Miért nem érti meg egy csomó ember, hogy csak olyat rendeljen, ami rajta van a menün, különben a szakács nem fogja elkészíteni?















Én alapban nem értem, hogy hogy jön ehhez a szakács, mint döntéshozó?
Pedig nem szoktam variálni a rendeléseimmel, eszem ami az étlapon van.
Úgy gondolom (más területen vállalkozóként) hogy a tulajdonos, vagy az általa megbízott üzletvezető szabja meg a vendéglátóipari egységében az ott honos tendenciát, miszerint a vendég óhaja fontos, a rendelkezésre álló alapanyagok és technológiák alapján, vagy mereven ragaszkodnak az étlaphoz és mindenki azt kap ami le van írva.
A közvetítő a vendég és a konyha között a pincér, aki ennek a tendenciának alapján veszi fel a rendelést, a szakács meg megcsinálja, mert ezért kapja a fizetését.
A vendéglátáshoz, ugyanúgy mint a betegellátáshoz érzék és elhivatottság kell, ezeket nem szabad favágás szerűen csinálni.
Aki ezt nem veszi tudomásul, az ezekre a területekre nem alkalmas, így ne ezeket a pályákat válassza!
Tehát normális, hogy a vendég olyat kér, ami nincs, és lehet, hogy alapanyag sincs hozzá.
Azt nem írtam oda, mivel eszembe sem jutott, hogy nyilván ugyanazért az árért.





Ha NINCS alapanyag, akkor UDVARIASAN szokás közölni vele.
Ha VAN hozzávaló, akkor jobb helyeken elkészítik, amit a vendég kér.
Az "ugyanazért az árért" nem értelmezhető, mert egy étlapon X fogás van, különöző árakon!





33-as vagyok Kérdező és ha a válaszodat nekem adresszáltad, akkor felhívom a szíves figyelmedet az alábbi mondatomra:
"... a rendelkezésre álló alapanyagok és technológiák alapján..."
Nyilván a sarki kifőzdében nem fognak tudni neki cápauszonylevest készíteni.
Ennél érthetőbben nem tudom leírni.





pacal büfében wellington bélszínt kérni hercegnőburgonyával elég csücskös húzás.
ha azonban séf az, aki főz, akkor lehet vigéckedni, mert nem félkész cuccokból lesz összelegózva neki a rendelése.










Velem pont Németországban esett meg, hogy olasz étteremben kis városban kértem ketchupot a száraz pizzájukhoz és nem volt egyáltalán, mert hitvány alapanyagnak tartották. Ezután kértem akkor plusz paradicsomszószt azt meg nem lehet mert nincs rajta az étlapon. Így megettem szárazon a pizzámat.
Az elsőt még megértem ketchup hiányát ha magára ad az olasz akkor bolti ketchup nem igazán vág az étterem színvonalába. De házi pari szószt simán tarthattak volna...
Kérdésre válaszolva:
Ha magyaros éttermben nincs az étlapon de kérsz cigány pecsenyét joggal várhatod hogy megcsinálják a többi étel átlag áráért. De pörköltet már nem kérnék mert az minimum 3-4 óra elkészítés.
Ha viszont egy vietnámi étteremben kérsz pizzát - az nem elvárható megcsinálják. Mert nem vág a profilukba.
De nem is kérnék ilyen helyen nagyon eltérő kaját mert nem abban jók, így nagy eséllyel nem lenne az igazi.
Ne legyél megsértődve ha visszautasítanak azért.
Mert az étlapon van a kínálat ebben jók ezt tudják gyorsan és profin megcsinálni.
Ja és kisebb változtatások köret szósz csere simán belefér.
Főleg ha más fogásokat akarsz összevariálni.





39-es: bocs, de mit értesz az alatt, hogy megetted a pizzádat "szárazon"???
A pizza úgy kész, ahogy megsütik, arra nem "illik" semmit tenni a vendégnek.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!