Miért zárnak be, tűnnek el ilyen hirtelen vendéglátóhelyek?
A szűkebb környezetemben elég sok ilyen volt az utóbbi években. Természetesen tudom, hogy volt itt minden, covid, infláció stb., de néhány bezárás ezek fényében sem érthető.
Pl. volt egy hamburgeres az egyetem közelében, 2018-19-ben folyamatosan fejlesztette magát, valószínűleg ráköltöttek egy csomó pénzt. Jó volt az étel, aktívak voltak a közösségi oldalakon. A covid alatt is végig működött, többször rendeltem onnan házhoz, ismerősök is. Az újranyitások után, mikor 2021-ben rendesen visszamentünk az egyetemre, még szintén működött, többször beültünk ismerősökkel, csoporttársakkal. Októberben még rendeltem házhoz, aztán november közepén megint beültünk volna, de akkor már zárva volt, de semmi kiírás, csak a zárt ajtó, az üvegen keresztül látszó, félig szétbombázott helyiség. A közösségikre sem írtak semmit a bezárásról vagy másról.
Egy másik hely a covid alatt nyílt, után folyamatosan fejlesztette magát, idén csinálta meg igényesen a vendégterét és a teraszát, hogy ne csak utcai ablak meg egy-két pultos hely legyen, hanem normálisan le lehessen ülni bent és kint is. Szeptember közepén még nagyban reklámozták magukat mindenhol. Aztán október 31-én jártam arra, és zárva a hely, a belső félig szétverve, a kinti bútorok, napernyők behányva. Nulla kiírás.
Ezek a bezárások hogy jönnek így a semmiből?
Szépségszalonom van, az elmúlt években a fűtés duplájára, a vízdíj a triplájára emelkedett. A vízdíjat nálunk idén emelték ennyire drasztikusan. Az alapanyagárak is jelentősen emelkedtek, van, ami a covid előtt negyedannyiba került, mint most.
Áremeléssel egy darabig lehet kompenzálni a dolgot, de eljön az a pont, ahonnan nem lesz feljebb, mert az emberek nem fizetik meg. Ekkor jön az, hogy olcsóbb alapanyagot keresnek, de a minőség megtartásával. Ezt sem lehet a vègtelenségig csinálni, mert elfogynak az opciók. Ha ezt időben észreveszik, akkor még a komoly ráfizetés előtt bezárnak.
A kedvenc gyrosozónk is ennek lett az áldozata. Ahhoz, hogy a tulajnak megérje, annyiért kellett volna adni a gyrost, amit esélyesen nem fizettek volna ki az emberek. A minőségből nem akart lejjebb adni, hiszen épp ezért jártak hozzá a vendégek. A csúcson hagyta abba, amikor még nem ráfizetéssel szállt ki belőle.
A brutális árak miatt egyszerűen eszi a pénzt egy ilyen vállalkozás és annyi nem jön be hogy a tulaj és ha van pár alkalmazottja normális bért adjon nekik.
Haveroméknak több mint 15 éve van éttermük, és már nagyon vergődnek, pedig nagyon jól működő éttermük van, de annyira drága minden, hogy fejlesztésre nem nagyon van már pénzük, covid óta nem is nagyon fejlesztettek mert tuti hogy csődbe mentek volna. Nekik akkor nagyon beütött, de szerencsére lábra bírtak állni. Az infláció, meg a rezsi árak szintén megadták nekik a pofonokat, de még bírják csak egyre nehezebben. Egyre többször hallom tőle hogy borzasztóan rossz lesz ez az évük, hiába volt jó nyaruk ami nyereséges volt, de csak ennyi, minden időszak veszteség. Karácsony előtti időszak szokott nagyon nyereséges lenni, de már most látja előre hogy nem tolonganak oda foglalásokért. Elég sok környékbeli cég szarba van anyagilag és nem nagyon foglalnak asztalt, de reménykednek még hogy ez változni fog pozitív irányba mert ha nem akkor az évet rosszul fogják zárni, és lehet következő évbe el kell gondolkodniuk a bezáráson.
De a kisváros ahol lakunk alig 12 ezer fős, itt régen 15 kocsma volt, most már csak 5 van. Gyorséttermekből is volt jócskán, nem tudom mennyi de 10 nél több volt, jelenleg 4 ilyen van.
3 pizzériából 0 maradt, igaz egyik működik még csak 15 km-rel arrébb költöztek.
4 cukrászdából 1 maradt. De volt rengeteg fagyizó, 2 lángosos is például ezek közül 1-1 megmaradt, többi mind csődbe ment. Volt egy büfés kocsi valami grill kajás dolgokat árultak, az is tönkrement pedig pár évig jól ment.
Nagyon sok ilyen embertől hallom hogy az alapanyag árak, rezsi, ezek miatt mentek tönkre.
Én a saját városomról tudok írni. Megyeszékhely.
Azok az éttermek, beülős helyek vannak amik +10 éve nyitottak.
Akad kivétel, pl a nápolyi pizzás helyek vagyis abból is kettő maradt meg. Pár éve abból is nyílt 5-6.
De igen, zömében a régi helyek üzemelnek.
Hogy miért csődöl be a többi? Nem tudom. Magas árak, nem jó kaja. Nem tud semmi újat mutatni.
Valószínűleg ezek lehetnek. A többség ragaszkodik a régi, bevált helyekhez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!