Kezdőoldal » Ételek, italok » Vendéglátás, éttermek » Tényleg kell a borravaló?

Tényleg kell a borravaló?

Figyelt kérdés

Kíváncsi vagyok, miért adnak sokan többszáz forintot a futároknak az étel kiszállításakor.

Azt értem, hogy ha valami teszem azt 99o forintba kerül akkor már nem kérem el azt a 1o-est, ha ezressel fizettem.

De hogy direkt extrát, 12oo-13oo forintot adjak?

A futárnak ez a munkája, amiért fizetést kap, nem tett nekem személyes szívességet azzal, hogy házhoz hozta az ételemet. Persze mondhatjuk, hogy hát gyors meg kedves volt, de szerintem ez alap elvárás, amiért kifizettem az étel és talán a szállítási költség árát is.

Egy teszem azt banki dolgozónak sem adok párszáz forintot csak úgy, mert kedves volt, egyszerűen elvégezte a munkáját.

Nekem is kell a pénz, nem véletlenül választok úgy, hogy ne a legdrágább ételeket rendeljem, ha már van extra többszáz forintom az ebédre, akkor abból inkább valami jobbat, vagy extrát rendelek magamnak.

Természetesen ha valakinek ez belefér, akkor adjon csak borravalót, de a kérdést azért tettem fel, mert többen is megszóltak már a véleményem miatt, amiért én indokolatlannak tartom a túlzott borravaló adást.

(Mindezt úgy írom, hogy én magam is vendéglátásban dolgoztam.)

2016. ápr. 5. 14:18
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
39%

Nem KELL! De ha elègedett vagy a kiszallìtàs idejèvel, futàrral, akkor ILLIK valamennyit. Ha te ezrest adsz 990-es kajara az nem borravalò! A legtöbb futàr azt ilyenkor akkor is visszaadja ha nem kèrted. 10 Ft-ot adni màr-màr pofàtlansàg kategória.

Màsrèszt àllìtàsod szerint neked is szàmìt a pènz, ha ez igaz, akkor nem rendelnèd a kajàt, hanem megfőznèl magadnak.

Èn mindig adok 200-500 Ft között, rendelès összegètől függően. Eddig csak azoknak a futàroknak nem adtam semmit, akiknek a viselkedèse szamomra nem felelt meg.

2016. ápr. 5. 14:35
 2/21 A kérdező kommentje:

De miért ILLIK? Csak elvégezte a munkáját, majd megkapja érte a fizetését a munkahelyén én miért adjak neki extrát? A boltban is kedves az eladó amikor vásárolok, mégse hagyok ott extra 5oo forintot a megvásárolt termékek ára mellett. A könyvtáros hölgy is nagyon kedves volt és gyorsan segített, mégsem nyomtam a kezébe egy százast.

A pénz pedig természetesen mindig számít, de nem hiszem, hogy van olyan, aki még sosem rendelt ételt, páldául 1o óra munka után hazaesve, amikor már nincs kedve főzni.

Plusz ha extrát fizetek akkor azt már hasznos dologra költöm nem egy vadidegennek adom oda, aki egyszerűen csak elvégezte a munkáját. Főleg nem 5oo forintot, ami egyes helyeken az órabérrel egyenlő összeg.

2016. ápr. 5. 14:45
 3/21 anonim ***** válasza:
91%

"Azért mert általában a benzinpénzt nem fizetik te tökkelütött."

Miért kell egyből sértegetni a másikat?

Egyébként meg tévedsz. Fizetnek üzemanyagköltséget. Ha valaki olyan balek, hogy elmegy futárkodni úgy, hogy nem fizetik a költségeit, az meg is érdemli.

Kérdező:

Szerintem igazad van. Én úgy szoktam adni, hogy százasig felkerítve +100 Ft. Azért adok, hogy ha legközelebb onnan rendelek, ne köpjenek bele. :-)

De komolyan: étteremben a pincér akár egy órán keresztül is rendelkezésedre áll, kiszolgál, teljesíti az esetleges extra kéréseid -mégis 10, max 15% az jatt átlag mértéke. Ha egy futárnak 1000-re adsz 1300-at, az 30% jatt, duplája annak, amit egy pincérnek adsz. pedig tényleg nem csinált mást, mint elvégezte a munkáját.

A társasház gondnoka is kedves, néha elbeszélgetünk, ha gond van egyből megoldja - de egyszer sem jutott eszembe neki odacsúsztatni pár száz forintot.

A gyermek óvónői is nagyon kedvesek, a gyerek jól érzi ott magát - de nem adok nekik jattot,mikor délután elhozom az oviból.

2016. ápr. 5. 15:00
 4/21 anonim ***** válasza:
10%

mert a futároknak bele van kalkulálva a fizetésükbe a borravaló. amúgy alig van alapfizetésük.

Ha elmész egy étterembe, akkor is egy ezres lesz neked egy ebédmenü (minimum)

a futárral is egy ezres, pedig benne van a benzinpénz meg a futár munkája és ideje is? szerinted ez hogy jön ki?

