Egy étteremben szerintetek mennyi elfogadható, hogy a pincér, ahogy megettem a kajámat, még le se tettem a villát, már jön is és viszi el az üres tányért, poharat?
Szerintem illetlen dolog, egyrészt olyan érzést kelt, hogy oké, megetted, fizess és távozz, mintha bűn lenne még 5-10 percig ott maradni utána és beszélgetni azokkal akikkel mentem. Én nem azért csinálják mert mondjuk kell a hely, mert az asztalok fele üres...
És tényleg rendszeresen odajönnek az asztalhoz és viszik el, ami üres, ha kell 5 percenként ellenőrzik. Ez tök kellemetlen, a beszélgetést például rendszeresen fel kell függeszteni addig, ameddig ő ott pakol. Persze lehet, hogy azért csinálják, hogy ne legyen útba az üres tányér, de az éttermek többségében akkor pakolnak el az asztalról ha távozott minden vendég, és nem közbe pakolgatnak.
Sztem meg nincs elég tányér, kell az újabb vendékeknek de addig még el is kell mosogatni :D
Csóró helyre jársz, ahol még tányérra se futja!
Mi lehet a kajába?
Ó, az én tányéromat akkor el szokták akarni vinni, amikor még be se fejeztem, csak leraktam a villát egy percre (nem párhuzamosan a késsel). Ilyenkor közlöm, hogy ne s annyi. S ha elviszik a tányért, attól még simán maradhat az ember, ha akar, mi legalábbis szoktunk, inkább az a gond, hogy én mennék, de sokáig kell várni a számlára...
A fenti elég sok étteremben előfordult már velem.
Ja ez olyan mint a windózba az ablakoknál?
A kocka a terülj asztal a _ meg a leszed?
Nem a pincér hibája!
Magyarországon így tanítják a felszolgálókat, a hamutartót üríteni kell 1-2 csikk után, üres tányért, poharat, stb le kell szedni, hogy nem disznóólban üljön a vendég, stb.
Meg mivel így tanítják őket, és az előző generációkat is, ezért a munkaadó részéről is ez az elvárás.
Ha valaki nem így csinálja, azt b-aszogatják.
Meg saját maguk miatt is csinálják, mert sok vendég jobban jattol, ha érzi az állandó törődést.
Az olyan helyen, ahol csak a vendég távozása után rámolnak le, vagy beleszarik a góré, hogy lustálkodik a felszolgáló, vagy annyira be vannak úszva, hogy csak akkor van rá idő.
Ezzel együtt külföldi vendégeknél gyakran tapasztalható az a szemlélet, ami neked is van, hogy ennek van egy olyan sugallata, mint ha siettetnék a vendéget.
És ezt a felszolgálóknak is jelzik néha, mert idegen számukra a mi szabályaink.
Náluk nehezebb belőni az ideális lerámolási időt.
Pl ha több órán keresztül ott maradnak, akkor mikor kell lerámolni?
Órákig szikkadjon előttük a tányér az ételmaradványokkal?
Pl mikor már kávéznak, akkor is ott kelljen szagolni a fokhagymás pörköltszaftot?
Vagy az üres poharakat mikor kell leszedni, ha már nincs az asztalon 1 cm szabad hely sem?
Szóval nem olyan egyszerű mindenkinek megfelelni, ezért az egyszerűség, és az egységesség miatt a legtöbb helyen a tanultak alapján járnak el, és folyamatos rendet tartanak az asztalon.
Akkor kell elvinni, mikor a vendég ennek megfelelően (evőeszközös párhuzamosan lerakva) jelzést ad, hogy végzett. Ez nem azt jelenti, hogy el kell menned, csak azt, hogy ne legyen útban a tányér, és ne büdösödjön ott a maradék.
Amíg az evőeszközös úgy vannak lerakva, hogy keresztezik egymást, a pincér nem nyúl a tányérhoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!