Kezdőoldal » Ételek, italok » Vendéglátás, éttermek » Miért zárnak be, tűnnek el...

Miért zárnak be, tűnnek el ilyen hirtelen vendéglátóhelyek?

Figyelt kérdés

A szűkebb környezetemben elég sok ilyen volt az utóbbi években. Természetesen tudom, hogy volt itt minden, covid, infláció stb., de néhány bezárás ezek fényében sem érthető.

Pl. volt egy hamburgeres az egyetem közelében, 2018-19-ben folyamatosan fejlesztette magát, valószínűleg ráköltöttek egy csomó pénzt. Jó volt az étel, aktívak voltak a közösségi oldalakon. A covid alatt is végig működött, többször rendeltem onnan házhoz, ismerősök is. Az újranyitások után, mikor 2021-ben rendesen visszamentünk az egyetemre, még szintén működött, többször beültünk ismerősökkel, csoporttársakkal. Októberben még rendeltem házhoz, aztán november közepén megint beültünk volna, de akkor már zárva volt, de semmi kiírás, csak a zárt ajtó, az üvegen keresztül látszó, félig szétbombázott helyiség. A közösségikre sem írtak semmit a bezárásról vagy másról.

Egy másik hely a covid alatt nyílt, után folyamatosan fejlesztette magát, idén csinálta meg igényesen a vendégterét és a teraszát, hogy ne csak utcai ablak meg egy-két pultos hely legyen, hanem normálisan le lehessen ülni bent és kint is. Szeptember közepén még nagyban reklámozták magukat mindenhol. Aztán október 31-én jártam arra, és zárva a hely, a belső félig szétverve, a kinti bútorok, napernyők behányva. Nulla kiírás.

Ezek a bezárások hogy jönnek így a semmiből?

nov. 24. 23:28
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
85%
Mikor egy hamburger többe kerül mint egy orai orabèr. Kocsmàkat is felvàltja a dohànybolt.
nov. 25. 05:27
 2/13 anonim ***** válasza:
11%
Bezárt két vendéglátó hely. Lehet lebuktak a navnál. Nagy dolog. 20-30-40 évvel ezelőtt is zártak be vendéglátó helyek
nov. 25. 05:28
 3/13 anonim ***** válasza:
87%
Rengeteg adó, drága fűtés, stb. A vásárlóknak is egyre kevesebb a pénzük. Leszarom a tipikus fideszes dumát, hogy mindig teli a bolt, amikor ő ott van. Max 100 ember nem 10 millió.
nov. 25. 05:35
 4/13 anonim ***** válasza:
89%
mert fejlesztések elvitték a tartalékot igy már nem tudták volna fizetni a rezsit stb.
nov. 25. 06:00
 5/13 anonim ***** válasza:
90%

Szépségszalonom van, az elmúlt években a fűtés duplájára, a vízdíj a triplájára emelkedett. A vízdíjat nálunk idén emelték ennyire drasztikusan. Az alapanyagárak is jelentősen emelkedtek, van, ami a covid előtt negyedannyiba került, mint most.

Áremeléssel egy darabig lehet kompenzálni a dolgot, de eljön az a pont, ahonnan nem lesz feljebb, mert az emberek nem fizetik meg. Ekkor jön az, hogy olcsóbb alapanyagot keresnek, de a minőség megtartásával. Ezt sem lehet a vègtelenségig csinálni, mert elfogynak az opciók. Ha ezt időben észreveszik, akkor még a komoly ráfizetés előtt bezárnak.

A kedvenc gyrosozónk is ennek lett az áldozata. Ahhoz, hogy a tulajnak megérje, annyiért kellett volna adni a gyrost, amit esélyesen nem fizettek volna ki az emberek. A minőségből nem akart lejjebb adni, hiszen épp ezért jártak hozzá a vendégek. A csúcson hagyta abba, amikor még nem ráfizetéssel szállt ki belőle.

nov. 25. 07:42
 6/13 anonim ***** válasza:
89%
A brutális rezsiköltségek meg a megnyomorító adók miatt. Én egy kb. 2,7E lakosú községben lakok, kb. két éve zárt be az utolsó presszó, a szomszéd (nagyobb) községben is csak egy van.
nov. 25. 07:57
 7/13 anonim ***** válasza:
87%

A brutális árak miatt egyszerűen eszi a pénzt egy ilyen vállalkozás és annyi nem jön be hogy a tulaj és ha van pár alkalmazottja normális bért adjon nekik.

Haveroméknak több mint 15 éve van éttermük, és már nagyon vergődnek, pedig nagyon jól működő éttermük van, de annyira drága minden, hogy fejlesztésre nem nagyon van már pénzük, covid óta nem is nagyon fejlesztettek mert tuti hogy csődbe mentek volna. Nekik akkor nagyon beütött, de szerencsére lábra bírtak állni. Az infláció, meg a rezsi árak szintén megadták nekik a pofonokat, de még bírják csak egyre nehezebben. Egyre többször hallom tőle hogy borzasztóan rossz lesz ez az évük, hiába volt jó nyaruk ami nyereséges volt, de csak ennyi, minden időszak veszteség. Karácsony előtti időszak szokott nagyon nyereséges lenni, de már most látja előre hogy nem tolonganak oda foglalásokért. Elég sok környékbeli cég szarba van anyagilag és nem nagyon foglalnak asztalt, de reménykednek még hogy ez változni fog pozitív irányba mert ha nem akkor az évet rosszul fogják zárni, és lehet következő évbe el kell gondolkodniuk a bezáráson.

De a kisváros ahol lakunk alig 12 ezer fős, itt régen 15 kocsma volt, most már csak 5 van. Gyorséttermekből is volt jócskán, nem tudom mennyi de 10 nél több volt, jelenleg 4 ilyen van.

3 pizzériából 0 maradt, igaz egyik működik még csak 15 km-rel arrébb költöztek.

4 cukrászdából 1 maradt. De volt rengeteg fagyizó, 2 lángosos is például ezek közül 1-1 megmaradt, többi mind csődbe ment. Volt egy büfés kocsi valami grill kajás dolgokat árultak, az is tönkrement pedig pár évig jól ment.

Nagyon sok ilyen embertől hallom hogy az alapanyag árak, rezsi, ezek miatt mentek tönkre.

nov. 25. 09:45
 8/13 anonim ***** válasza:
80%

Én a saját városomról tudok írni. Megyeszékhely.

Azok az éttermek, beülős helyek vannak amik +10 éve nyitottak.

Akad kivétel, pl a nápolyi pizzás helyek vagyis abból is kettő maradt meg. Pár éve abból is nyílt 5-6.

De igen, zömében a régi helyek üzemelnek.

Hogy miért csődöl be a többi? Nem tudom. Magas árak, nem jó kaja. Nem tud semmi újat mutatni.

Valószínűleg ezek lehetnek. A többség ragaszkodik a régi, bevált helyekhez.

nov. 25. 10:29
 9/13 anonim ***** válasza:
80%
Mert kevés a fizetőképes kereslet.
nov. 25. 11:33
 10/13 anonim ***** válasza:
80%
Úgy tudom, hétszeres áron veszik a villanyt/gázt. Ha beleépítik az önköltségbe, akkor pedig nemigen jön annyi vevő, hogy érdemes legyen.
nov. 25. 11:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!