Kezdőoldal » Ezotéria » Álomfejtés » Mi okozhatja a következő...

Mi okozhatja a következő jelenséget? Kissé megijedtem.

Figyelt kérdés

Egyre gyakrabban fordul elő az utóbbi években, hogy amikor elérem az elalvás/félálom pillanatát, arra ébredek fel, hogy egész mondatokat beszélek, oda nem illő témákban. Legutóbb például, pár nappal ezelőtt valami hivatalos/jogi szöveget mondtam (már nem emlékszem, hogy pontosan mit). Pedig egyáltalán nem jellemző rám a való életben, hogy hivatalos írásokat olvassak, stb.

Illetve, az említett jelenség nem kizárólag csak elalváskor jön elő, hanem ritkábban az éjszaka közepén, egy-egy felületesebb alvási szakaszban is.

A másik pedig az, hogy amikor mindez elkezdődött, amolyan pánikroham-szerű tünetekkel is társultak az előbb említett "események". (Segítségért kiabálva kiugrottam az ágyból, szapora szívveréssel társulva, miközben még valami szintén oda nem való szöveget beszéltem.)

Legszélsőségesebb esetben alvajáráson kaptam magam, és azon az éjjelen többször is felriadtam arra, hogy hangosan "társalgok".

Egyébként sokáig nem tudtam eldönteni/hezitáltam, hogy a kérdést melyik kategóriába írjam is ki, az Egészségügyibe, vagy az Ezotériába.

2022. márc. 17. 22:11
 1/5 anonim ***** válasza:

Valóban nehéz eldönteni melyik témába illik, szerintem tedd fel az Egészségügyibe.

Ezotériba azt mondanám, hogy lehetnek médiumi képességeid vagy mondjuk előző életből feljött ismeretek. Annak idején az alvajárókat- szomnambulokat - elég jó médiumi képességű embereknek vélték, orvosok is foglalkoztak ezzel.

Ha Egészségügyibe tenném, akkor talán arról van szó, hogy az agyad még valamiféle félig tudatos állapotban lehet, az álmodás határán és ezért beszél mindenfélét.

Az is lehet hogy egy tudatalattiból feltörő információ, amire tudatosan nem emlékszel. Pl. minden amit olvasunk, hallunk, látunk, az elraktározódik, de mivel ennyi mindent nem tud kezelni az agy, ezért elnyomja a háttérbe. Biztosan olvastál már jogi szöveget, de tudatosan nem emlékszel rá és nem is érdekel.

Valami tudatküszöbön létrejövő dologgal van ez kapcsolatban, de semmiféle képen nem mondanám mentális betegségnek, skizofréniának vagy ilyesmi, azok nem ilyenek.

George Adamski

2022. márc. 18. 00:28
 2/5 anonim ***** válasza:
61%

Ami neked van azt paraszomniának hívják. Ez az alvászavar egyik típusa, ezen belül is van többféle. Az alvajárás és az alvás közbeni beszéd, és a pánikszerű felriadás (lidércnyomás) is ide tartozik. Ezek felébredési zavarok tulajdonképpen. Általában valóban elalvás után kb. fél órával jön elő ilyesmi, de ez nem törvényszerű, az éjszaka közepén is megtörténhet.

Kellemetlen azért lehet, mert az alvás minősége romlik miatta. Az okot nem lehet látatlanban feltárni. Lehet stressz, megzavart alvásritmus, alkoholfogyasztás, de lehet gyógyszer mellékhatása is, vagy valamilyen betegség is lehet mögötte. Kutatások alapján feltételezik, hogy genetika, öröklődés is állhat a háttérben. Gyerekkorban és felnőttkorban is előjöhet.

Az, hogy jogi szöveget, vagy valami olyasmit mondtál. Az agyban sokminden raktározódik, olyan dolgok is, amik évekkel ezelőtt kerültek oda, és tudatosan nehezen tudnánk felidézni. Én álmomban beszéltem (vagy halandzsáztam, nehéz eldönteni) már németül is, pedig már alig emlékszem valamire a nyelvből.

A helyedben én kivizsgáltatnám magam. Valószínű nincs nagy bajod, de jobb ebben biztosnak lenni. Pszichológus vagy pszichiáter tud segíteni, hogy jobb legyen az alvásminőséged.

Tényleg jobb lett volna mentális egészség témakörben ez a kérdés, de a válaszomon ez nem változtat.

2022. márc. 18. 02:50
 3/5 A kérdező kommentje:

Köszönöm a hasznos válaszokat!

Paranoid skizofréniára (és egyébre) kapok gyógykezelést évek óta, injekció formájában, lehet, hogy annak a mellékhatása ez? (Iszonyatosan el is híztam azóta.)

Egyébként napközben (ébrenléti állapotban) néhány naponta előfordul, hogy úgymond fennakadnak a szemeim egy-egy órára, amolyan kényszeresen felfelé nézek olyankor, már fáj is a szemem ekkor. És ilyenkor furcsán beszélek, úgy, mintha csak alig-alig reagálnék a külvilágra, és a szemeimmel lennék elfoglalva, tehát afféle félhangon.

2022. márc. 18. 10:52
 4/5 anonim ***** válasza:
61%

Lehet a kezelés mellékhatása. Figyelembe kell venni, hogy a gyógyszerekkel együtt jelentek-e meg a panaszok. Lehet valamelyik mentális betegség velejárója is, amit tapasztalsz.

Feltételezem rendszeresen jársz orvoshoz a kezelés miatt. Jelezd az orvosodnak a zavart. Ő tudja, okozhatja-e bármelyik gyógyszered, és azt is, hogyan lehet tenni ellene.

Annyit hozzátennék, hogy a paraszomnia gyakori probléma, de élete végéig elélhet vele az ember. Akkor van baj, ha már stresszelsz miatta, félsz elaludni, fáradt vagy a mindennapokban.

2022. márc. 18. 11:51
 5/5 anonim ***** válasza:

Jellemző,lehetne ezt még fokozni...de ez nem paraszomnia,hanem a skizofrénia kémiával való elnyomásának a mellékhatása...gondolom akörül kezdődött amikor a szuriprogram...

A töredezett pszichédet nincs ami összefogja,mert nincs meg a tudatos felelősségvállalás az érzelmi hullámzásaidért...ez nem a te hibád,talán túl sok volt az elfojtás viszont neked kell megoldani,mert egy egészséges ego ezt kijátssza magából...azért nyílik meg a tudatküszöb és ömlik féléber állapotban az ellenőrizetlen feldolgozatlan információ,mert a felszínen lévő személyiségrészed nem elég erős...a szemed is azért akad fenn,hogy egy elnyomottabb kis Napkleta érvényre juthasson,ami szintén egyre gyakoribb lesz ha az érzelmi-lelki hátterét elhanyagolod..

...és meg lehet csinálni,össze lehet rakni hiddel...tapasztalatból mondom.. ;)

2022. márc. 18. 21:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!