Mi a bizonyíték az asztrológia, horoszkóp hitelességére?
Őszintén kíváncsi vagyok, mert úgy látszik, rengeteg hívője van ennek, és érdekelne, mire alapozzátok mindazt, amiben hisztek. Ne hasonlítsuk a vallásokhoz, mert egy vallásos ember meg tudná mondani, hogy ő ez és ez alapján hisz, ezt és ezt a szentírást fogadja el hitelesnek (tegyük félre most azt a kérdést, hogy ezek mennyire hihetőek vagy sem).
De az asztrológiának mi alapja van mégis?
Ha a kérdés provokatívnak tűnik, az azért van, mert az is. Provokatív, de nem provokáció, nem áll szándékomban bárkit is bántani ezzel, de őszintén kíváncsi vagyok, hogy azok, akik valóban hisznek ezekben, és "csillagjegy" alapján spekulálnak emberekről, beskatulyázzák őket, ráadásul ezek alapján hoznak az életükben fontos döntéseket...akkor azt mennyire szilárd alapon teszik?
Köszönöm előre is a nem-személyeskedő, értelmesen érvelő válaszokat!
Az istenérvek sem működnek, és az asztrológia sem.
Végeztek kísérleteket az utóbbival kapcsolatban, és semmi eredmény. A statisztika is azt mutatja, hogy az emberek nem különülnek el égtájak szerint.
"Mi a bizonyíték az asztrológia, horoszkóp hitelességére?"
Melyikre
Az itt használatosra, az aztékra, a majára, a kinaira: (Lehetne még sorolni...)
Mivel nem egyformát írnam/mondanak, sőt ellentmondás is van közöttük, meg kéne állapodni, melyiket vizsgáljuk.
A saját tapasztalatom az, hogy aki hisz benne, az bele fog eröltetni a kis skatulyájába bármi áron.
Anyám nagyon hitt benne, nagyon sok tulajdonságot rám aggatott, még személyre szóló horoszkópot is készítettett. És bejött? Nem.
Esetemben azért kirívó, mert semmi nem jött be és nem jellemző rám.
De aki volt asztrológia hívő munkatársam, ő is hátast dobott mikor megtudta a hegyen, mert egyáltalán nem viselkednek úgy mint ahogy "kellene".
dubitus
"Melyikre"
Amit az átlag gyk-s felhasználó asztrológia címszó alatt ért - merthogy tapasztalatom szerint ők nem tesznek különbséget úgy, ahogy Te tetted.
11. válaszoló
"Az istenérvek sem működnek, és az asztrológia sem."
Nagyon könnyen kijelented, hogy nem működnek. Teológusok, filozófusok és természettudósok évtizedes vitáját akarod te egy odavetett mondattal lezárni, már ne haragudj :) De ez offtopic, és nem értem, miért nem lehet megállni, hogy a nem a kérdéshez kötődő véleményt itt osszák meg egyesek. Meg van a helye és ideje az istenérvek körüli vitáknak is, született róla már nem egy kérdés, nem egy vaskos könyv; tessék azokhoz fordulni.
A napi / heti horoszkóp baromsàg,ez abból is tudható hogy pl.1000 Bikànak nem lehet ugysnolyan napja ,ugyanolyan vègkifejlettel.
Viszont vannak olyan alaptulajdonsàgok csillagjegyenkènt ,amik bizony javatèszt igazak. Pl.az ókorban a római hadvezèrek nagy rèsze Kos csillagjegyű volt. Napersze ezt nem tudták;csak azt ,hogy azok a fèrfiak ,akik màrcius vègén àprilis elejèn- közepèn születtek erős,szìvós,kitartó,harcias, ìrànyìtó jellemek javarèszt. ( na,nem minden egyes ilyen kisgyerekből/ fiatal ifjúból lett hadvezèr,de elèg sokban megtaláltàk ezeket a tulajdonsàgokat.)
#8-as vagyok.
Az alapján amit a válaszomra írtál,kb ugyanazt írtad a #11nek is,ezek szerint te hiszel a filozófusok és teológusok vallásról szolo könyveiben. Én ezeket nem fogom megnézni,mert nem hiszek benne,mert persze vitatkozhatnak rajta,de egyet kell ertenem a #11es valaszoloval. Az asztrologiat és a vallást sem tudjuk úgy bizonyítani.
Ezzel arra célzok,hogy amit írtál nekem a valaszodban-,biblia,korán,-ezek értem én hogy kézzel fogható dolgok. De most az asztrologiarol en is irhatnek itt egy könyvet,még már vannak is erről könyvek.
Na szóval tudom hogy többször is irtad,hogy ne hasonlitsuk össze a kettőt,de nekem mint nem vallásos embernek,a Biblia nem mond többet egy asztrológiai konyvnel.Merthogy mind a kettőt emberek írták,és Isten létezését azóta se tudták bizonyitani,hiába vannak olyan könyvek amit nekem leirtál.
Pl a vallásos embereknek mi a szilárd alap. Amit te is írtál.Biblia,Korán...
Ha azok akik hisznek az ezoteriaban ugyanolyan erőszakosak lennének,biztos nekik is lenne egy ilyen konyvuk.
De bármelyikéről is beszélünk annál több bizonyítékot nem fogsz találni,legyen szó asztrologiarol vagy vállásról. Ezért értek egyet a #11es valaszoloval.
Utolsó.
Látom, kissé félreértésben vagyunk :) Tisztázzuk.
"ezek szerint te hiszel a filozófusok és teológusok vallásról szolo könyveiben."
Nem ezt mondtam, hanem azt, hogy ezek a könyvek azért születtek, mert valamit megpróbálnak igazolni/cáfolni, tehát effektíve VAN miről vitatkozni, vannak reális, logikailag ellenőrizhető és támadható érvek. Az asztrológiának tudtommal nincsenek ilyenjei (ha igen - nyugodtan javíts ki).
"Az asztrologiat és a vallást sem tudjuk úgy bizonyítani."
Ez így van.
"és Isten létezését azóta se tudták bizonyitani,hiába vannak olyan könyvek amit nekem leirtál."
Ez is így van, nem bizonyítható és nem is cáfolható, és senki nem is akarja tudományosan igazolni. De én nem is ezt állítottam.
"Ha azok akik hisznek az ezoteriaban ugyanolyan erőszakosak lennének,"
Most ugye tudod, hogy alaptalanul, korábbi tapasztalataidra szorítkozva ítélsz meg embereket? Erőszakosak? Láttam én itt nem egy, ellentmondást nem tűrő kérdést asztrológia kategóriában. Nem kell vallásosnak lenni az erőszakossághoz :)
A 11. válaszoló mást mondott, ő effektíve kijelentette, hogy az istenérvek nem működnek, te pedig azt állítod, hogy Isten léte/nem léte tudományosan nem bizonyítható. Ez két különböző állítás, és utóbbi igaz, az előbbi pedig - ahogy én is említettem - viták tárgyát képezi. (Istenérv: "Az istenérvek a filozófiában kísérletek Isten létének bizonyítására. " - wiki. Vagyis ez filozófiai természetű, elvont, nem Isten létének egzakt tudományos bizonyítására tett kísérlet).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!