Kezdőoldal » Ételek, italok » Vendéglátás, éttermek » Az hogyan lehet, hogy rengeteg...

Az hogyan lehet, hogy rengeteg vendéglátóhely zárt be, mégis hiány van vendéglátós szakemberekből?

Figyelt kérdés

Bármerre járok Bp-n, mindenütt látom, hogy sok vendéglátóhely, (étterem, büfé) tartósan bezárt. Hová lettek a korábban ott dolgozók?

Igaz, nem mindegyikük volt szakember.

2022. márc. 12. 11:58
 1/9 anonim ***** válasza:
86%
Építőipar felszívta őket.
2022. márc. 12. 12:04
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
Elmentek máshová vagy más területre dolgozni.
2022. márc. 12. 12:15
 3/9 anonim ***** válasza:
100%
Egy részük elment külföldre, egy másik részük pedig szakmát váltott itthon.
2022. márc. 12. 12:40
 4/9 anonim ***** válasza:
94%

A vendéglátóiparban alkalmazottként dolgozni már régen nem vonzó.

Nem a 8 órás munkanap a jellemző, nyitástól zárásig hosszú a nap, és a pénz is kevés, máshol kevesebb munkával többet össze lehet gürizni.

A vendéglátósoknál régi beidegződés, hogy azért kevés a fizetés, mert van borravaló... már régen nincs számottevő értékű jatt, de még forgalom sincs, amiből szintén lehet százaléka a dolgozónak.

Ergo ott van egész nap, pénzt meg alig keres.

Kivételek persze lehetnek, de nem az a jellemző, a jellemző az, hogy már a covid előtt sem volt feltétlenül jó üzlet vállalkozóként sem vendéglátózni, melósként meg pláne nem, nem véletlenül zártak be tömegesen a helyek, a járvány miatti kényszerszünetek elrendelésével csak egy lökést adtak az elhatározásnak, sok vendéglátós már előtte gondolkozott rajta, hogy bezárja a bazárt.

2022. márc. 12. 12:45
 5/9 anonim ***** válasza:
100%
2020. őszén kezdtem a villamosvezetői tanfolyamot Pesten, kb. a csoport háromnegyede vendéglátó területről jött át. És aki már beletesz a tanfolyamba párszázezret, az nem fogja itthagyni ezt a pályát. Ők már nem mennek vissza a vendéglátásba.
2022. márc. 12. 14:51
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

Unokaöcskös pl. szakács, egy év munka után mondta, hogy köszöni, de nem. Nívós pesti étteremben kapott pedig munkát (pont azért vették fel pályakezdőként is, mert nem volt szakember).

Azt mondta, nagyon strapás. Így elment üzletkötőnek (ingatlanpiac).

2022. márc. 12. 14:54
 7/9 anonim ***** válasza:
74%
4-es válaszoló igencsak el van tájolva. Azért nincs munkaerő a vendéglátásban, mert a covid bezáráskor elmentek máshova dolgozni, és nem is térnek már vissza a vendéglátásba. Előtte is nehéz volt embert találni, most szinte lehetetlen. Nekem 35 emberem volt, senki nem tért vissza közülük, mind teljesen mást csinál. Nekem a covid előtt nagyon jól ment, igaz nem 8 órát dolgoztak az emberek, hanem 12 órát, de csak havi 20 napot. 2019-ben nálam a legegyszerűbb szakács 600 ezret kapott, egy pincér 800 ezret, és erre jött még rá egyrészt a borravalójuk, és ezen felül még kaptak jutalékot a forgalom után, így érdekükben maximumon pörögni. minél nagyobb forgalmat csináltak, annál több pénzt kaptak belőle. Erre azért nem mondanám, hogy egész nap ott van, pénzt meg alig keres. Azóta ahogy hallom a többiektől, akik még csinálják, kb. 200 ezret rá kellett dobni mindenkinek a pénzére, de mivel alig találni embert, már olyan bérigényekkel jönnek, hogy ki sem lehet termelni. Pont hogy most van az az időszak, hogyha kitanul valaki szakácsnak, nagyon jól kereshet vele. Hangsúlyoznám, hogy Budapestről beszélek, nekem itt volt az éttermem, és imserőseimnek is itt van, tehát én az itteni árakkal és dolgokkal vagyok csak képben, hogy máshol mi megy nem tudom.
2022. márc. 12. 16:25
 8/9 anonim ***** válasza:
100%

7-es mennyi volt az árbevétel azon a helyen?

Ha volt 6 alkalmazottad (2 szakács 4 pincér váltott műszakokban) bejelentve már 8.8 millió csak a bérköltséged havonta. Ha esetleg bérelni kell a helyet már 10 millió, rezsit nem számolva, és ez nem egy túl nagy csapat.

Ez napi 1-1,2 milliós forgalom alatt tuti, hogy masszív bukó.

2022. márc. 12. 17:31
 9/9 anonim ***** válasza:
100%
Napi 2 milliós forgalom volt, aminek kb. a 90%-át turisták csinálták. Bent voltunk a belváros közepén, azért volt ennyi.
2022. márc. 12. 17:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!