Pincér (felszolgáló vagyok) a főnök elvárja, hogy a borravalót is betegyük a kasszába. (nincs elszámolás a nap végén)?
Ma kezdtem egy új helyen, (összejött borravalóból vagy 5-6 ezer ft minimum)
De nem lehet eltenni a borravalót, hanem a pincérnek be kell tenni azt is a kasszába. ( még az sincs, hogy a nap végén a pincérek elosztják egymás között az összes borravalót.)
A főnök teszi el(vagy is a főnök a borravalóval számol)...
Ti találkoztatok, dolgoztatok már ilyen helyen?
2 dolgot tudok erről elmondani.
Az egyik, hogy van ilyen hely, ez attól függ, hogy működik a fizetés rendszer.
Ha az alapfizetésed elég magas, akkor elvárhatja, hogy leadd a borravalót, hiszen lássuk be, azért a felszolgálónak csak töredék része van abban, hogy jattol a vendég.
Vagy lehet hogy visszaosztás van, (hó végén) és osztanak a pultosnak, szakácsnak is, ilyenkor szintén olyan alapbért kell kialkudni, hogy ez megérje.
Mondjuk az okosabbja eleve bekalkulálja, hogy úgyis lopnak a felszolgálók, úgyhogy nem a konkrét borravalót kell leadni, hanem mondjuk a forgalom 5-8 %-át, mert annyi jattot úgyis adnak.
A másik dolog, hogy ez halálra van ítélve.
Egy felszolgáló úgyis elteszi a jattot, ha kell a seggébe is feldugja. 25 év alatt melóztam már "néhány" felszolgálóval, egyet se tudnék mondani, aki ne lopott volna ilyen helyzetben, tökmindegy, ha 300.000-ft-os alapfizetést adnak neki akkor is.
Úgyhogy ez egy hülye rendszer, nem Magyarországra való.
Egy felszolgálónak mindig ott kell hagyni a borravalót. Másképp nem működik. Ha a vezető ezen keresni akar, akkor az alapbért kell úgy beállítani, hogy neki is megérje. (ismerek olyan helyet, ahol gyakorlatilag a felszolgáló fizet hogy dolgozhat, de esze ágában sincs otthagyni a helyet :))
"Mondjuk az okosabbja eleve bekalkulálja, hogy úgyis lopnak a felszolgálók, úgyhogy nem a konkrét borravalót kell leadni, hanem mondjuk a forgalom 5-8 %-át, mert annyi jattot úgyis adnak."
Ezt úgy érted hogy a felszolgáló fizesse pl hét végén vissza kp-ban a forgalom X%-át, ha esik ha fúj? Érdekes lenne, mert ilyen nincs hogy a borravaló az biztos ennyi, meg annyi. Nekem volt hetem amikor 3% volt, volt hogy 20%. Ezt nem lehet kiszámolni és megjósolni.
A legtisztességesebb ha a pincér megkapja. Mostani melóhelyemen (London egyik menő Olasz étteremlánca) a kp jattot egy az egyben vihetjük, a főnökség nem is tudja mennyi jön össze, a kártyára adott jattból pedig a miénk a 65%, a maradék 35% pedig megy a konyhának. Plusz persze van a minimálbér/óra. Így megéri dolgozni és motiválva vagy hogy jól dolgozz, elégedett legyen a vendég.
Mindenki úgy dolgozik, ahogy neki megéri, vagy meg tudnak egyezni, vagy hely adottságaiból a legtöbbet kihozva.
Ott, ahol le kellett adni a forgalom 8%-át, az a hely törzsvendégekre épült, régi hely volt, lehetett előre tervezni, és azért állapodtak meg így, mert %-ban, annyi biztos, hogy összejött.
Teljesen mindegy mekkora volt a forgalom, %-ban a jattból mindig le tudtak adni.
Viszont maga a forgalom pl nyáron jóval kevesebb volt, mert egy tipikus téli beülős hely volt.
Nyáron a kevés forgalom kevés jattot hozott , abból nem tudtak volna megélni a pincérek.
Ezért úgy dolgoztak, hogy az alapbérük volt kicsit magasabb, és azt minden körülmények között, rosszabb forgalom mellett is megkapták.
A borravaló része kevesebb volt, mert így olyan 3-4 % jutott nekik.
Így állandóbb, és biztosabb volt a fizetésük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!