Mit csinálnak az éttermek, büfék a megmaradt ételekkel?
Mindig kíváncsi voltam, mit kezdenek az éttermek a már elkészített, de aznap el nem fogyott ételekkel. Másnap még eladhatják törvényesen?
Mosléknak adják el állatoknak? Hajléktalanoknak, szegényeknek nem szabadna odaadni?
Sok mindent csinálhatnak vele. Kidobják, megeszik, újra hasznosítják, van ahol odaadják a hajléktalanoknak. Nem vagyok éttermes, de úgy gondolom ők azért nem egy napokban gondolkodnak, amikor ételt készítenek. Be vannak készítve az alapanyagok, húsok mondjuk bepanírozva, lefagyasztva. Aztán amikor rendelnek, akkor kiveszik és megsütik. Fagyasztva meg bármeddig eláll szinte. Levesekből eleve sokat főznek, az is jó napokig. Olyan étel, ami konkrétan készen van, és várja, hogy elvigyék, elég kevés lehet.
De ahány étterem, és ahány étel, annyiféle megoldás lehet.
Csak annyit főznek, ami a napi forgalom nagyságát ismerve, leginkább el is fogy. Főtt ételt lefagyasztani, és tárolni éttermekben, kifőzdékben, nem szabad. Ételmintát kötelesek a naponta főzött kajákból (ha jól tudom) 3 napig őrizni, ha esetleg tömeges megbetegedés miatt a hatósági vizsgálat céljából kérik...
Legtöbb helyen zárás előtt x időponttól már ... %-os árengedménnyel adják.
A maradékot esetleg a tulaj viszi haza, otthon, saját használatra lefagyaszthatja, azt semmi/senki nem tiltja.
A legtöbb helyen igen jól be tudják saccolni, mennyi fog elfogyni az egyes ételekböl, és legfeljebb pár adag marad meg.
Ahogy az elözö írta, másnapra nem tehetik el, nem fagyaszthatják le és nem is doglozhatják fel más ételnek.
A fönök meg a dolgozók hazavihetik - és ezt általában így is szokták tenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!