Kezdőoldal » Ételek, italok » Vendéglátás, éttermek » Szülinapi bulira milyen menüt...

Szülinapi bulira milyen menüt állítanátok össze?

Figyelt kérdés

Kislányomnak 1. szülinapja lesz, és most költöztünk tavasszal új házba, így ez lesz az első alkalom, hogy mi látjuk vendégül a családot, előtte ilyen nem volt. Mi lenne jó menü egy ilyen alkalomra? Én teljesen el vagyok veszve, annyi mindent készítenék, de az túlzás lenne, közben pedig ott van a gyerekek válogatóssága (a 3 éves nagylányom pl húst nem eszik, a kicsi- az ünnepelt- meg gyakorlatilag csak azt), hogy a felnőtteknek is élvezhető legyen, de közben legyen is lehetőségem megfőzni kicsi gyerek(ek) mellett, szóval érdekelne, nálatok mi a hagyományos ünnepi menü ilyenkor?

(u.i: rántott dolgokat nem sütök, nincs az az isten, hogy nekiállja panírozni és utána takarítani)

2023. nov. 11. 18:31
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
88%

Azért nem értem a kérdést, mert ez egy családi esemény lesz, nem ismeretlenek gyűlnek össze, akiknek nem ismered az ízlését.

Meg kell találni a közös pontokat, olyan ételeket készíteni, amit a résztvevők is szeretnek, és nem utolsó sorban hajlandó vagy el is készíteni.

Fölösleges ismeretlen ételekkel cifrázni a menüt, amiről azt sem tudjátok, milyen lesz a végeredmény.

Persze, lehet ünnepi ételeket készíteni, ami nem mindennap megszokott, de a francia, vagy bármilyen ismeretlen ételekkel nem most kell kísérletezni.

Te tudod, hogy milyen ételek a kedvencek, azoknak az "ünnepi verziója" tökéletes

2023. nov. 12. 05:11
 12/21 A kérdező kommentje:

Érdekel, hogy másoknál mi a menü hasonló esetekben. Kajatippeket kértem, ötleteket, mert nem tudok mit kitalálni. Nem kell a hétvégénket kivesézni, meg eleve az érdekel, hogy mások mit főznek, ha valamit ünnepelnek, hátha ihletet merítek ebből amit átültethetek a mi helyzetünkre, nem kértem senkit, hogy megmondja a teljes hétvégénkre a menüt.

De amúgy. A kicsi szülinapja szerdán lesz, akkor lesz a napján egy vacsora, akkor jön a férjem oldali család, szóval technikailag az egy "buli" lesz. A tesóm és anyám külföldön élnek, így ők hétvégére jönnek, minthogy velük csak ilyen alkalmakkor szoktunk találkozni (szülinap/karácsony és kb ennyi), ezért gondoltam nekik is megadnám a módját. Egyébként a köszöntés az ő oldalukról szombaton ebéd után lesz, így az is egy "buli". Ha már így beleköttök. De ez mind irreleváns szerintem, mert a kérdésem arra vonatkozott, hogy TI mit szoktatok főzni, hogy abból meríthessek kajaötleteket. Azt, hogy nem vagyok hajlandó nekiállni panírozni azért írtam, hogy ne arról szóljon 10 válasz, hogy mindenkinél rántotthús krumplival a menü, bár lehet az jobb lett volna, mint a cikizés, hogy nem is buli lesz. Ez egy elnyújtott ünneplés, na, elcseszett a családom, most erre mit mondjak :D

2023. nov. 12. 08:13
 13/21 anonim ***** válasza:
47%
Nem, te egy szülinapi bulira kértél menüt, de nem is lesz buli...
2023. nov. 12. 08:15
 14/21 A kérdező kommentje:
És ez neked nem mindegy? Kérdeztem, hogy ti egy kisgyerek első szülinapi bulijára mit főznétek. Hátha lesz közte olyan ötlet, amit én is átültethetek a gyakorlatba. Bocs, ha érdekelt, másoknál mik a szokások. Komolyan, emberek...
2023. nov. 12. 08:21
 15/21 anonim ***** válasza:
50%

Szia, dolgoztam játszóházban ahol gyerekek szülinapi bulikat tartottunk, szóval "szakmai tapasztalatom" van ilyesmiben 😉

Leírom mi volt a menü.

Mártogatós gyerek tál: szõlõ vagy koktél paradicsom (szétvágva), alma szeletek (citrommal, hogy ne barnuljon), enyhén megfõzött sárgarépa hasábok, uborka hasábok, pita kenyér sávokra vágva és natúr házi hummusz

Sültkrumpli (só nélkül)

Margarita pizza, apró sávokra vágva

Halrudacska vagy sült csirkemell csík

Szörp

Torta

Ezt kb minden korú gyerek megeszi, nem csíp és semleges íze van, és nem nehéz gusztusosra elkészíteni. Meg azért nagyjából egészséges is, nem csak ropi meg csipsz.

