Pincér (felszolgáló vagyok) a főnök elvárja, hogy a borravalót is betegyük a kasszába. (nincs elszámolás a nap végén)?
Ma kezdtem egy új helyen, (összejött borravalóból vagy 5-6 ezer ft minimum)
De nem lehet eltenni a borravalót, hanem a pincérnek be kell tenni azt is a kasszába. ( még az sincs, hogy a nap végén a pincérek elosztják egymás között az összes borravalót.)
A főnök teszi el(vagy is a főnök a borravalóval számol)...
Ti találkoztatok, dolgoztatok már ilyen helyen?
Ismerős étterem-tulaj csak azért kéri bedobni a kalapba a borravalót este, mert ahogy mondja, a vendég csak akkor ad, ha elégedett, nemcsak a kiszolgálással = felszolgálással, hanem a kajával is!!
Vagyis, a konyhában izzadó, kulizó szakács és konyhalány legalább annyira megdolgozott, mint a felszolgálók, ezért a borravaló arányos része őket is megilleti.
Ezt a felszolgálók elfogadták, ezért este összedobják, ki mennyit kapott, és úgy osztják el maguk között, hogy a konyhai dolgozók se maradjonak ki!
És ő elhiszi, hogy a felszolgáló bedobja a teljes összeget?
Gondolom valahogy megörökölhette az éttermet, mert hogy nem vendéglátós, az tuti.
Nem mindegy, 12-es?
A tulaj részére nem osztanak, azt pedig a felszolgálók is elismerik, ha a kaja nem jó, akár sós, akármi baja van, a vendég ugyan egy fillér nem sok, annyit sem ad.
És ettől kezdve, ha nem dobja be a közösbe a teljes összeget, akkor a konyhai dolgozókat, kollégákat rövidíti meg.
És teljesen mindegy, hogy a tulaj hogyan, milyen forrásból vette, szerezte, örökölte, vagy éppen lopta az éttermet!
"akkor a konyhai dolgozókat, kollégákat rövidíti meg. "
Pontosan, és ezt meg is teszik! Hol élsz te?
Pont ezért nem mindegy, hogy honnan szerezte, mert a naivságával a konyhai dolgozókat rövidíti meg, ha lenne bármilyen képesítése vagy tapasztalata eszébe nem jutna ilyen ostobaság.
Ilyet csak egy civil talál ki.
Nem beszélne arról, hogy egy magára valamit adó szakács, ha nem szellemi fogyatékos, bele se menne olyan fizetési rendszerbe, hogy egy ellenőrizetlen, becsületkassza alapon működő pénz alap legyen a fizetésének a része, amire semmiféle rálátása nincs a konyháról.
Én ezt nem igen tudnám letolni egy szakács torkán se, kb elvágnák a nyakam...
Ahol ehhez hasonló rendszer találtak ki, ott az árak eleve tartalmazzák a szervízdíjat, tehát az ellenőrizhető forgalom kiszámolható részét képezi az összeg, nem egy hasraütés szerű benyögött összeg, ami attól függ, éppen milyen kedve van a felszolgálónak.
Én azzal egyetértek hogy bizonyos részt kapjon a szakács (de nem a konyhaséf, akinek rendes fizetése van) a jattból. De ne az legyen hogy a tulaj a jattból akarja adni a konyha fizetését, mert az nem fair és megint csak arról szól hogy "nektek ott a jatt, jó az a fizetésnek is".
Mikor otthon dolgoztunk egy akkor nyíló étteremben akkor a megegyezés szerint mi kaptuk a minimált, ami akkor 74 nettó volt, plusz a jattot. A szakácsok fizetése egy jó órabér volt, bőven a pincérek jattal együtt kalkulált fizetése felett kerestek, mi belementünk.
Aztán fél év múlva mikor kiderült hogy dübörög a hely mert mind a kaja, mind a kiszolgálás átlag felüli, akkor jött a tulaj hogy "sok a jattotok, adjatok 50%-ot a konyhának". Persze mi tudtuk hogy mindenki a belét húzza maga után és fizetés emelést kértek és a tulaj ezzel akarja megoldani, holott az ő zsebébe is jóval a várt profit felett jutott.
Aztán végül megállapodtunk egy 30%-ban, mert úgy gondoltuk mi is hogy a konyha miatt is jó a hely, de nehogy már elvegyék amit mi "upsellingelünk" össze.
Ugyanis az o.k. hogy a konyha jó, de azt el is kell adni, ha nem jó a pincér és nem használ olyan technikákat amiket mi használtunk akkor a számlák végösszege kb 20%-al kevesebb lett volna. Mi akkor mindennel 100% képben voltunk, onnantól hogy honnan jön a tengeri süllő és hogy melyik borunk épp milyen lecsengésű, mert mi voltunk személyes kapcsolatban nem csak a beszállítókkal, de sokszor a borásszal magával is(főleg környékbeli borokat árultunk), mivel üzletvezetőnk sem volt.
Aztán amikor mindennel elkezdte megvágni a jattot szinte ugyanakkor felmondtunk neki, volt ám sírás-rívás, nem is megy úgy a bolt mint korábban.
Álljon meg a menet! Nem kell kombinálni, meg különböző teóriákat gyártani!
Amiről én beszéltem, étterem-tulajdonost, ott a dolgozók alapból megkapják tisztességgel a munkabérüket, azon a tulaj nem spórol. Teljesen tisztában van azzal, hogy a jó munkaerőt meg kell fizetni, csak úgy tudja megtartani!
Amit mondtam, hogy a szakács-konyhalány részére is osztanak a borravalóból = a felszolgálók is teljesen tisztában vannak azzal, ha elsózott, vagy fövetlen, vagy akármilyen sz@r ételt visznek ki a vendégnek, akkor bizony ott a borravaló ugrott. Egy műszak = egy csapat, műszak végén osztanak!!!
És nem kell ebbe belevariálni semmi mást, meg egyéb feltételezéseket, egyebeket. Vannak még tisztességes emberek a vállalkozók között is!
Sőt képzeld el, olyan étterem-tulaj is van, aki valamikor szintén alkalmazottként kezdte valahol a szakmát, és tudja, milyen dolog ott akár a konyhán, akár felszolgálóként végig-talpalni a műszakot!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!