Kezdőoldal » Ételek, italok » Vendéglátás, éttermek » Pincér (felszolgáló vagyok) a...

Pincér (felszolgáló vagyok) a főnök elvárja, hogy a borravalót is betegyük a kasszába. (nincs elszámolás a nap végén)?

Figyelt kérdés

Ma kezdtem egy új helyen, (összejött borravalóból vagy 5-6 ezer ft minimum)

De nem lehet eltenni a borravalót, hanem a pincérnek be kell tenni azt is a kasszába. ( még az sincs, hogy a nap végén a pincérek elosztják egymás között az összes borravalót.)

A főnök teszi el(vagy is a főnök a borravalóval számol)...


Ti találkoztatok, dolgoztatok már ilyen helyen?



2013. dec. 9. 22:39
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
23%

Ismerős étterem-tulaj csak azért kéri bedobni a kalapba a borravalót este, mert ahogy mondja, a vendég csak akkor ad, ha elégedett, nemcsak a kiszolgálással = felszolgálással, hanem a kajával is!!

Vagyis, a konyhában izzadó, kulizó szakács és konyhalány legalább annyira megdolgozott, mint a felszolgálók, ezért a borravaló arányos része őket is megilleti.

Ezt a felszolgálók elfogadták, ezért este összedobják, ki mennyit kapott, és úgy osztják el maguk között, hogy a konyhai dolgozók se maradjonak ki!

2013. dec. 10. 17:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/18 anonim ***** válasza:
71%

És ő elhiszi, hogy a felszolgáló bedobja a teljes összeget?

Gondolom valahogy megörökölhette az éttermet, mert hogy nem vendéglátós, az tuti.

2013. dec. 10. 17:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/18 anonim ***** válasza:
0%

Nem mindegy, 12-es?

A tulaj részére nem osztanak, azt pedig a felszolgálók is elismerik, ha a kaja nem jó, akár sós, akármi baja van, a vendég ugyan egy fillér nem sok, annyit sem ad.


És ettől kezdve, ha nem dobja be a közösbe a teljes összeget, akkor a konyhai dolgozókat, kollégákat rövidíti meg.

És teljesen mindegy, hogy a tulaj hogyan, milyen forrásból vette, szerezte, örökölte, vagy éppen lopta az éttermet!

2013. dec. 10. 17:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/18 anonim ***** válasza:
0%

"akkor a konyhai dolgozókat, kollégákat rövidíti meg. "


Pontosan, és ezt meg is teszik! Hol élsz te?


Pont ezért nem mindegy, hogy honnan szerezte, mert a naivságával a konyhai dolgozókat rövidíti meg, ha lenne bármilyen képesítése vagy tapasztalata eszébe nem jutna ilyen ostobaság.

Ilyet csak egy civil talál ki.

2013. dec. 10. 20:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/18 anonim ***** válasza:

Nem beszélne arról, hogy egy magára valamit adó szakács, ha nem szellemi fogyatékos, bele se menne olyan fizetési rendszerbe, hogy egy ellenőrizetlen, becsületkassza alapon működő pénz alap legyen a fizetésének a része, amire semmiféle rálátása nincs a konyháról.

Én ezt nem igen tudnám letolni egy szakács torkán se, kb elvágnák a nyakam...

Ahol ehhez hasonló rendszer találtak ki, ott az árak eleve tartalmazzák a szervízdíjat, tehát az ellenőrizhető forgalom kiszámolható részét képezi az összeg, nem egy hasraütés szerű benyögött összeg, ami attól függ, éppen milyen kedve van a felszolgálónak.

2013. dec. 10. 20:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/18 anonim ***** válasza:

Én azzal egyetértek hogy bizonyos részt kapjon a szakács (de nem a konyhaséf, akinek rendes fizetése van) a jattból. De ne az legyen hogy a tulaj a jattból akarja adni a konyha fizetését, mert az nem fair és megint csak arról szól hogy "nektek ott a jatt, jó az a fizetésnek is".