2016. ápr. 5. 15:18
 5/21 anonim ***** válasza:
42%

A futároknak (meg pincéreknek is) a fizetéseugy van kikalkulálva, hogy ehhez még kb ugyanannyi boravalót is kapnak - azaz csak "fele fizetést" kapnak.

Viszont a borravalót csak akkor illik adni, ha meg vagy elégedve az illetövel - azaz célprémiumként lehet felfogni.

A "túlzott" borravaló adása szerintem sem indokolt, de az étel áranak 10 %-át illik adni, ha rendesen szállított, illetve szolgált ki.

A banki dolgozónál a fizetése úgy van kalkulálva, hogy az az összes pénz, amit kap - márcsak azért is, mert neki a munkája nem abból áll, hogy kiszolgálja az ügyfeleket, ez csak igen kis része a napi feladatának.

2016. ápr. 5. 15:28
 6/21 anonim ***** válasza:
72%

"mert a futároknak bele van kalkulálva a fizetésükbe a borravaló. amúgy alig van alapfizetésük. "

És ez rendben van szerinted?

"Ha elmész egy étterembe, akkor is egy ezres lesz neked egy ebédmenü (minimum)

a futárral is egy ezres, pedig benne van a benzinpénz meg a futár munkája és ideje is? szerinted ez hogy jön ki?"

Értelmetlen a két dolgot összehasonlítani.

Azért a benzinpénz nem akkora összeg egy-egy rendelésnél.

[link]

De a kiszállító étterem és felszolgálós/beülős étterem költségei sokban eltérnek.

Igaz, hogy az étteremnek nincsen benzinköltsége, viszont fizet felszolgáló(ka)t, fekete- fehér mosogatót, nagyobb a rezsiköltsége mert lényegesen nagyobb helyet kell fenntartania...

2016. ápr. 5. 15:30
 7/21 A kérdező kommentje:

Dehogy van belekalkulálva...legalábbis minimálbért kapnak borravaló nélkül. Ami nyilván nem sok, de mások is csak ennyit keresnek más munkával, ahol esélyük sincs borravalót kapni. Egy gyorséttermi dolgozó is csak minimálbért kap és ott még a borravalót sem fogadhatják el.

A cégnek van belekalkulálva, hogy ha vállalnak kiszállítást, akkor az vagy bele van számolva az árukba, vagy én fizetek extra kiszállítási díjat.A legtöbb helyről, ahol eddig rendeltem az étel ára mellett szállítási díjat is kellett fizetni.

Ha az étteremben eszek akkor meg a pincérek, kiszolgálók, mosogatók stb munkáját kell belekalkuálni...

Az üzamanyagot szinén a cégek fizetik jobb helyeken. Ha van olyan, aki minimálbérért futárkodik és hagyja magát átverni és kifizeti az üzemanyagot is, annak úgy is kell.

2016. ápr. 5. 15:36
 8/21 anonim ***** válasza:
22%

"És ez rendben van szerinted?" én lexarom, hogy rendben van-e: ez így van, és kész. Ha nem tetszik, ne rendelj futárral. Én pl. soha életemben egyetlen egyszer sem rendeltem semmit futárral. Ha majd nem fizetnek az emberek borravalót tömegesen, akkor majd beépítik az árba a futár fizetését, de az adókkal együtt. akkor majd igazán költséges lesz rendelni. amúgy nem jó dolog a kicsinyesség. a munkát illik megfizetni.

a másik dologra reagálva: nem tudom, mit tudsz a benzinköltségekről, egyéb amortizációs költségekről és a járműveket terhelő adókról, de a motorozás és az autókázás koránt sincs ingyen.

2016. ápr. 5. 15:40
 9/21 anonim ***** válasza:
33%

OK, a válaszaidból kiderül, hogy egy fösvény bunkó alak vagy, és most igazolni akarod magad.

Ha nem akarsz borravalót adni, nem KELL, de ezzel csak magadat minösíted, méghozzá nem pozitívan.

Egy normális, kultúrál ember ad borravalót, ha meg van elégedve a szolgáltatással, a bunkók nem.

2016. ápr. 5. 15:40
 10/21 A kérdező kommentje:

A bunkóságok és a fösvénységet megcáfolnám, hiszen adakozni is szoktam - rászorulóknak, szegényeknek.

De nem érzem úgy, hogy az én dolgom kisegíteni a minimálbérből élő emberek életét a saját pénzemből. Én is dolgoztam minimálbérért, senki sem adott extra százasokat, pedig keményen dolgoztam. Igen, rossz volt. Ezért tanultam, hajtottam, hogy máshol, jobb helyen többet keressek.

Ha megrendelek egy ételt annak megvan az ára mellette kifizetem a szállítási díjat is. Ezen felül pedig a cég emberét, akit a kiszállítással megbíztak, majd a cég, akinek már odaadtam a termék és a szállítás díját kifizeti.

Ha úgy jön ki az ár, hogy épp néhány forint, max egy százas visszajáró járna azt nem fogom visszakérni, de extra pénzt nem érzem kötelességemnek adni - és nem hiszem, hogy ettől lennék bunkó, vagy fösvény.

2016. ápr. 5. 15:53
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!