Miért érzem úgy magam 6-8 óra alvás után, mintha semmit sem aludtam volna?
Értem és köszönöm :)
Beírtam az egészség topikba is, de ott senki sem válaszolt. Bár nem ezotéra, de a választ megkaptam :)
Bandita: Az agy álmodás közben is pihen. Az agyi folyamatok annyira nem különböznek a mélyalvás közbenivel, hogy ez megterheljen. Olyan meg nincs, hogy valaki végig álmodik folyamatosan alvás közben. Váltakoznak folyton a REM és NREM szakaszok.
Egyébként kérdezö, ez elég furcsa, mert REM szakaszból való ébredéskor éberebben ébred az ember, mivel eleve nem aludt olyan mélyen. Te itt pont az ellenkezöjét írod le...
Szóval akkor pontosabban:
Elalszom pl. éjfél körül, alszok hajnalig, felébredek olyan 5 körül, kimegyek pisilni, visszafekszem, elalszom, aztán ébredés előtt nem sokkal (legalábbis így érzem) elkezdek álmodni valamit és álom közben felébredek. És úgy érzem magam, mint ahogy a kérdésben leírtam.
(Bocsi, de az alvás fázisainak a neveit nem ismerem)
Ezekre az álmokra mindig emlékszem, ha éjszaka álmodom esetleg valamit, azokra nem.
Aha... nem teljesen egyértelmü a leírásod, mert nem írtad le, hogy mennyit alszol még az 5 óra utáni visszafekvés után, abból jobban lehetne következtetni.
Viszont 5-6 óra körül van a leghosszabb REM szakasz (ahol álmodunk) és lehet, hogy pont akkor szoktál kelni, mikor ennek vége van és átkerülsz mélyalvásba újra. Bár ez csak tipp.
Amúgy NREM szakaszokban is lehet álmodni, de ezek az álmok nem olyan részletgazdagok és rövidek is.
Én eddig kétszer tudtam NREM álomba bekerülni tudatosan (tudatos elalvás módszerrel) és mindkétszer fekete fehér, hangtalan, homályos, zavaros volt az álom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!