Mik a zöldség illetve a hús előkészítő helység minimális követelményei?
Vettünk egy kis falatozót, nevezhetném büfének is. Szóval nem túl nagy. Van benne szolgálati és vendég wc, öltöző, tészta előkészítő, kiszolgáló helység. Kézmosók, hűtők, gázzsámoly, gyros sütő, ...
Miért mondja mindenki, hogy itt nem lehet zöldségelőkészítőt kialakítani? Értem, hogy Magyarországon vagyunk..., de mi a követelménye ennek a két helységnek? Van minimális méret? Tudtok valami linket ahol feketén fehéren ott van, hogy minek kell megfelelni? Köszi.
Pofátlan parasztok... Ide sasolj: Húselőkészítő
Közvetlenül az előhűtővel egybeépített húshűtőkamra mellett célszerű elhelyezni.
Jól szellőztethető, hűvös helyiség legyen. A falait csempézik, és húshorgokat
szerelnek rájuk. A padlózata csúszásgátló műkővel van borítva, és ráccsal
ellátott lefolyó biztosítja a takarításkor felhasznált víz elvezetését. Hideg és
meleg folyó vízről is gondoskodni kell.
A húselőkészítőben végzett tevékenység kétféle lehet:
- teljes húselőkészítés: bontás, csontozás, húsrészek szétválasztása;
- befejező húselőkészítés: húsrészek szétválasztása, aprítás, őrlés, szeletelés,
lazítási eljárások.
Korábban a vendéglátóipari melegkonyhás üzletek végezték a teljes húselőkészítést
is. Az üzemekbe a vágóállatokat egészben, félben vagy negyedekben
szállították a vágóhídról. Tehát ott végezték a bontás, a csontozás igen nehéz
és költséges munkaműveleteit.
5. ábra. Húsvágó töke
11
6. ábra. A húselŐkészítő szerszámai
Napjainkban inkább a befejező húselőkészítés a jellemző. így a melegkonyhás
vendéglátó üzletek általában tőkehúst kapnak a központi húselőkészítőből.
A tőkehús befejező előkészítése leegyszerűsíti a konyhamészáros munkáját.
A húselökészítéshez eszközökre, felszerelésekre és berendezésekre van szükség.
Húsvágó tőkét (5. ábra), munkaasztalokat, vágódeszkákat, gépeket, kéziszerszámokat
(6. ábra), hűtőszekrényeket és hűtőládákat kell a munkához
biztosítani. A gépek - a húsőrlő gép, az univerzális konyhagép, a csontfürész,
a hússzövő gép -, valamint a kéziszerszámok használata fokozott figyelmet
követei. Be kell tartani és tartatni a munkavédelmi előírásokat, hogy a baleseteket
elkerüljük.
A húselőkészítöben fokozottan kell ügyelni a tisztaságra, a higiéniai előírások
betartására. A munka közben és a munka befejezésekor gondoskodni kell a
kéziszerszámok, a gépek és az eszközök tisztántartásáról, fertőtlenítéséről. Biztosítani
kell a hulladék rendszeres elszállítását.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!