Miért csak a krumpli és a rizs az állandó köre más köretet miért nem eszünk?
Különböző saláták bulgur zöldségesen megcsinálja vagy kuszkusz stb
Rengeteg zöldség van azt csomó módon lehetne megcsinálni. Egyszerű vajon párolt zöldborsó is nagyon finom és sokkal egészségesebb
Nálunk van tészta meg kenyér is. :D
Amúgy azért nert ezek a legelterjedtebbek, a válogatósok is szeretik, míg a salatát kevesebben.
Az átlag ember a körítést azért eszi, hogy jól lakjon és arra a krumpli/rizs/tészta a megfelelö.
A zöldségköret ugyan lehet, hogy egészségesebb, de sokkal kevesebb energiát ad, és akinek nem feltétlena fogyás a célja az evéssel, az tartalmasabbat választ.
Hajdina, gersli, párolt zöldségek, kenyér, tészta, kuszkusz, saláta, barna rizsa, kukorica kása, dara kása... Na ezek mind vannak nálunk menzán köretként.
Neked mi a kedvenced? És miert nem kéred, hogy legyen ilyen köret kajához?
Az éttermek nem mernek kockáztatni más köretekkel.
Én most nemrég krumplipüré helyett karfiolból csináltam pürét, nagyjából ugyanúgy kell elkészíteni, mint krumpliból, és nekem nagyon bejött. Aztán ott van még a csicsóka is. Elég jellegzetes íze van, biztos nem mindenkinek jön be.
Párolt zöldségeket szoktam még csinálni hús mellé, pl. egy kedvencem, ami laktató is egyben, a párolt kelbimbó.
Nekem finom köret, de nem választják azt sem napi szinten. Az ilyen káposztafélék pl. fingatnak, és képzeld el, ha valaki esetleg még ebéd után egy üzleti találkozóra megy.
Nálam sem általános köret.
Répát is lehet párolni hús mellé, de az kissé édeskéssé válik a főzéstől, és sokan nem szeretik az édeset a hússal.
Szóval eszünk, csak nem étteremben.
Jó kérdés !
És nem mindenki eszi meg őket, de a többség igen.
Én például a krumplit nem szeretem (nem is találkoztam olyannal, aki nem szeret rajtam kívül). De a rizs sem a kedvencem.
Sajnos elkeserítő de igaz, magyarországon csak a sima krumpli, és A vagy B rizs az ismert köret. Ezekből is a legegyszerűbb/legolcsóbb variációk.
A párolt/sült zöldségköret szinte számításba se fér vagy bármi nem hétköznapi, 5 percnél tovább tartó.
KÖRETEK amúgy:
Fehér, sárga, piros krumpliból:
sima sós vízben főtt burgonya
petreszelymes
törthagymás
püré varicók
tócsninak
hercegnő
burgonyafánk szószos husokhoz
graten burgonya
sültkrumpli
steakburgi
töltött burgi
krokett
rizsfélék:
A vagy B fehér rizs
barna, vad, fekete rizs
basmati
jázmin
rizotto
paella
arancini
gabonák:
hajdina, quinoa, amaránt, kuszkusz, bulgur, gersli
zöldségköretek:
párolva, grillezve, töltve, főve, sütve, vegyesen variálva rizzsel(pl. rizibizi) és krumplival variálva rétegezve sütve végtelen kombinációban. Vagy bármely fent említett gabona körettel vegyítve fantázia kérdése.
EGYÉB köretek:
tésztafélék
nokedli/galuska
dödölle/gánica
kukoricakása
puliszka
zsemlyegombóc
Mégbiztos van 100 más is, egyszerű háziasszonyként "hirtelen" ennyi jutott eszembe.;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!