Kezdőoldal » Ételek, italok » Vendéglátás, éttermek » Miért ítélik el a fine diningot?

Miért ítélik el a fine diningot?

Figyelt kérdés
Azt vettem észre hogy a magyarok többsége (tisztelet a kivételnek), mikor meg lát egy fine dining ételt vagy egy michelin csillagos éttermet, akkor egy folytában azzal jön hogy: Ezt el kell mosogatni, ezek a séfek nem tudnak főzni, divatszakácsok, ez nem kaja, stb..
2022. nov. 26. 00:08
1 2 3 4
 21/33 anonim ***** válasza:
59%
Mert flancolás, pazarlás: nemes egyszerűséggel egy mesike a hülyéknek akik pénzt dobnak ki a semmiért. Mint az agyondicsért kávé, amit attól tartanak különlegesnek, hogy a kávébabot lenyomják a cibetmacska torkán, és szerencsétlen állat kiszaja mielőtt a pénzesek megiszák. Mert olyan isteni finom amit egyszer már kipottyantott egy állat.
2022. nov. 26. 10:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 22/33 anonim ***** válasza:
74%

ÉN (igen, proli, bunkó, nem érti a művészetet, yadda yadda) személy szerint azért tartom marhaságnak, mert egyszerűen nem vagyok hajlandó elhinni, hogy bárki tényleg érzi az akkora különbséget egy jó minőségű és egy ultra fine dining étel között, amennyivel többe kerül.

Akik szeretik ezt a műfajt, nyilván azt fogják mondani, hogy de, ők bizony érzik a tízszeres különbséget. Én viszont nem hiszem el. :)


A másik dolog, hogy nekem sok dolog a fine diningban olyan, hogy csak azért változtatunk meg valamit egy működő dologban, mert mi művészek vagyunk. Kevésbé lesz praktikus, kevésbé élvezhető, de el kell játszani, hogy jó, mert "kreatív".

Ugyan ez a bajom a többi modern művészeti formával, pl. építészet. Oké, csináltunk egy házat, amiben vannak nagy üveg ablakok a fél házon, belül nincsenek falak vagy ajtók, a nappali közepén meg van egy kád. Normálisan létezni benne nem lehet, maximum egy építészeti lapban pózol benne egy gazdag pár, aztán kezdik keresni a megoldásokat arra, hogy élhető is legyen kicsit.

2022. nov. 26. 11:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 23/33 anonim ***** válasza:
64%
A fine dining kritizálása messze nem magyar, és főleg nem csak "proli" jelenség. Maga Puzsér is kétes hírűnek, vagy hogy jellemezte egy írásában. Mellesleg ne, ne hasonlítsuk már komoly művészethez, főleg ne pl. egy Monet festményhez, mert ezzel az illető csak azt bizonyítja be, hogy semmit nem ért a művészetekhez. A Mona Lisa is pl. 20 évig készült, mérnöki pontossággal, Leonardo rejtett üzeneteiről már nem is beszélve, vagy Csontváry Az öreg halász képét, ami szintén még tükrözve is külön képeket ad ki. Ha pedig konyhaművészet, akkor meg a távol-keleti csodákat érdemes megnézni, ahol külön színek és ízvilág szerint válogatva mutatnak be szintén mérnöki pontossággal készített gyönyörű fogásokat, vagy a cukrász remekműveket, mikor pl. valós épületek tökéletes mását csinálják meg tortából. Ezzel szemben a fine dining tényleg az a kategória, mikor a "művész" húz pár vonalat meg 2-3 pacát a vászonra, majd azt pár sznob kikiáltja művészetnek, és te vagy a hozzá nem értő, aki nem látja az értelmét, holott a király meztelen. A legtöbb ilyen "alkotáa" még csak nem is szép, hanem tényleg erőltetett művészkedésnek hat csak, de az igaziakhoz nem tud felnőni.
2022. nov. 26. 12:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 24/33 anonim ***** válasza:
30%

#23.


Puzsér ironikusan kritizálta a fine diningot, most jött ki egy szakácskönyve ahol olyanokat ír, hogy a csak só az a fűszer amire szükség van… Hogy leves kocka kell a halászlébe, meg ilyenek.


Pont, hogy a büdös lábú prolikat parodizálja.

2022. nov. 26. 12:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 25/33 anonim ***** válasza:
91%

Ez az előítélet legnagyobb részt a fine dining éttermek hibája!


Ugyanis a legtrógerebb, legprobibb , büdöslábú tolvaj csürhe, siralmasan sok esetben ezeknek az éttermeknek a tulajdonosai.


Alap esetben, miről szólna a fine dining... kis mennyiségű minőségi ételek, akár 8-10 fogásos menüsorban.

ezzel a 6-8-10 fogással lakik annyira jól egy vendég, mint egy hagyományos étterem 2, max 3 fogásával.


Mivel az alapanyagok is jellemzően magas minőségűek, a technológia is költséges, több időt, speciális szaktudást igényel, ami mind pénzbe kerül, ezért a végösszeg is valamivel magasabb, mint egy hagyományos étteremben.


Ezzel szemben, ami Magyarországon történ, mikor teret hódított magának ez a stílus, és amit sajnos sokan máig nem vetkőztek le,

(hiszen a sznob vendégkörnek az a jó, ami drága, lehet bármilyen kevés, vagy szar, így az étteremnek nem célja korrekt módon működtetni a rendszert)

...szóval ezzel szemben Magyarországon ez úgy terjedt el, hogy fine dining-os adagokból, 1-2 fogás is (ami kb. negyed adag étel) is többszörösébe kerül, mint egy hagyományos étteremben.


