Meditálás vagy alvás?!
Úgy gondolom hogy a jelenlegi állapotomon jót tenne egy kis meditáció. Sok feszültség, stressz és sok rosz, az önértékelésemet romboló gondolat járja a fejemet nap mint nap. Miután szembe találtam magamat a meditáció fogalmával, rájöttem hogy az én problémáimra ez lehet a tényleges megoldás. Sokat olvastam a meditációról és annak titkairól de még mindig vannak megválaszolatlan kérdéseim
Főként arra lennék kiváncsi hogy a meditáció helyettesithető e az alvással. Tudom ez így kissé hülyén hangzik de végülis amire nekem szükségem van, feszültség, stresz, és a rosz gondolatok enyhitése, azt talán az alvásban is megtalálhatom. Ott is úgymond pihen az agyam, ezáltal nem gondolkodom a sok problémáimon, enyhül a stresz és a feszültség.
Tehát akkor vam szükségem meditációra vagy megteszi az alvás is?
Meditálni bárhol és bármikor, bármilyen helyzetben képes vagy. Még akkor is, ha épp az utcán sétálsz.
Az lenne a normális, ha a meditatív állapot lenne az alapállapota az összes embernek, nem pedig a folyton gondolkodó elme, ami a stresszt létrehozza.
Dex', én tőled leszek stresszes.
Kérdező, nehogy elkezdj meditálni az úton, mert még balesetet okozol... Mindennek megvan a maga helye.
"Meditálni bárhol és bármikor, bármilyen helyzetben képes vagy. Még akkor is, ha épp az utcán sétálsz."
Jó is lenne, mert kisgyerek mellett egy csöpp időm nincs ilyesmire, nincs garantált fél órám egyedül, állandó reaktív állapotban tart (sztem ebbe fáradnak el a gyeses anyukák igazából). Azért durva lenne, gyerek a nyakamban lóg, én meg buddha-állapotban ülök és csak félig vagyok ott.
Ha enyhíteni szeretnél a stresszen, arra szerintem a legjobb módszer az elalvás előtti relaxáció. Ha fekszel, akkor szépen át lehet kötni egyiket a másikba.
A meditációhoz nagy fegyelem kell, és másra való. A neten gyakran keverik a kettőt.
Szemantikai kérdés, hogy mit nevezünk meditációnak.
Energiatakarékossági szempontból a tudatunk úgy működik, hogy amint nem szükséges teljes figyelemmel összpontosítania, azonnal átkapcsol robotpilóta üzemmódba. Gyakori jelenség az autóvezetésnél, hogy kis túlzással olyan, mintha csak beszálltunk volna a kocsiba, és hip-hop meg is érkeztünk, nem igazán emlékszünk részleteiben az útra, noha folyamatosan felkészült állapotban voltunk, figyeltük a táblákat, előztünk, szidtuk a vadul közlekedőket, stb. :) Tehát jelen is voltunk meg nem is.
A meditáció lényege a jelenlét kondicionálása lenne. Ilyenkor választunk egy meditációs tárgyat. Klasszikus esetben a légzést, és erre a meditációs tárgyra figyelünk. Úgy is mondhatnám, hogy az egésznek a kulcsa, a "tudom, hogy tudom" tudatállapot. A meditáció nem tévesztendő össze a relaxációval (noha bizonyos mértékben képes ellazítani), vagy a vezetett meditációkkal. Tehát a meditáció nem révedezés, épp ellenkezőleg: nagyfokú jelenlét. És azért írom, hogy a kondicionálás a lényege, mert ideális esetben ezt a nagyfokú jelenlétet, tudatosságot át tudjuk ültetni az élet más területeire is. Ha például a meditáció tárgya a vezetés, akkor minden mozdulatot teljesen tudatosan végzünk. Tudatosan lenyomom a kuplungot, tudatosan váltok, tudatosan figyelem az utat, stb., és mindennek tudatában vagyok. Tehát nem csak robotpilóta üzemmódban hajtok.
A meditációs tárgy ilyen értelemben bármi lehet, és nem kell hozzá lótuszülésben ülni. Pl. a napokban futottam bele egy könyvbe, aminek ez a címe: "Buddha a porszívóban - Útmutató a házimunka meditációs gyakorlataihoz". Ami szerintem egy tök jó ötlet. Ha már egyszer ki kell porszívóznom, miért ne tenném teljes tudatossággal? De megértem, ha mást ez nem annyira hoz lázba. :)
---
Mindemellett a kérdésre is válaszolva: per definitionem a meditáció nem létszükséglet, az alvás viszont igen. A meditációval fokozhatod az általános jelenlétedet és tudatosságodat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!