenapp (meg én:) Nem biztos, hogy ez a végzettségük (G. pl. valláskutató és indológus)
Köszönöm a válaszokat, de amit én keresek az egy alig ismert úgymond vallási nézetnek vagy életfelfogásnak is mondható fogalom.
Egy melléknév, Lehet, hogy ...-ista a vége.
Én nem tudom, de van egy ötletem, a holisztikus az ilyen átfogó
Meg itt van egy ilyen izmus-gyűjtemény
Szerintem ezt keresed: [link]
Nem tudom hogy magyarul az "omnizmus" fordítás megállja-e a helyét.
Az ökumenizmusban "csak" a keresztély egyházak egyesülnek, de a kérdés szempontjából az is egyistenhitnek (monoteizmusnak) számít, ugyanabban az Istenben hisznek. Ha valaki egy istent imád, de elismeri a többi isten létezését, az a henoteizmus. Amikor valaki pedig több istent imád (egyformán), az a többistenhit (politeizmus).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!