Tehát nagyrészt semmi másról nem szól a dolog, mint a vendég hülyének nézéséről, és megkárosításáról.


Ez az "el kell mosogatni a tányért" is innen ered, mert aki ezt tapasztalta, annak sokszorosan túlárazott áron is 2-3 fogással kiszúrták a szemét, és fogalma sincs róla, hogy ez az egész arról szólna, hogy akár 8-10 fogásból is áll egy menü, amivel jól lehet lakni.

8-10 fogást végig enni viszont annyiba kerül, amiből 2 ember 1 hónapon keresztül tudna magának otthon főzni.


Nyilván nem egy kategória a kettő, de az igazság valahol fél úton lenne.

A 6-8 fogásnak kéne annyiba kerülni, mint most 3-nak!


Szóval alapvetően abban látom ennek a lenézésnek az okát, mert aki nálunk ilyenbe fogott, annak 1 célja volt, a lehető legkevesebb alapanyag felhasználással a lehető legdrágábban árulni az ételeket.


Ami meg ezeket a "séfeket" illeti, először is tisztázzuk, az egy beosztás, nem szakma, a szakmája a séfnek is szakács. Mondjuk attól séf, hogy ő írja a beosztást, meg a rendelést...


Szóval.. ez kicsit olyan, mint az orvosoknál. Nagyon szerteágazó szakma, és mára szinte lehetetlen lett mindenhez is érteni.

Aki fine dining-ban profi, és az is akar maradni, egyszerűen nincs ideje más területen is profinak lenni, mert ahhoz 2 élet kéne.


Az túlzás, hogy nem tudnak főzni, de ahogy egy 30 éve menzán főző szakács hozzákezdeni se nagyon tudna egy a la carte-os fine dining ételhez, egy fine dining-os tapasztalattal rendelkező szakács, a próbanapjának az első órájában szégyenkezve futna hazáig akár egy említett nagy konyháról, akár egy hagyományos magyaros étteremből, vagy akár egy rendezvényes, cateringes helyről, mert atom hülye hozzá.


És ezt nem sértésből mondom, ez az igazság. Ahogy egy belgyógyász se kezd el műteni, mert nem arra specializálódott.

Ez a különbség egy fakanalas, meg egy csipeszes szakács között.

Egyikre se lehet rábízni a másik munkáját, mert az egyiknek a tálalás kimerül abban, hogy bal oldalra köret, jobb oldalra hús, a másik meg egy bablevest nem tud megfőzni. És ez nem túlzás, ez a valóság, tudom, mert ebben élek.


És mindkettő sírva menekülne egy hidegkonyháról, ahol olyan elvárás van, amit 20 év rutinnal lehet csak felszedni.

Ott is megvannak a trendek technológiák, amiket követni kell... egyszerűen nem lehet mindenben profinak lenni.

2022. nov. 26. 12:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 26/33 anonim ***** válasza:
39%
Mi a túró annak az oka, hogy minden második kommentben büdöslábúzás van? Ez az új kretén gyakoris trend?
2022. nov. 26. 12:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 27/33 anonim ***** válasza:
85%

én spec. azért használtam ezt a jelzőt, mert részben az előző válaszokra reflektáltam.

Csak annyit akartam éreztetni ezzel, hogy aki a vendégkört fikázza, az vegye a lapot, hogy annak is oka van, és lehet, hogy pont az étteremből indul (üzletpolitikája miatt) a vendégkör hozzáállása!

2022. nov. 26. 12:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 28/33 anonim ***** válasza:
33%
24.: Miért olvas Puzsért az, aki képtelen érvelni és érteni? Robi nagyon nem hozzátok beszél... Nem, messze nem ironizálva kritizálta a fine dining-ot, meg a sok, tv-ben futtatott "mesterszakácsot", sőt, ha kicsit is ismernéd tudnád, mi a véleménye a kamu művészkedő kommersz kóklerekről. Ezzel a "büdöslábú prolizással" pedig csak azt bizonyítod, hogy felkapaszkodott prolinak akarsz látszani, aki láthatóan nem ért a művészetekhez, de most megpróbálsz sznobot játszani. Ultraciki.
2022. nov. 26. 12:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 29/33 anonim ***** válasza:
13%
Nyugodtan le lehet pirosozni a válaszom (23-as voltam), igazán érdekelne az ilyentől, hogy tud-e egy komplett műelemzést írni egy Monet vagy van Gogh festményről, vagy ha már az ételeknél tartunk, a cukrász olimpiákról egy szakmai beszámolót. Valószínű nem, csak azt hiszi, hogy értelmesebbnek tűnik attól, ha bőszen védi a kétes fine dining-ot minden kritika nélkül és leszólja azokat, akik erre hajlandóak.
2022. nov. 26. 14:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 30/33 anonim ***** válasza:
31%
Ilyen ez. A 100 ezres whisky sem lesz 10x jobb, mint a 10 ezres. A 100 milliós autó se tud repülni, ugyanúgy elvisz A-ból B-be a Suzuki is. Ugyanígy működik a fine dining is.
2022. nov. 26. 15:21
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3 4

További kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!