A lángos elöállitási költsége mennyiben van?
Maga egy otthoni 1 kg lisztből készült lángos tészta előállítása nagyjából 1000-1200 Ft (ebbe mindent bele számoltam, az olajat is amiben kisütöd. Ebből az adagból kb 10-15 db lángos szokott kijönni, attól függ éppen mekkora.
Tehát átlagosan 1 db lángos kb 100 Ft.
Feltéthez vegyünk egy sajtos tejfölöst. Kb 2 evőkanál tejföl az kb 8-10 dkg, tehát akkor az is nagyjából 80-90 Ft. Plusz a sajt, arra is vegyél 10 dkg-t (átlagosan 2000 Ft/kg a sajt): 200 Ft.
Mondjunk még hozzá a fokhagymás öntet: 20 Ft.
Tehát valahol 400-500 Ft között jön ki egy sajtos tejfölös lángos. Persze függ attól, hogy miből milyet veszel, mennyit teszel rá, milyen olajat, lisztet veszel stb.
Egy lángos ANYAGKÖLTSÉGE lehet 100 Ft (habár ez nagyon alulbecsült értél szerintem, reális 200-250 lenne), de ha lángost akarsz venni, ott nem csak ezt kell figyelembe venni, erre rájön az alkalmazottak munkabére, az energiaköltség, a helyiség bérlete, ami az anyagköltség sokszorosa.
Emellett még a forgalmat is figyelembe kell venni, ami szerint a heti-havi bevétel több legyen, mint az alapköltségek, senki nem fog veszteségesen lángost árulni
Ezt csak körülbelül lehet leírni.
Egy db sima lángos kb 6
Attól függ, hogy te állítod elő, vagy alkalmazott állítja elő, otthon, vagy vállalkozásban...
Az eddigi válaszok kb. mind az alapanyagköltségről szóltak.
A lángos, az egy kelt tészta, abból is a lazább féle, jól megdagad, 1 lángosban 10 deka liszt sincs.
Tehát ha natúr (tejföl, sajt nélküli) lángosról beszélünk, 1 db lángos, az olajjal együtt is kijön 50-60 ft-ból.
Viszont pont azért mert olcsó, egy lángosnál, (ha pl. valaki vállalkozásban árulja) maga az anyagköltség, az szinte elhanyagolható. Egy natúr lángos anyagköltsége, nem tétel.
Az energia, ami a lakossági energia 10-12-szerese, meg a bérköltség, aminek a dolgozó a felét se látja, de attól a vállalkozónak belekerül minimum fél millióba, vagy abott esetben a bérleti díj, amit vagy a helyiségért, vagy az elfoglalt területért fizet a vállalkozó...
na az, már tétel!
Méghozzá akkora tétel, hogy ha (az anyagköltségből kiindulva) valaki 300 ft-ért adna egy lángost, akkor ha napi 24 órában folyamatosan árulná, akkor se termelné ki a költségeket! Pláne úgy, hogy azokat a költségeket, a nettó, adózott nyereségből kéne kifizetni!
Úgyhogy ha otthon akarod előállítani, az legyen mondjuk 60 ft, ha meg vállalkozásban, akkor ott max a tejfölt, meg a sajtot kell számolgatni, mást nem!
Mármint alapanyagban.
Ott a vállalkozásnak van egy x költsége, mondjuk havi 3 millió ft, az eladási árakat meg úgy kell belőni, hogy ezt a költséget ki tudd termelni, és maradjon a hónapban még vagy 8-10 nap, amikor pénzt is tudsz keresni, hogy ne csak nullán legyél.
Ha van olyan forgalmad, és olyan vevőkör, ami ezt az eladási árat megfizetni, akkor jó, ha meg nincs, akkor csőd.
Sokkal olcsóbban nem tudod adni, mert a költségek ott vannak, és mínuszban leszel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!