Most tenyleg bajban vannak a vendeglatos ettermek?
Nem igazán lehet ezen a modellen mit változtatni, mentes sütemények. Nincs központi helyen, ugyanaz a ~100-150 ember járt zömmel ide, akik nem ehetnek nagyon máshol sütit a környéken. Eddig sem hasított a bolt, mellékes kereset volt ez a főnöknek is, megélni eddig sem tudott volna belőle. Azt amúgy nem írtam, hogy kiakad. Nem akadt ki, szimplán megmondta, hogy neki már nem éri meg ezzel foglalkozni, és zárunk.
Én megértem hogy nem tudják már így megvenni az emberek. Azt nem értem, hogy miért nekem háborognak. Elhihetik hogy nekem sem jó a fizetésem. Én sem tudnám megengedni magamnak saját pénzből az 1200 Ft-os sütményt. De akkor vagy veszek sütit a Tescóban, vagy nem veszek egyáltalán. Kicsit az akaszt ki, hogy olyanok panaszkodnak nekem, akik amúgy tuti jobban keresnek nálam. És nem a kenyér ára a bajuk, hanem a paleo kézműves sütemény ára, ami valljuk be, luxus cikk, ha nem futja, nem veszem meg. Én sem állok le háborogni a boltban, hogy eddig mennyi volt a Pick szalámi, csak csendben leveszem a Sparos szárazkolbászt helyette. Ez van sajnos.
24, igen, van benne néhány évtized gyakorlatom.
Mint ahogy nagyon sok mindenki másnak is.
Nem az üzletvezetők dilettantizmusa miatt zárnak be az éttermek, hanem tőlük, tőlünk független események miatt, amire nem vagyunk hatással!
Nem vagyok varázsló! Nincs megoldás!
Szerinted több ezer(!!!) vendéglátó üzletvezető, mind hülye?
Mind kontár?
Nem nem az! Csak ha egy üzlet életében pillanatok alatt megjelenik minden hónapban masszívan mondjuk egy 5 millió ft-os kiadás, amit plusz 20 milliós forgalomból lehetne kitermelni, azt nem lehet kezelni!
Mert nem lehet csinálni minden egyes boltban egy csettintésre plusz 20 milliós forgalmat!
Ha erre létezne megoldás, akkor nem létezett volna a '30-as gazdasági világválság, és nem lett volna általános munkanélküliség az egész nyugati világban!
10% inflációt se tud megreccsenés nélkül követni a gazdaság, az energia áraknál meg 500%-os infláció van.
Ez, ki kell fizetni.
És a vendéglősnek nincs külön egy gyára, ahol pénzt nyomtat, vagy másik 3 üzlete, ami az étterem költségeit állja.
Az egyetlen bevétel, a vendég.
Így az egyetlen megoldás, az infláció követés.
Tehát, ha nem 1000 ft lesz egy gyros, hanem 4000. Nincs más út.
Ha pedig ezt a vevőkör nem tudja megfizetni, bezár a bolt. Ennyi volt. Nem egy komplikált dolog.
Amit a #19-es zagyvál, a modellváltásról, abszolút nem ekkora, és nem ilyen jellegű problémákra jelent megoldást.
Ez akkor jelent megoldást, ha válságtól függetlenül csökken a forgalom, vagy stagnál, de az üzletben még van potenciál plusz termelésre.
Itt, most, ilyenről véletlenül sincs szó.
(nyilván lehet olyan hely, ahol van ilyen probléma, és megoldás is lehet rá, de itt nem erről szól a kérdés, hanem az ezreket érintő problémáról)
A probléma nagyságát tekintve, pedig azért nem megoldás a modellváltás, mert attól még egy üzlet kapacitása ugyanúgy véges. Mondjuk egy 60 fő befogadására képes étterem, hozzá kalibrált termelő helyiséggel, és létszámú személyzettel, nem tud ellátni napi 10.000 embert, akkor se ha napi 48 órát dolgozik mindenki.
Tehát modellváltással el lehet érni nagyságrendileg mondjuk 20% bevétel növelést.
A jelenlegi problémára meg az lenne a megoldás, ha 200%-os növekedést lehetne elérni, úgy, hogy nem nő az üzlet kiadása, nem költözik nagyobb helyre, nem költ többet alapanyagra, nem költ többet bérekre.
Ekkora dimenziónyi különbség van egy okoskodó szófosó fantáziaszülemény, meg a valóság között.
Nagy-Britanniában (ha igaz) most vezették be, hogy a vállalkozásoknak 50%-os áron adják az energiahordozókat.
Úgy, hogy ott egy étteremben átlagban simán dupla annyi az árrés, mint nálunk! Tehát alapból jóval több a bevételük. Ott, ez sokaknak megoldást jelent.
De hidd el, ha nálunk létezne megoldás, akkor aki ezzel foglalkozik, az tudná ezt.
"meg kellene érteni hogy azért nem tudjuk sokszorosítva drágítva megvenni, mert ... fizetések nem lettek többek."
Ezt hajszál pontosan érti is mindenki.
Pont ez az infláció lényege, és ezért nem lehet ellene tenni (a mi szintünkön) semmit.
Ott, ahol 3000 Euró egy átlag vendég átlag bére, ott is súlyos gondot okoz az infláció.
Magyarországon mára ugyanolyan kiadásai vannak egy étteremnek mint "nyugaton" (csak bérekben nem, de alapanyagban, energiában igen)
ezzel szemben az itteni átlag vendégkör átlag fizetése 1000 euró sincs (nem fővárosi bérekről beszélek, hanem országosról) .
És ez akkora különbség, amit nem lehet apró módosításokkal, tákolgatással, ötleteléssel "modellváltással" áthidalni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!