Kaptam ajándékba egy 40éves olasz konyakot, szeretnék belőle egy jó pohárkát inni, hogy illik azt? Hogy jó konyakot inni főleg ilyen minőségűt.
Szervírozása, fogyasztása
Vannak, akik egy húzásra lehörpintik, vannak, akik órákon át élvezik az ital különleges zamatát. Egyesek határozottan állítják hogy elengedhetetlen a tulipán alakú pohár használata, azonban sok fogyasztó számára tökéletesen megteszi egy nagyobb pohár is, hogy a kéz egy kissé felmelegítse ezt a fenséges italt.
Enyhén kavarjuk körbe, hogy felderüljön a szesz színe, és hogy a pohár szájához koncentrálódjon a felszálló pára. Ezzel tovább fokozhatjuk a szín, az aroma, az állag és a zamat élvezetét.
Az utóbbi időkben - főleg a franciáknál - nagy divat lett a fiatalabb évjáratú konyakot tonickal keverni, vagy jégkockákra önteni.
Sokak szerint a konyak elhagyhatatlan társa a szivar. "Tagadhatatlan a különlegesen szoros együttműködés a szivar és a konyak között. Jóllehet külön is élvezhetők, együtt azonban csodálatos és fenséges élményt nyújtanak." Gyakran csak "szivartársként" emlegetik a brandy ezen fajtáját.
Természetesen mindenkinek saját joga eldönteni melyik konyakélvezeti módszert választja. Hasonlóan minden máshoz a konyakfogyasztás is a személyes ízlés kérdése.
Ez egyébként 40 éves érlelésű, vagy 40 éve vásárolták? Mert nagyon nem mindegy. A múltkor is kiderült valakinek a nagy becsben tartogatott „30 éves olasz konyakjáról”, hogy egyszerű kommersz szeszes ital volt, amilyet ma ezerötért lehet kapni... de üvegben már a minőségi brandy sem válik jobbá, max. romlik. Érdemes lenne egy képet feltöltened a címkéjéről.
Ha rendes brandy, akkor szobahőmérséklet, lehetőség szerint alul öblös pohár (jobb híján akár whiskys is megteszi, csak ne felespohár legyen), és én mondjuk semmilyen töményet nem bazirgálnék körbe a pohárban, mert attól csak az alkoholszag fog felszállni, de brandyvel pont nincs sok tapasztalatom. Ha a pálinkánál nem ajánlott akkor szerintem ennél se.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!