Miért ítélik el a fine diningot?
Itt mindenki azt mondja, hogy nem az, amit a proli gondol róla, de senki sem mondja el hogy mi a lényege. Halljuk!
Szerintem is csak villogás, de én is csak proli vagyok. Hajlandó vagyok finomabb kajáért több pénzt adni, mert nagyon szeretem a hasam, de a fine dining nekem furcsa. Tényleg, mintha arról szólna, hogy megmutatjuk, hogy mennyi pénzt kiadhatunk egy étteremben, úgy, hogy csak összemaszatoljuk a tányért meg a szájunkat, mert olyan jól élünk, hogy éhesek sem vagyunk, természetesen.
Én, csak úgy nem megyek pénzt dobálni az étterembe, azért a látványtól és a tudattól többre van szükségem.
Az hagyján, hogy nem nagy adag, de még csak nem is finom amit adnak. Ha finom lenne, és örömforrásként szolgálna, akkor el tudnám fogadni, hogy nem nagy adag, amit kapok. Igy viszont tényleg sznoboskodásnak érződik az egész.
Megjegyzem, rendes közép,-magas kategóriás étterem étlapjáról nem rántott húst szoktam rendelni. Direkt ki szoktam próbálni a különlegesebb fogásaikat, amiket otthon úgy se készítek el. Azok jók is szoktak lenni ellenben a fine dining éttermek fogásaival.
10-11-12!
Ti is félreértitek. Nem tud mindenkinek megfelelni a fine dining sem, akit nem érdekel, az ne menjen ilyen helyre. Biztos Ferraritok, Rolexetek, Picasso festményetek, Gucci öltönyötök, stb sincs, mégsem azzal telik a napotok, hogy valamelyiket szídjátok, hogy mekkora hülyeség amit csinálnak.
A kérdés arra vonatkozik, hogy miért ítélik el sokan. Az senkit nem érdekel, hogy ha valakinek nem tetszik valami, nem érti, vagy nem ért vele egyet, de miért kell ezt hangoztatni?
14-es!
Azért vagy hülye, mert nem akarod érteni. Teljesen nyilvánvaló, hogy nem jó nem finom ételt enni, főleg drágán. A fine dining nem egy étel, 1000 féle étel készíthető fine dining stílusban, tehát azt mondani, hogy a fine dining nem finom, hatalmas butaság.
Ezért van a választás lehetősége. Ha neked nem ízlik valami, vagy drágának tartod, akkor nem veszel, attól még lehet, hogy másnak ízlik, vagy élményt nyújt neki. Én egyébként ettem már néhány alkalommal, de alapvetően nem szeretek feleslegesen költeni semmire és a rendszeres fine dining számomra is ilyen felesleges pénzkidobás lenne. Mondjuk évente egyszer belefér,de csak ha látok olyat, amit kifejezetten megkóstolnék. Csak azért nem megyek, hogy meglegyen az éves fine dining.
ma 08:41 / ma 09:17
A konyhaművészetnek is ugyanaz a lényege, mint a többi művészeti ágnak: élményt nyújtani, csak itt az élelmiszer megmunkálásával kell ezt elérni. Ebbe részben beletartozik a környezet, a kiszolgálás (ezért tart a "műsor" általában legalább másfél órát), a tálalás is.
Az ételnél alap a jó minőség, de fontosabb a megmunkálása, pl. a textúra, hőmérséklet, állag, forma, párosítás... stb. Általában valamilyen koncepcióra építik fel az étkezést, tehát az étellel kifejeznek valamit.
Hogy mutassak egy példát is, itt egy videó, amelyben szándékosan arra hajtanak, hogy minél jobban kizökkentsenek a megszokottakból, itt például a tengeri műanyag szemétre utalva a halétel úgy néz ki, mint egy marék műanyag hulladék a tengerből: [link]
De érdemes végignézni a teljes videót :)
Az, hogy kinek mi finom és mi nem, ízlés kérdése. Akinek a pörkölt-rántott hús-sült csülök a csúcs, azonak semmiféle egyéb íz nem tetszik, másoknak meg éppen ezek azok, amiktöl ki tudnának futni a világból. (Ahogy valaki éppen ma írta egy másik kérdésnél, hogy szerinte az olasz konyha semmire sem való, nincs íze (a kommentben bövebben, nincs benne elég csípös paprika), nem lakik jól, mert nincs szaftja (értve ez alatt a merökanálnyi zsiradékot), stb) Ilyen szintü emberek esetén nem csoda, ha csak egyféle ételtipust képesek elfogadni.
Szóval arról nem érdemes vitatkozni, hogy finom vagy sem, ez teljesen szubjektív dolog.
Másrészt a fine dining-gel is jó lehet lakni, csak nem úgy mint egy vödör pörkölt+nokedlival. A fine dining ugyanis nem úgy müködik, hogy rendelek egy fogást és attól betegre tudom magam zabálni, egész más a konceptje.
Itt ugyanis 8-10-12 fogás az egy étkezés, maga a menü van úgy összeállítva, hogy a végére jól lakik töle az ember. (De a jól lakás nem azonos a pukkaasig tömöm magam kategóriával!) Az egyes fogások egymás utáni sorrendje úgy van megválasztva, hogy mindegyik harmonizál az elözö és az utáa következövel, a menü során sokféle íz, illat, alapanyag, állag, füszerezés, látvány fordul elö, az ételsor változatos és érdekes, élményként lehet megélni, nem csak az a cél, hogy a végére a rosszullét kerülgesse az embert, az étel kinézete meg tálalása mindegy.
Sajnos ez ma Magyarországon a legtöbb ember számára még túl magas, kifinomult terület, ezért nem tudja a többség felfogni az egész lényegét.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!