Tényleg kell a borravaló?
Kíváncsi vagyok, miért adnak sokan többszáz forintot a futároknak az étel kiszállításakor.
Azt értem, hogy ha valami teszem azt 99o forintba kerül akkor már nem kérem el azt a 1o-est, ha ezressel fizettem.
De hogy direkt extrát, 12oo-13oo forintot adjak?
A futárnak ez a munkája, amiért fizetést kap, nem tett nekem személyes szívességet azzal, hogy házhoz hozta az ételemet. Persze mondhatjuk, hogy hát gyors meg kedves volt, de szerintem ez alap elvárás, amiért kifizettem az étel és talán a szállítási költség árát is.
Egy teszem azt banki dolgozónak sem adok párszáz forintot csak úgy, mert kedves volt, egyszerűen elvégezte a munkáját.
Nekem is kell a pénz, nem véletlenül választok úgy, hogy ne a legdrágább ételeket rendeljem, ha már van extra többszáz forintom az ebédre, akkor abból inkább valami jobbat, vagy extrát rendelek magamnak.
Természetesen ha valakinek ez belefér, akkor adjon csak borravalót, de a kérdést azért tettem fel, mert többen is megszóltak már a véleményem miatt, amiért én indokolatlannak tartom a túlzott borravaló adást.
(Mindezt úgy írom, hogy én magam is vendéglátásban dolgoztam.)
Minek írsz ki kérdést, ha nem is vagy kíváncsi a nyilvánvalóan határozott véleményedtől eltérőekre?
Azért borravalózol, mert a munkaadó is számol azzal, hogy a futár kapni fog és tényleg minimálbérre jelenti be, azzal meg próbálj megélni azon a Budapesten, ahol egy szoba kerül majdnem annyiba egy hónapra.
Nyugodtan legyél fillérb.szó, de aztán ne lepődj meg, hogy ha ugyanaz a futár legalább kétszer jön majd hozzád, a másodiktól kezdve már valami csoda folytán sajnos hidegen ér el hozzád a pizza :)
Sziasztok.
Nem tudom, miért veszekedtek ezen. Mindenkinek szíve joga, ad-e vagy sem. Én felszolgáló vagyok, és rosszul esik ha nem kapok yattot, vagy nevettséges összeget (5-100 Forint), nekem ez egyenlő azzal, hogy nem voltak megelégedve a munkámmal, nem voltam szimpatikus, nem figyeltem oda a vendégekre eléggé. A futárokhoz nem tudok hozzászólni, de pincérként igenis fontos a yatt. Dolgoztam olyan helyen, ahol 12-16 óráztunk heti egy szabad nappal, hatalmas étteremben: Rengeteget kellett futni, pörögni. Folyton csurig volt az étterem. Mindezt minimálbérért. A yattot forgalom alapján tehát teljesítmény után osztottuk szét a felszolgálókkal, illetve osztotta szét az üzletvezető. Hetente volt yatt, ha nem kaptam volna minden héten a borítékba legalább 20-30 ezret ( nyilván volt több is sokszor, ez volt a minimum általában ) akkor mégis miért dolgoztam? 150 forintos órabérért...?
Órabérért dolgoztál vagy napi bér volt?
Ha napi/havi minimálbérrel dolgoztattak 16 órákat az elég szemét hely lehetett. Nem is tudom az szabályos-e.
Órabérnél kb 5oo forint alatt nem adhatnak. (nem tudom pontosan mennyi most az adó)
Szia!
Megpróbálom elmagyarázni, hogy miért szokás a futárnak borravalót adni. Kezdjük azzal, hogy futár vagyok, egész pontosan pizzafutár.
Van egy napi majdnem 4000 forintos alapbérem. Ez fix, függetlenül attól, hogy gyenge, vagy erős a nap, tehát mennyi a rendelés ugye. Ezen kívül címpénzt kapok minden kiszállításért, ami 180-500 Ft. - a távolság függvényében.
-Nézzünk egy átlagos napot, legyen 25 címem nap végére, ebből húsz 180 Ft-os, három 500 Ft-os, kettő pedig 230 Ft-os.Így akkor nap végére összeadhatjuk a 3800 + 5560 Ft-ot. Ez 9360 Ft borravaló nélkül. Ebből 3000 Ft-ot vonjunk ki gyorsan, hiszen saját pénzből tankolom az autót, akkor máris csak 6360 Ft-ról beszélünk. Magyarul ennyi pénzért dolgoztam 13 órát úgy, hogy közben a saját autómat amortizáltam, amit természetesen szintén a saját pénzemből szervizeltetek. :)
Úgy hiszem így érthető, hogy borravaló nélkül hülye lenne bárki is futárként dolgozni. Szerencsére sokan úgy gondolják, hogy illik jattolni, valamennyien tisztába is vannak vele, hogy nagyrészt abból él a futár, így a 6360 Ft-hoz még hozzádobhatunk 4-5 ezer forintot, és máris nem hangzik olyan rosszul. Az meg már más kérdés, hogy melyik futár hogyan reagál ha jattot kap, vagy ha nem kap. Én ugyanúgy jó étvágyat kívánok annak a kedves vendégnek is aki egy forintot nem ad, mint annak aki dob 500 fölött.
(Érdekesség: panel lakó népség általában! többet jattol, mint a tehetősebb, felsőbb rétegbe tartozó egyedek)
Remélem kielégítő válasz volt ez kérdésedre:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!