Kezdőoldal » Ételek, italok » Vendéglátás, éttermek » Régen a kis henteseknél,...

Régen a kis henteseknél, kocsmákban tényleg mindig lehetett kapni szalontüdő és vesevelő névű ételt?

Figyelt kérdés
Ma még van Pesten olyan hely (főleg Kispesten), ahol lehet ilyet ma is enni? Mert ugye házilag ezek nem készíthetőek el.
jún. 17. 13:53
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
100%

"Mert ugye házilag ezek nem készíthetőek el."


Dehogynem!

jún. 17. 14:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/16 anonim ***** válasza:
91%
Tessék...?
jún. 17. 14:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/16 UlfOrmson ***** válasza:
91%
Miért ne lennének házilag elkészíthetőek?
jún. 17. 14:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/16 A kérdező kommentje:
Mert tüdőt és vesét a hentes nem forgalmaazhat. Nekem azt mondták ott.
jún. 17. 14:16
 5/16 anonim ***** válasza:
100%
Hazudtak.
jún. 17. 14:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/16 anonim ***** válasza:
100%

Ha rákresel a sertés tüdőre, sok találatot fogsz kapni, vesére nemkülönben. Nem tudom, honnan veszed, hogy nem árusíthatnak ilyesmit.

Ha valahol nem kapható, az vagy az érdeklődés hiánya miatt van, vagy nem tudnak ott beszerezni.

Nem minden hentesnél lehetett kapni készételt.

Voltak helyek, ahol a töke húsok, csemegeáruk mellett sült kolbászt, hurkát, húst lehetett kapni, fehér kenyérrel, kovászos uborkával. Asztal nem volt jellemző, talpon álló inkább. Kevesebb helyen volt szalontüdő, vesevelő is. Meg gyorséttermekben.

jún. 17. 14:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/16 anonim ***** válasza:
100%
Némelyik étteremben még most is van szalontüdő. Vesevelőt nem láttam, rántott velőt igen. Otthon is el lehet készíteni, de rohadt macerás. Anyukám nagyon értett hozzá.
jún. 17. 14:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/16 anonim ***** válasza:
89%

Hentesek nem árultak, nem árulhattak fött ételt, egészségügyi okokból.

Másrészt hentesnél lehet vesét meg tüdöt kapni (habár a szalontürbe vese nem kell, hanem szív meg tüdö), sok helyen elöre meg kell rendeni.

Harmadszor sok, föleg házi koszt jellegüt forgalmazó étterem, kifözde készít szalontüdöt.

De otthon is elkészíthetö minden nehézség nélkül.

jún. 17. 14:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/16 anonim ***** válasza:
77%
7-es: miért lenne macerás? Szerintem egyáltalán nem az. A tüdöt meg a szivet meg kell fözni fokhagymás, borsos, babérleveles vízben, utána felcsíkozni, átpirítani, a levét behabarni és füszerezni.
jún. 17. 14:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/16 anonim ***** válasza:
100%

Árulhatják ezeket a belsőségeket, de kicsi rájuk a kereslet, így nem tartják a legtöbben állandó kínálatban.


Tüdőt nagyon kevesen főznek, vesét még egyesek szoktak kocsonyába főzni, de az sem egy népszerű alapanyag.


A kérdésedre visszatérve, valóban régebben ezek kaphatók voltak kiséttermekben, mivel az alapanyagok olcsók voltak akkor. További ilyen étel volt még a pincepörkölt. Ezeket az egytálételeket könnyen el lehetett adni a készételek kategóriában.

jún. 17. 15:04
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!