Mikor otthon dolgoztunk egy akkor nyíló étteremben akkor a megegyezés szerint mi kaptuk a minimált, ami akkor 74 nettó volt, plusz a jattot. A szakácsok fizetése egy jó órabér volt, bőven a pincérek jattal együtt kalkulált fizetése felett kerestek, mi belementünk.

Aztán fél év múlva mikor kiderült hogy dübörög a hely mert mind a kaja, mind a kiszolgálás átlag felüli, akkor jött a tulaj hogy "sok a jattotok, adjatok 50%-ot a konyhának". Persze mi tudtuk hogy mindenki a belét húzza maga után és fizetés emelést kértek és a tulaj ezzel akarja megoldani, holott az ő zsebébe is jóval a várt profit felett jutott.

Aztán végül megállapodtunk egy 30%-ban, mert úgy gondoltuk mi is hogy a konyha miatt is jó a hely, de nehogy már elvegyék amit mi "upsellingelünk" össze.

Ugyanis az o.k. hogy a konyha jó, de azt el is kell adni, ha nem jó a pincér és nem használ olyan technikákat amiket mi használtunk akkor a számlák végösszege kb 20%-al kevesebb lett volna. Mi akkor mindennel 100% képben voltunk, onnantól hogy honnan jön a tengeri süllő és hogy melyik borunk épp milyen lecsengésű, mert mi voltunk személyes kapcsolatban nem csak a beszállítókkal, de sokszor a borásszal magával is(főleg környékbeli borokat árultunk), mivel üzletvezetőnk sem volt.

Aztán amikor mindennel elkezdte megvágni a jattot szinte ugyanakkor felmondtunk neki, volt ám sírás-rívás, nem is megy úgy a bolt mint korábban.

2013. dec. 10. 22:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/18 anonim ***** válasza:
A 2. vagyok. A szakácsot meg kell fizetni. Ez az alap. Azt viszont nem tartom jogosnak, hogy a jattot is el kell osztani vele vagy esetleg még a főnökkel is. Sokan úgy gondolják, hogy milyen jó a pincérnek, mert elfutkároz a vendégek közt, jópofizik, aztán még jattot is kap érte. Holott ez bizony nem fenékig tejfel! A pincér ugyanis anyagilag is felel a munkája során. Ha a vendég esetleg felveszi a kabátját, kimegy cigizni és elfelejt visszajönni, akkor a pincér nem futhat a főnökhöz vagy a szakácshoz hogy: -Ejnye, ugyan már osszuk szét a hiányt! Nem, nem, ilyen esetben bizony a pincér kicsengeti az összeget, amit a drága vendég hátrahagyott. Én már jártam így egy párszor.
2013. dec. 11. 06:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/18 anonim ***** válasza:

Álljon meg a menet! Nem kell kombinálni, meg különböző teóriákat gyártani!

Amiről én beszéltem, étterem-tulajdonost, ott a dolgozók alapból megkapják tisztességgel a munkabérüket, azon a tulaj nem spórol. Teljesen tisztában van azzal, hogy a jó munkaerőt meg kell fizetni, csak úgy tudja megtartani!


Amit mondtam, hogy a szakács-konyhalány részére is osztanak a borravalóból = a felszolgálók is teljesen tisztában vannak azzal, ha elsózott, vagy fövetlen, vagy akármilyen sz@r ételt visznek ki a vendégnek, akkor bizony ott a borravaló ugrott. Egy műszak = egy csapat, műszak végén osztanak!!!


És nem kell ebbe belevariálni semmi mást, meg egyéb feltételezéseket, egyebeket. Vannak még tisztességes emberek a vállalkozók között is!

Sőt képzeld el, olyan étterem-tulaj is van, aki valamikor szintén alkalmazottként kezdte valahol a szakmát, és tudja, milyen dolog ott akár a konyhán, akár felszolgálóként végig-talpalni a műszakot!

2013. dec. 12. 11:05
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!