Miért finomabb minden étel a legtöbb étteremben, mint otthon elkészítve?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Az elsö tök hülyeséget ír, komolyabb helyeken nem öntik nyakon az ételeket zsiradékkal!
Kérdezö: egyrészt az, hogy nem te fözted - nem lettél tele az étel illatával elöre, nem kóstolgattad, nem kellett közben rendet rakni a konyhában, stb -, hanem eléd teszik, az sokat számít, sokkal jobban érzed az ízeket, illatokat.
Másrészt a legtöbb esetben nagyobb adagokat készítenek, így teltebb ízeket kapnak.
Harmadszor jobb, frissebb alapanyagokkal tudnak dolgozni, mint amit te otthon be tudsz szerezni (meg a legtöbben azért nem a felsö árkategóriában vásárolnak be), ezért jobb a kiinduális pont.
Meg eleve az étteremben más a hangulat, atmoszféra, különlegesebb érzés, mint otthon.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Nekem is néha jobban esik egy Meki, mint egy hasonló ízvilágú otthon készült hamburger amiben lemásolom valamelyik hamburgerüket. Ennek azaz oka, hogy előtte nem kell 2-3 órát a konyhában lennem, még zsemlét sütök és társai.
De egyébként én a pizzát tudnám felhozni, hogy otthoni körülmények között az soha nem lesz olyan, mint az étteremben. Ennek az oka pedig a hőfok. Otthon nem fogsz tudni 400-450 fokon sütni.
#1 Példa: sokszor sütöttem otthon steaket, eleinte vajjal locsolgatva a vége felé, aztán rájöttem, hogy ebben a formában nem szeretem. Akárhányszor voltam steak houseban sosem éreztem a vaj ízét a húson.
#2 Ez mind validnak tűnik, de talán több is van emögött.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Szerintem az is számít, hogy profi szakácsok készítik, akik pontosan tudják, miből mennyi kell, meddig kell sütni, párolni, míg én itthon random összebszok valamit már bocsánat, az is finom általában, de lehet ha mittomén fél répával többet raktam volna bele és még egy csipet fűszert, jobb lett volna.
Párom szakmája szakács egyébként és finomabbakat főz, mint én, meg régen gyakran kijavított, hogy tök szarul csinálok dolgokat, pl a gombát kevés ideig sütöm, a hagymát is, mert ezekhez sosem volt türelmem megvárni, hogy tényleg megpuhuljon, a hagymának meg elvileg “el kell tűnnie” az ételben, én meg nagyon hamar rádobtam mindig a húst pl, mikor már nem volt kemény részemről oké volt.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Étteremtől függ. Eddig én egy helyen ettem, ahol jobban ízlett az étel, mint amit magamnak főzök.
Szerintem itt inkább az a gond, hogy hiába ez a szakmád és hiába dicsérik a főztöd, te nem szereted annyira ezt csinálni, vagy hogyha szeretsz is ezzel foglalkozni, sokszor már csömöröd van a főzőcskézéstől. Bele vagy fásulva, tehernek éled meg. Ezért finomabbnak, könnyedebbnek, jobbnak érződik az, amivel nem te dolgozol, hanem csak eléd teszik készen, és neked nincs más dolgod, mint élvezni.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Vendéglátósként mondom: a rutin, a nagy mennyiség, az ízek prioritásba helyezése és az összetvők.
Az a szakács a napi 30 rizottót készít, pontosan tudja minek hogy kell lennie, melyik márka melyik sajtja az ideális, és minden centire ki van mérve.
Emellett persze az is, hogy nem csak 2 liter leves készül hanem 30, és nem 8 deci pizza szósz, hanem 40 liter. Nagy mennyiségben az ízek összérnek.
Legyén gyanakvó, ha a menü túl nagy, vagy túl gyorsak, mert az azt jelenti, hogy nem friss a cucc, ennyi félét nem lehet 3 napon belül eladni, és át kell főzni mindent, ami idő.
Az ízek kulcsa a sós, az umami, az édes, a savasság, és a zsiradék. Ha ezek jó arányban vannak, jó minőségben, akkor ízletes lesz amit főzöl.
Az elsőnek igaza van annyiban, hogy otthon igyekszel egészségesen főzni, de ez a szakács tesz bele mindent ami finom de egészségtelen, nem zavarja a koleszterin vagy vércukor szinted annyira, hacsak nem direkt reform étteremben eszel. De úgy alapból úgyis csak havi egyszer eszel étteremben, nem napi háromszor, belefér kicsit több a jóból.
Pl a bundás kenyérbe, rántottába tejszín, a kávéba zsíros házi tej, a petrezselymes krumplin kacsazsír, a salátán oliva olaj. Vannak minőségi zsírok, nem csak úgy ész nélkül valami random zsír vagy olaj amit talál.
Meg mivel van egy beszállító, a minőséget könnyebb eltalálni. Itt is vannak olyan napok, hogy hú basszus szikkadtabb a kenyér jött, lesz valami zsemlemorzsás vagy zsemlekockás kaja a napi ajánlatban.
De úgy kb tudni, hogy az a 30 napot érlelt steak milyen ízvilág, megéri-e tartani, és melyik a jobb, az A típusú alma, vagy a B ahhoz amit csinálunk vele.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!