Létezik ilyen elmezavar?
A kérdés csak hatásvadász, az elmetrükk jobb kifejezés. Azért az agykontroll rovatban kérdezem, mert itt szó van ilyesmiről, s a hatás pozitív oldalon való használata szempontjából érdekel az egész.
A következő történet:
Kikészítenek este 1500 Ftot vásárlásra. Azt mondják, ott az asztalon 1500 Ft, abból vásárolj.
Az asztalra nézek, látok egy félbehajtott ezrest, rajta egy félbehajtott 500ast, s felismerem rajta Rákóczi képét. Nem nagyon foglalkozom az egésszel, mert csak annyi lesz a dolgom reggel, hogy zsebrevágjam.
Reggel a fiam kérdezi, miért van kint az asztalon 11 000 Ft?
Mondom az csak 1500 Ft, az asztalra nézek s látom z ezrest s rajta egy 10 000 ezrest s azon Szent István képét.
A 10 ezres és az 500-as hasonló színű, de határozottan emlékszem, hogy Rákóczyt láttam, most is magam előtt van a két pénz képe.
Nem trükkről van szó, senki sem cserélte ki.
A kérdés az, lehetséges ez, hogy kiraknak az asztalra 11000 Ft-ot így, azt mondják 1500 Ft s ha csak félvállról pillantok rá akkor az agyam kicseréli a látott valós Szent Istános képet a hallottak szerinti hasonló színű Rákóczi-s képre egy korábbi emlékből, majd az egész így rögzül emlékképként?
A valóság helyett egy a szóbeli állításnak megfelelő kép?
Ez nem elmezavar, az agyát sok ember úgy nézi mint valami szuperbiztos memóriabankot. Azt hiszik ugyanezek az emberek, hogy a figyelmük lankadatlan, és hogy a környezetüket nagy százalékban érzékelik. Egyik sem igaz :) Senkinél sem.
Az embernek több "énje" van, de két fő csoportra bonthatóak az egyszerűsítés kedvéért. Egy tudatosra, és egy habár nem jó szó, tudat alattira. Ez az "én", a tudat alattinak nevezett sokkal ősibb, egyszerűbb mint a tudatos agy/én. Most bele lehetne menni fizikailag az agy melyik része melyik, de nem érdemes. A lényeg az, hogy ezek a részeid kommunikálnak egymással, és a tudat alatti énednél vannak za elraktározott régebbi információk (többnyire). És itt jön be a megfigyelés, és annak pontossága.
Te odanéztél, rápillantottál a pénzre. Emlékeztél arra hogy mennyi pénznek KÉNE ott lennie. A tudat alatti azt mondta ez biza annyi kéne hogy legyen, a tudatos éned nem látta jól, vagy csak egy pillanatra. És itt jön be az, hogy az agyban megvan az a funkció, hogy ha nincs magyarázat akkor gyorsan kiegészít, fabrikál. És mivel sok infót a szem és a tudat nem fogad be (bárki bármit gondol magáról :)), ezért néha emlékekből építkezik a tudat. És az emlékeknek meg sem kell történnie néha :)
Ha érdekel a téma és tudsz angolul, akkor keress rá a you are not so smart című könyvre, abban van pár érdekes téma és kísérlet. Mindnekinek közérthető, kicsit "mind blowing" effektje van.
Az emlékeink egy része fikció, és nem más találja ki mint mi. A múlt befolyásolja a jelen emlékeit, csakúgy mint a jövő a múltat. Nagy katyvasz az ember, mi? :D
Köszi. ha így értesz hozzá, tudsz olyasmi írást ami azzal a pillanattal foglalkozik amikor valaki rájön valamire?
Doktor House-ben nagyon sokszor ábrzolták azt a pillanatot, de engem az oda vezető út érdekelne valamint az hogy mi játszódik le az agyban.
Sokszor olyanra jövünk rá (döbbenünk rá) ugyanis hosszú idő után, ami mindig is - de legalábbis már a rádöbbenést megelőzően is - már ott volt az agyunkban.
Ezt egyszer már megkérdeztem itt külön kérdésben, s akkor valaki irt a Flow-élményről, ami nem ez ugyan de szintén érdekes, addig nem ismertem. Azóta utána olvastam, de arra az eredeti kérdésemre azóta se találtam választ.
Szia!
Nem értek annyira hozzá, inkább csak szeretek ezekről olvasni. KÍsérleteket, pszichológiai témájú írásokat szoktam olvasgatni. Az egész onnan jött hogy sokszor volt egy időben deja vu érzésem, és szerettem volna megtudni miért. Megtetszett a téma, és tovább olvastam.
Az eredeti kérdésed magyarázata (részben):
The Misinformation Effect
THE MISCONCEPTION: Memories are played back like recordings.
THE TRUTH: Memories are constructed anew each time from whatever information is currently available, which makes them highly permeable to influences from the present.
Lényegében az agyad kitöltött egy "foltot", ami befolyásolta a múltbéli emlékeket, amin meglepődtél a jövőben amikor tisztán láttad a dolgokat. Az agy konfliktusba került magával.
A másik kérdésedre is próbáltam választ találni, talán ez lehet a kiindulási alap:
The Anchoring Effect
THE MISCONCEPTION: You rationally analyze all factors before making a choice or determining value.
THE TRUTH: Your first perception lingers in your mind, affecting later perceptions and decisions.
Consistency Bias
THE MISCONCEPTION: You know how your opinions have changed over time.
THE TRUTH: Unless you consciously keep tabs on your progress, you assume the way you feel now is the way you have always felt.
Szerintem hasonló magyarázatokat keresel, mint mondtam én csak olvastam ezekről, nem vagyok szakértő. Esetleg amire gondolhatsz még:
Hindsight bias, also known as the knew-it-all-along effect or creeping determinism, is the inclination, after an event has occurred, to see the event as having been predictable, despite there having been little or no objective basis for predicting it.
Bocs hogy nem fordítom le őket, de én általában angolul szoktam ezeket olvasni. Ha valakinek van jó magyar forrása azt szívesen fogadnám :)
Ha nem erre gondoltál, akkor is érdemes külföldi cikkeket keresni, akár még wikipédián is. Ha más nem a források ott meg vannak jelölve, és utána tudsz olvasni.
A 6. Pontban feltett kérdésedre: ezt aha-élménynek hívják,és semmi köze a flowhoz.
Az eredeti kérdésedre:Derren Brownnak vannak ilyen mutatványai,pl fizet egy kasszánál,bemondja az összeget,amit "ad"(a valóságban sokkal kevesebbet ad) és a bemondott összegből adnak vissza a pénztárosok.utólag megkérdezik tőlük,hogy miért,és azt mondják,h látták,h a nagyobb(bemondott)összeget fizette be Derren.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!