Mit jelent az egyre sűrűbb alvásparalízis?
Néhány éve tudtam meg, hogy a "rémálmaim" valójában alvásparalízisek. Mióta tudom, elég jól kezelem, bár még mindig ijesztő. Egészen eddig csak akkor jelentkezett nálam ez, mikor a hátamon aludtam, azonban pár hete teljesen mindegy, hogy milyen pózban alszom, reggel szinte egészen biztosan úgy ébredek, hogy alvásparalízisem van. Az utóbbi hetekben többször fordult elő, mint az azt megelőző öt évben összesen. Olvastam, hogy összefüggésben lehet a stresszel, de stresszes időszakban nekem eddig inkább másfajta tüneteim voltak.
Jelentkezett már valakinél ennyire sűrűn ez a jelenség?
Köszönöm a válaszokat!
Nem új helyen lakunk; másfél éve költöztünk be a házunkba és eddig itt nem volt alvásparalízisem. Különösebben stresszesnek sem mondanám magam. Szerencsére most a héten nem fordult elő egyszer sem.
Ne félj az alvásparalízistől. Az egyik legbiztosabb módja hogy tudatos álomba vidd át és megtapasztald az egyik legjobb dolgot :D
Ahogy írták, ilyenkor az ébrenlét és az alvás között vagy. A tested azért van lebénítva, mert az álmodban végzett mozgásokat pontosan azok az agyterületek végzik, amikért a való életben való mozgások felelnek. Az agyad nem akarja azt, hogyha az álmodban felemeled a kezed, akkor az ágyadban fekve is felemeld, ezért a létszükséges izmokon kívül mindent lebénít. A rémképek általában abból adódnak hogy az emberek félnek a helyzettől, mert még nem tapasztaltak ilyet, csak rosszat olvastak róla, mert korábban tapasztalták és borzalmas volt, stb. Elkezdenek félni, pánikolni és minél hamarabb véget akarnak neki vetni, az agy pedig nyílván ehhez illő hallucinációkat teremt. Nekem például nem voltak még ilyen borzalmas alvásparalíziseim. Elég későn ért az első, és akkor már sokat olvastam a témában, tudtam kezelni a helyzetet egyből.
DE! Ha legközelebb alvásparalízised lesz (én megpróbálom megmozdítani az ujjamat, ha nem megy, nem is erőltetem), akkor ne nyisd ki a szemed, csak képzeld magad vissza az álmodba ahol voltál. Vagy ha éppen nem álmodtál akkor bármilyen korábbi álmodba, ha nem jut eszedbe ilyen akkor egy teljesen kitalált helyre. Próbálj minél több részletet megfigyelni, minél több kapcsolatot kiépíteni a látott képpel. Amikor átmész a paralízisből tudatos álomba akkor még érhet meglepetés. Én például egy erős hangot hallok, ami olyan mintha kidugnád a fejed egy száguldó autóból és a szél süvít a füledbe, vagy mintha egy rakéta hajtóművét hallanám közelről. De sok ember mást tapasztal ilyenkor. Ha nem ellenkezel vagy rémülsz meg, hanem hagyod és mész vele akkor pillanatokon belül a kép kiélesedik és az álmodban leszel amit képes vagy irányítani. Ez az egész folyamat nekem néhány másodperc, de lehet hogy eltart néhány percig is, embertől függ.
Amikor először történt velem akkor nagyon meglepődtem hogy egy álom mennyire éles, tiszta és részletgazdag ahhoz képest, amikor napközben idézek fel egy-egy álomképet, ami homályos és foszlányos.
Szóval összességében nem kell ettől félni. Tudd mi a helyzet és tanuld meg kezelni ha véletlenül ilyen helyzetbe kerülnél, és tényleg életed legjobb élményeit hozhatod ki belőle. Olvass utána a témában, nagyon sok írás van az interneten. És előre is jó repkedést álmaidban :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!