Kezdőoldal » Ételek, italok » Vendéglátás, éttermek » Mennyire igazságos az X %...

Mennyire igazságos az X % borravaló?

Figyelt kérdés

Nem arról van szó, hogy a borravaló jár vagy csak adható, és nem is arról, hány % legyen.

Az X Ft.-ba kerülő sör kivitele ugyanannyi fáradság, mint a 2X drágább sör kivitele, mégis - elvileg - fele annyi a borravaló. Ez extrább ételeknél már nincs föltétlen így, de egyszerűbb, előre kiporciózott ételeknél igen.

2022. jan. 30. 08:58
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
71%
Nem igazság!!! Közöld velük, hogy fujjj!
2022. jan. 30. 09:21
 2/11 anonim ***** válasza:
96%

"Az X Ft.-ba kerülő sör kivitele ugyanannyi fáradság, mint a 2X drágább sör kivitele" - Amiért fizetést kapsz, így ha semennyi borravalót nem kapsz az is igazságos lenne. Ez az egyszerű válasz.

De értem a kérdésed logikáját, ezért egy másik választ is adok. Alapvetően hibás megközelítés két, egymással nem azonos szempont közé egyenlőségjelet tenni. Az egyiknél a borravalót a számla összegének bizonyos hányada alapján szemléled, és ezzel szembe állítasz egy másikat, a fix összeget. Így persze hogy nem lesz köztük egyenlőségjel. De fordítsd meg a kérdésed! Az igazságos lenne, hogy az olcsóbb sört rendelőtől ( aki tegyük fel a vékonyabb pénztárcája miatt rendeli azt)ugyanannyi borravalót elvárni mint a drágábbat rendelőtől,mikor lehet hogy így a borravaló többe kerülne mint a sör?

2022. jan. 30. 09:57
 3/11 anonim ***** válasza:
88%
Rossz irányból nézed. Aki többet költ (pl. a 2x-es árú sört most tekintsük "luxusnak"), az nagyobb valószínűséggel engedheti meg magának, hogy abszolút értékben nagyobb borravalót adjon, így jön ki a költéssel arányos borravaló.
2022. jan. 30. 10:57
 4/11 A kérdező kommentje:
#2, 3 Ezt értem, a pincér szempontjából érzem "igazságtalannak", hogy azonos munka után nem azonos a borravaló. Ez persze csak ott érdekes, ahol mindenki megtarthatja a borravalót, és hosszú távon elvileg kiegyenlítődik.
2022. jan. 30. 12:45
 5/11 anonim ***** válasza:
100%
A pincér örüljön minden forintnak, meg egyáltalán nem kötelező borravalót adni.
2022. jan. 30. 12:52
 6/11 anonim ***** válasza:
85%

#5 Egyetértek, de nem ez volt a kérdés.

Egyébként rendszeresen olvasni bejegyzéseket, miszerint a vendéglátós kegyet gyakorol, amikor elfogadja a vendég pénzét. Szerintük a vendéglátós nem a vendég pénzéből él.

2022. jan. 30. 13:52
 7/11 anonim ***** válasza:
30%

Alapvetően igazad van, de gondold át a történetet még egyszer. Nyilván egy sört kivinni ugyanannyi munka, mint egy másik sört. (Mondjuk ezzel is lehet vitatkozni, mert ha az egyik csapolt, a másik meg üveges... de ez most mindegy.)

Viszont aki többet költ, ahhoz többször odamegy a pincér. Italrendelés, italkivitel, kajarendelés, bornyitás, előétel kivitele, főétel, megkérdezi, hogy ízlik-e, viszi a desszertlapot, kávét... Ez bőven több munka, mint kivinni egy sört.

Ráadásul senki nem ad x% borravalót, az emberek kerekíteni szoktak. Az x% olyan ökölszabály, amit teljesen fogalmatlan embereknek szoktak tanácsolni, akik fizetéskor zavarba jönnek, mert nem tudják, mi "illik".

2022. jan. 30. 16:53
 8/11 anonim ***** válasza:
51%

#8 Szerintem kiindulhatunk abból, hogy két, egyforma adag sörről szól a kérdés. Tudom, van olyan sör, amit 0,4 és van, amit 0,5 literes korsóba csapolnak, de ez már részletkérdés.

Nyilván, aki mást is rendel, az már a teljes összegre adja a borravalót, és valószínűleg, a kerekítéstől függően, degresszíve.

2022. jan. 30. 17:39
 9/11 anonim ***** válasza:
71%

Szerintem ez inkább arról szól, hogy ha sok pénzed van és mondjuk 10 ezerbe kerül, amit rendelsz akkor nem olyan nagy dolog 1.000FT-ot adni a futárnak vagy pincérnek.

Ha csak 2 ezerbe kerül, akkor meg nem olyan nagy dolog 100FT-ot adni.

Én nem vagyok borravaló párti, de szerintem ez a része logikus.

Meg amúgy sincs írt szabály, hogy mindig adott %-ot kell adni. Adj annyi borravalót, amennyit szeretnél. Tehát 10 ezeres rendelésnél is lazán adhatsz 100FT-ot.

2022. jan. 30. 17:59
 10/11 anonim ***** válasza:
100%
#9 A kérdés kifejezetten az összehasonlítható fogyasztásra vonatkozik.
2022. jan. 31. 08:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!