Kezdőoldal » Ételek, italok » Vendéglátás, éttermek » Van itt olyan, aki pincéként...

Van itt olyan, aki pincéként dolgozik? Éttermi etikett terén lenne kérdésem

Figyelt kérdés

Kettő kérdésem van, nem igazán jártam / járok étterembe ( faluról származom, így nem is nagyon volt alkalmam), így szeretném tudni hogy is megy ez igazából.

Az első kérdésem az volna, hogy ha pl. szeretnék valamit a pincértől, vagy távozni szeretnék és a számlámat szeretném kérni, akkor hogyan szólítom meg a pincért? Keresem a szemkontaktust, vagy mint a filmekben, szólok hogy 'pincér?'- kétlem, vagy csak kézzel intek neki?

A második kérdésem. Nem régen voltam ismerősömmel étteremben, és ő nem adott borravalót. Megkérdeztem, hogy nem kellett volna adni neki? - nagyon szimpatikus pincérünk volt. Azt válaszolta, hogy 'nem, mivel beleszámolják már a kiszolgálási díjat a végösszegbe', és meg is mutatta, a számlán ott volt 1500 forint kiszolgálási díj. Na most ha én hívtam volna el őt ebédelni, akkor én adtam volna borravalót is ezen felül, mert erről a beleszámolt kiszolgálási díjról nem tudtam. Ez esetben közölte volna a pincér, hogy a borravalót már tartalmazza a csekk? vagy hogyan van ez? Illetve minden étteremben tartalmazza a számla a borravalót?

Köszönöm!

2017. ápr. 15. 21:56
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

A borravaló ügyében én eddig ilyen esetekben találkoztam:

-a pincér mondja, hogy az árban nincs benne a szerviz díj.

-az étlapon van feltüntetve, hogy tartalmazza vagy sem az ár.

Egyébként a javaslat a végösszeg 10%-a.

A pincérek általában jönnek mennek folyamatosan a vendégek közt, ha épp arra jár mondd, hogy elnézést és amit szeretnél. Fizetésnél ugyanez. Általában azért szokták nézni a vendégeket és ha nagyon szuggerálod őket odamennek és el tudod mondani, hogy mit szeretnél.

Szerintem egyébként bunkóság a pincér megnevezés, de az intéssel semmi baj nincs.

2017. ápr. 15. 22:07
 2/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm!
2017. ápr. 15. 22:18
 3/4 anonim ***** válasza:
100%
Az étlapon vagy egyéb jól látható helyen elvileg kötelezően fel kell tüntetni, hogy felszámolnak-e szerviz díjat(a borravaló másneven). Ha igen, én akkor is szoktam adni, mert sajnos a szerviz díj nem a pincér zsebében landol. És nem minden étteremben számolnak fel ilyen díjat. Ez nagyon változó.Elnézést,Legyen szíves megszólítással ha odahívod az teljesen jó.
2017. ápr. 15. 23:25
 4/4 anonim ***** válasza:
100%

Első kérdésre: nyugisabb helyen vagy ahol elég pincér van az a normális hogy minden étkezés végén(főétel, desszert, kávé) ha látja hogy üresek a tányérok jön, elviszi és megkérdezi hogy hozhat-e még valamit, ilyenkor szólok hogy fizetnék. Ha olyan kajáldában vagyok ahol őrültek háza van és kapkod a felszolgáló akkor szólok neki amikor elmegy az asztal mellett hogy "ne haragudj, fizetnék". Igazából mindegy, csak ne csettintgess, az parasztság.

Második kérdés: ha nincs szervízdíj akkor 15 százalék körül adok, ha van de jó fej a pincér akkor adok neki a számlán felül 2-300 forintot, amit tényleg ő kap. Nem sok, tudom, de legalább jelzem neki hogy értékeltem a munkáját.

2017. ápr. 16. 00:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!