Tudtok olyan honlapot /irodalmat ajánlani, ahol részletesen leírják, hogy milyen ételekhez milyen alkoholos ital illik?
Szerintem ha ez érdekel, a legjobban egy sommelier könyvvel jársz, mert elég összetett téma, hogy mihez mit ajánljunk. Alapvető szabályokat könnyű találni, illetve megjegyezni, csak jönnek a kivételek, az extrémitások, fura párosítások, amikkel új harmóniákat talál az ember.
Ami után érdeklődsz, azt kevésbé lehet megtalálni leírva, sokkal inkább tapasztalat által, illetve kifinomult ízléssel.
Vannak bizonyos "alapok", amiket egy középszintű, illetve a középszint felsőhatáráig alkalmazhat nyugodtan az ember, de onnantól feljebb, már sokkal precízebbnek kell lenni.
Aperitifnek: érdemes étvágyhozót adni, ami bemozgatja a gyomrot, egy adott menüsor előtt ez lehet akár vodka is (pl ha kaviár az első fogásod, nagyon jól passzol), vagy paradicsomlé, gyümölcspálinka, vermut
Hideg és meleg előételekhez száraz, fehérborral nem lősz mellé, persze ezt módosíthatja az előétel összetétele. Például egy marha előételhez (füstölt marhanyelv, beefsteak, roastbeef) meggondolnám, hogy fehérbort adjak-e, inkább egy roséban, sillerben gondolkoznék, esetleg valami könnyedebb vörösborban.
Főételek, itt már egy az egyben a hústól, illetve fűszerektől függ, mit adjunk. Egy menünél mindig kell figyelni arra, hogy "felfelé" haladjunk, tehát ne adjunk jellegtelenebb bort az előzőnél. Nem érdemes az előételhez máris egy testes Bikavérrel kezdeni, és utána "visszalépni" egy könnyed fehérborra.
Szárnyas,bárány,sertés - testesebb száraz, félszáraz fehérbor
Hal - félszáraz fehér
Marha - testes száraz vagy félszáraz vörösbor
Vad - testes, gyümölcsös száraz vörösbor
Desszertek: itt megint csak desszertje válogatja mit adjunk, érdemes pontot tenni a menüsor végére, egy édes, félédes borral, vagy pezsgővel. Egy sajttál bekavarhat mindent, a sajt típusoktól függően változhat a kísérőital, akár még testes vörösbort is adhatunk mellé.
Ezek nagyon nagyon elnagyzolt leírások, ha erre tévedne egy sommelier nagyjából kinevetné ezt az írást szerintem, mivel nem csak a hústól függ, mit adunk hozzá, az elkészítési módtól, a körettől, a fűszerektől.. Ezért mondom, hogy nem nagyon találni ilyet leírva, ezt meg kell tapasztalni. :) Talán Phoney tud ebben pontosabb választ adni, ő a kategória Italmestere, talán ismer valami könyvet e témában. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!