Ha a számla végösszege tartalmazza a szervízdíjat jár még ezen felül borravaló??
Köszönöm a válaszokat!!
Az étteremben közel 4ezer Ft-os szervízdíj után nem gondoltuk még, hogy azt a 10%ot még ki kéne fizetni. Aki nem ebbe dolgozik (vagy lehet csak én vagyok ennyire tudatlan) de nem tudják , hogy az a szervízdíj épp kinek megy…hogy a főnök lenyúlja vagy szét lesz osztva.
Ritka hülye szokás ez a borravaló adás.
Furcsa dolog a borravaló. Pl egy boltban is kiszolgálnak az eladók, hasonlóan az étteremhez. A pincérek dolga az, hogy kivigyék az ételeket, az eladóké meg a termékek kiadása. Boltban egyáltalán nem szokás a borravaló, a termék árában benne van az eladók fizetése is. Éttermekben is azért 10x annyiba kerül egy étel, mint az alapanyag ára, mert dolgozni kell vele, többek között kivinni a vendégnek. A személyzet kedvességét pedig azzal értékeli egy vendég, vagy vásárló, hogy legközelebb is oda megy, vagy nem.
Szóval hülyeség, hogy egyes területeken kialakult ez a borravalózás. Esetleg, ha olyat csinál, ami egyébként nincs a munkaköri kötelességei között.
Csatlakozom #17-hez! Egyáltalán nem értem a borravaló létjogosultságát, de még a külön felszámolt szervízdíjét sem.
A boltba ha bemegyek, ott sem külön tételként szerepel a számlán az eladó fizetése, meg az árufeltöltő fizetése, meg a világítás és a hűtők villanyszámlája, hanem bele van kalkulálva a termékek árába. Pontosan ezt kellene csinálni a vendéglátásban is. Semmi külön tétel, semmi borravaló, hanem az ételek árába belekalkulált költségek, és tisztességes fizetés a dolgozóknak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!