Nem tudtam mozogni, lehetséges?
Az alvásparalízis (alvási bénulás más néven) lényege a következő: az ember, amikor alszik, lebénul átmenetileg, hogy az álombéli ingeren hatására ne kezdjen el öntudatlan cselekvéseket tenni. A test ilyenkor lenyugszik, lecsökkennek a funkciók, a légzés, stb., regenerálódás folyik.
Viszont előfordul, hogy az ember tudatára ébred álom közben (ebből alakulhat ki tudatos álmodás is, ami nem ezo téma, egyébként az alvásparalízis sem az alapvetően, hanem egy egyszerű hétköznapi jelenség), vagy valamilyen külső inger, zaj hatására félig felébred. Ilyenkor vagy benn marad az álomban, vagy felébred valamelyest. Kihangsúlyozom: a TUDAT ébred fel, a test nem, az marad bénult. Ilyesmi játszódik le a zuhanás érzetekor is. Főként akkor, amikor az alvás határán az ember teste elernyed, előfordulnak apró rángások, a felhúzott térdek lecsúsznak, stb.
Ezért érzed úgy, hogy nem tudsz megmozdulni, vagy rosszabb esetben nem kapsz levegőt, rémálmok alakjai, lidércek, alakok vesznek körül. Nekem, ha a.p-m van, akkor szerencsére hétköznapi hallucinációm vannak, mintha felébredtem volna reggel, a szüleim beszélgetnek (akik valójában alszanak), ajtócsapódás, stb. Ijesztő lehet, de, ha tudod, mi történik, ha tudod, hogy nem valóság, akkor fel tudsz ébredni teljesen. Vagy még jobb esetben visszacsúszhatsz az álomba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!