30 főre egyszerű, de finom leves és második, ötletetek van?
30 főre én többfélét főznék, több okból is:
- nehéz ekkora mennyiségű ételt egyben szépen megfőzni, egyszerűbb kisebb adagokat mondjuk 10 főre elkülönítve
- 30 főnél az ízlés jó eséllyel különbözik, szívesebben esznek mást-mást.
Mindenesetre pl.:
Fűszeres erdei gombaleves, mozzarellás paradicsomleves, füstölt sajtos brokkolikrémleves
Parmezános csirke, fokhagymás lazac, almás libacomb
Jó ötlet a többfajta leves. Én két félét készítenék: húsleves, tárkonyos raguleves. Ezeket szerintem a legtöbb ember szereti.
Másodiknak valami egytálételt készítenék ennyi emberre. Vagy olyan sültet, amit sütőben lehet sütni és nem kell vele különösebben foglalkozni, csak beteszed és kész.
Főztél már Te 30 főre? Szerintem nem!
Nem nagy létszám, de sütőben sütni, (ami általában egy háztartásban egy van) kissé macerás...
Két féle leves? Igen, de melyikből, mennyit? Kiszámíthatatlan.
Ilyen létszámra én főznék egy tartalmas egytál ételt, és vagy előtte egy vegyes hideg ízelítőt, vagy utána valami előre elkészíthető édességet.
30 főt vendégül látni, némi "pepecselést" feltételez.
Ha érdekel, privátban dobok egy pár okosságot.
Nem keszitenek kulonleges fogasokat, maradnek a kozkedvelt recepteknel. Leves eseteben husleves,de tennek bele gombat,borsot,karfiolt,zellert is az alap leveszoldsegen kivul,es kulon talalnam a levest, a tesztat, a zoldsegeket es a hust is.
Masodiknak ket fele legalabb kell, egy vega es egy husos. Husosnal sajtmartasban sult tepsis csirkemell baconnal es paradicsommal,koretnek parolt rizs es paradicsomsalata. Veganak zoldseges quiche,ezt minden vega imadja,nagyon finom tenyleg.
Vendegvaronak sajtos rudacskat es/ vagy pogacsat keszitenek illetve ha edes kell,akkor linzerviragokat,islert vagy vanilias kiflit.
Én a helyedben egy jó tartalmas gulyást csinálnék, krumplis pogácsával. (vagy esetleg tepertős pogácsával) Egytál ételnek megfelel, és igazából nem macera gulyást főzni 30-40 emberre se. (a pogácsa talán jobban, de még az se annyira)
De ha valami "bonyolultabbat" akarsz, akkor egy krémleves (például krumplikrémleves - a krumplit és ahagymát kevés vajon megpirítod, majd felöntöd annyi vízzel hogy ellepje, puhára főzöd, majd tejszínnel dúsítod, és avégén az egésznek neki esel botmixerrel..:) Pirított szalonnával tökéletes leves szerintem, és nem "megosztó" étel:)
Másodiknak ha sütni akarsz, akkor egy jó nagy karaj (egészben, csont nélkül), vagy bőrős császár, esetleg csirkecombok amiket ajánlani tudok, és otthon is viszonylag belefér a sütőbe.
De én otthoni kapacitással nem bonyolítanám ennyire túl, én ilyenekkel próbálkoznék:
- pörkölt, tarhonyával, rizzsel, főtt krumplival
- gulyásleves
- húsleves
- töltött káposzta
- töltött paprika
Ezeknél egyikkel se kell sokat pepecselni:) (de ha esetleg mégis kihívásokra vársz, akkor privátban nagyon sok komplikált ötletem van..:)
Otthoni konyhában, otthoni méretű fazekakban nehéz 30 főre főzni, jól elő kell készíteni (például ha gulyás mellett döntesz, akkor hagyma, hús,krumpli legyen másnapra összekockázva, ne akkor állj neki, mert sok időt elvisz).. Egyszer főztem 60 főre otthoni konyhában, hát leizzadtunk rendesen..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!