Kezdőoldal » Ételek, italok » Vendéglátás, éttermek » Miért derogál az éttermeknek...

Mlgy_1987 kérdése:

Miért derogál az éttermeknek leírni azt, hogy krumpli?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Előre is bocsi, ha már más feltette a kérdést, nyugodtan linkeljétek be a válaszokat azokból.

Sokszor látom éttermeknél, hogy kerülik a krumpli szó használatát az ételek nevében, helyette a burgonyát erőltetik és ez néha már átcsap komikusba. Például nem régiben láttam az egyik újpesti étterem heti menüjében úgy írva a krumplis tésztát, hogy "Burgonyás kocka".

Vagy ott a sült krumpli alternatívája, a "hasáb burgonya", ami ugyan nem tartozik a komikusság alá, viszont hosszabb, mint a sült krumpli.

Én személy szerint modoroskodáson kívül más indokot nem tudok elképzelni a használatukra.

Mi a baj a krumpli szóval?

2021. jún. 3. 11:56
1 2 3 4
 21/33 anonim ***** válasza:
62%
Nekem a burgonyáról a bumburnyák jut az eszembe.
2021. jún. 3. 16:14
 22/33 anonim ***** válasza:
100%

A hétköznapi használatban a krumpli az általánosabb.

De éttermekben nem. Én pincérként dolgozom, és anno az oktatók is "belénknevelték" hogy burgonya. Étteremben úgy kell mondani. Ennyi. Itthon attól megáshol krumplinak hívom. Ugyanígy belénknevelték, hogy nem terítő, hanem abrosz. Nem rongy amivel rohangászunk, hanem hangedli.

Ne fájjon neked hogy az éttermekben úgy van kiírva, meg úgy mondják. Ez egy ilyen szakma.

2021. jún. 3. 16:23
 23/33 anonim ***** válasza:
100%
jobban zavar hogy hivatalos vendéglő menüjében néha bab helyett paszuly van feltüntetve, vagy a ragu hosszú ú-val írva :D oké, vidék, tájszavak, kis tudatlanság, de legalább ha már a helyesírásuk nem a legprofibb, a főztjük lenne az. sajna az is hagy kívánnivalót
2021. jún. 3. 20:11
 24/33 anonim ***** válasza:
100%
#23 A "ragúhoz" hasonló még a "borsós tokány" kiírás, ami nem egy zöldborsót is tartalmazó tokányt takar, hanem borsos tokányt. Ugyanez a "csíkos tokánnyal", ami csikós tokány (és amúgy is, minden tokány csíkos, a hús formáját tekintve). Nálunk ezek fordulnak elő rendszeresen, nagyon zavaró.
2021. jún. 3. 22:00
 25/33 anonim ***** válasza:
73%
Lidlben sem krumpli van kiírva, hanem burgonya.. Vagy vásárolni nem jársz, kedves posztoló, ott nem tűnt fel a dolog?
2021. jún. 13. 20:27
 26/33 anonim ***** válasza:
5%
25.Elég baj az.Krumplit kellene írni.
2021. jún. 13. 20:29
 27/33 A kérdező kommentje:
#25: Őszintén megmondva nem tűnt fel, mert ott forma alapján azonosítom a krumplit, nem a szöveg alapján. Tudom, hogy néz ki, céltudatosan odamegyek a kirakott krumplihoz és leveszek belőle, nem ellenőrzöm, hogy miként nevezik. Ha több fajta krumpli van kirakva, mint pl piros, vagy sárga, vagy saláta burgonya, vagy édesburgonya (na itt speciel az édeskrumpli hangzana hülyén nekem), vagy nekem kell lemérnem, akkor persze ránézek a címkére, de csak a számokra figyelek, hogy mit kell a mérlegen lenyomnom.
2021. jún. 14. 16:58
 28/33 anonim ***** válasza:
100%
Nálam még mindig a hercegnő krumpli a nyertes. :D
2021. jún. 14. 17:06
 29/33 anonim ***** válasza:
100%
#28 az lehetne a királyjány pityóka :D
2021. jún. 14. 18:13
 30/33 anonim ***** válasza:
100%
princess kompér
2021. jún. 14. 18:20
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!