Még a babák egyedül is elnyammognak rajta, egy kis szülõi felügyelettel. A párolt répa meg a felvágott paradicsom, szõlõ, hogy ne fulladjanak be.

Ezt viszonylag könnyû úgy tálalni is, hogy ne legyen túl koszolós, én egy piknik abroszt tennék le, rá a gyerekeket, és így nem a szõnyegbe lesz belemunkálva a kaja.

A szülõknek egy ilyen charcuterie tálat készítenék, hasonló tálalással, csak kicsit felnõttesebb elemekkel.

Nem tudom hány baba lesz, de gondolom azért ha ez a gyerekrõl szól, biztos meghívtok pár másik ilyen korú picit, pl bölcsibõl, baráti körbõl. Általában a szülõk a gyerek után futva nem tudnak leülni megenni egy egész fogást, de szemezgetni igen. Hideg húsok, sajtok, szószok, pogácsa, gyümölcs, lekvár vagy chutney mártogatni.

Esetleg egy pohár bor mellé, annak aki nem vezet?

Pl camambert sajt beirdalva, egy kis mézzel egy tálban dütõben megsütve kiválló, lehet bele mártogatni.

2023. nov. 12. 12:59
 16/21 anonim ***** válasza:
88%

Na kérdező ezért kellett volna értelmesen megfogalmazni a kérdést!

15-ös: nem születésnapi buli lesz, hanem egy szerdai és egy szombati családi ebéd/vacsora, rajtuk kívül pár fővel, és egyszerűen arra volt kíváncsi, hogy mások mit szoktak főzni a rántott hús-krumpli vonalon túl.

Na akkor tippek, amik nálunk voltak családi ebédeken

Rakott sajtos csirkemell, krumplipüré és rizs körettel

Bármilyen krémleves, lehet édes is, pl. gesztenyekrém, sütőtök-alma

Rakott tészta - nálunk szoktuk úgy, hogy a fele húsos, fele zöldséges

Csirkepörkölt nokedlival ubisalival

Csirkéből készült vadas tésztával

Gombás-boros tepsis hús

Raguleves (változó, van, hogy húsos, van, hogy zöldbabos vagy gombás)

Füstölt húsos fejtettbab leves, desszertnek császármorzsa

Sütinek valami egyszerű kevert tészta szilvával, barackkal vagy morzsasüti vaníliafagyival

2023. nov. 12. 13:15
 17/21 anonim ***** válasza:
22%
15, nem lesz buli. Pár napig ott lesz a nagymama, meg a nagynéni beugrik naponta 1-2 órára.
2023. nov. 12. 13:15
 18/21 anonim ***** válasza:
70%
Kieg: a halrudacska, sültkrumpli, sült csirkemell mind elkészíthetõ sütõben. Az elsõt mirelitbõl viszonylag jó áron lehet kapni, és így nem kell panírozni se.
2023. nov. 12. 13:16
 19/21 anonim ***** válasza:
71%

Nálunk az ünnepi menükben semmi különleges nincs.

Tyúk-húsleves, vagy orja leves, csiga tésztával, ritkán tárkonyos ízesítéssel.

Marhapörkölt, vagy birka pörkölt, nagyon ritkán volt őzpörkölt.

Töltött káposzta.

Hideg sült húsok, esetenként megtöltve pl aszalt gyümölcsökkel, fasírt .

A házi készítésű süteményeket már 2-3 nappal korábban elkészítik, pl zserbó, sós rudak, stb.

Születésnapokon a csúcspont a torta, amit általában rendelni szoktak, és az a nem mindegy, hogy az milyen.

Inkább legyen kevésbé csicsás, de finom. Nagyon sok tortakészítőnél lett másodlagos szempont a torta íze

2023. nov. 12. 13:51
 20/21 anonim ***** válasza:
77%

"15, nem lesz buli. Pár napig ott lesz a nagymama, meg a nagynéni beugrik naponta 1-2 órára."

Pontosan.

Egy ekkora gyerek nem szeret órákat a fenekén ülni, mászna, pakolna. Leülõs nagyebéd inkább kínszenvedés nekik.

És ez a nap a gyerekrõl kellene, hogy szóljon, az õ igényeikrõl, életkori sajátosságaikról, nem?

Egy ilyen szobapiknikre meg lehet hívni a plüss macikat, babákat, mesét keríteni köré, szülinapi varázslatot szervezni a gyerekeknek.

A nagymama meg a nagynéni azért jön, hogy a gyereket felköszöntse.

2023. nov. 12. 13:54
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!