Kezdőoldal » Ételek, italok » Vendéglátás, éttermek » Miért derogál az éttermeknek...

Mlgy_1987 kérdése:

Miért derogál az éttermeknek leírni azt, hogy krumpli?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Előre is bocsi, ha már más feltette a kérdést, nyugodtan linkeljétek be a válaszokat azokból.

Sokszor látom éttermeknél, hogy kerülik a krumpli szó használatát az ételek nevében, helyette a burgonyát erőltetik és ez néha már átcsap komikusba. Például nem régiben láttam az egyik újpesti étterem heti menüjében úgy írva a krumplis tésztát, hogy "Burgonyás kocka".

Vagy ott a sült krumpli alternatívája, a "hasáb burgonya", ami ugyan nem tartozik a komikusság alá, viszont hosszabb, mint a sült krumpli.

Én személy szerint modoroskodáson kívül más indokot nem tudok elképzelni a használatukra.

Mi a baj a krumpli szóval?

2021. jún. 3. 11:56
1 2 3 4
 1/33 anonim ***** válasza:
85%

Rofton az elso mondat elmagyarazza, hogy krumlinak csak a parasztok (koznyelven) hivjak:

"A burgonya (Solanum tuberosum), a köznyelvben krumpli, tájnyelvi nevén krumpedli, kolompér, kompér, kolompír, korompér, krompér, gruja, földialma, svábtök, földitök vagy pityóka ..."

Forras: [link]

Tehat helyes magyarsaggal burgonya a neve, de tajszolasban elfogadhato a krumpli is :)

2021. jún. 3. 12:12
 2/33 anonim ***** válasza:
97%
Engem sokkal jobban zavar az erőszakolt népieskedés meg modoroskodás amikor csakazértis kolompért meg pityókát írnak az étlapon...
2021. jún. 3. 12:28
 3/33 anonim ***** válasza:
83%
Ugyanazért, amiért nem használják a rizsát sem, avagy amiért gyakran bécsi szelet esetleg rántott karaj, de semmiképp sem rántott hús szerepel az étlapon.
2021. jún. 3. 12:28
 4/33 anonim ***** válasza:
14%
Egyetértek a kérdezővel.A krumpli az krumpli és kész.El nem tudnám képzelni,hogy paprikás burgonya,vagy rakott burgonya.Még az étel is jobban esik ha krumplit mondok. Ehhez tudnám hasonlítani azt amikor valaki úgy eszi a kolbászt,hogy késsel villával vágja. Őrület. A kolbászt meg kell fogni kézzel,úgy kell enni. Biztos vannak még ilyen rossz szokások.
2021. jún. 3. 12:45
 5/33 anonim ***** válasza:
49%
#4, boomerkém, ezzel most mit akartál végül is mondani? Hogy az egész világ kötelezően éljen a te bugris parasztos értékrended szerint, mert csak? Tudod vannak, akik veled eltérően irodában dolgoznak és figyelniük kell a megjelenésükre még akkor is, ha ebédre kolbizni támad kedvük.
2021. jún. 3. 12:51
 6/33 anonim ***** válasza:
15%
És aki irodában dolgozik az nem foghatja meg a kolbászt kézzel vagy mi? Honnan tudod te,hogy egy számodra ismeretlen ember mivel foglalkozik?Te jós vagy? Vagy,hogyan lehet ezt interneten keresztül meghatározni? Én igenis úgy tartom,hogy a kolbászt mint tipikus magyar ételt, illik kézzel enni,nem pedig késsel-villával. Ha én kolbász lennék,nagyon megsértődnék ezért.
2021. jún. 3. 12:59
 7/33 anonim ***** válasza:
76%
Mert ahogy az első is írja, a krumpli "parasztos". És szerintem egy étteremben igenis a burgonya szót használják!
2021. jún. 3. 13:02
 8/33 anonim ***** válasza:
89%

Mert a hivatalos neve a burgonya.

Pl a hasáb burgonyánál egyértelmű mindenkinek, miről van szó, míg a sült krumpli elég sokféle elkészítési módot takarhat.

2021. jún. 3. 13:04
 9/33 anonim ***** válasza:
75%
7. Szerintem nem parasztos egyáltalán.
2021. jún. 3. 13:04
 10/33 anonim ***** válasza:
81%
Azt megnézném hogy egy étteremben neki állsz kézzel enni. :D De persze egyéb helyen igen kézzel eszük a kolbászt, amúgy kb ez olyan mint valaki a pörit kanálal más villával eszi. Nem tök mind1? Nem vagyunk egyformák. Ahány ház annyi szokás. A kérdésre válaszolva meg egy étteremben nem fogják a krumpli szót használni ,ha tudni akarod miért ,mert szimplán elegancia miatt. Nem tudom hogy jönni ki hogy egy X csillagot étterem azt írná hogy krumplipüri ,burgonyapüré helyet, a hasáb burgonya meg azért hasáb merr hasábra van vágva van vágva, van hercegnő burgonya (hülyén hangzana az hogy hercegnő krumpli) Tehát a lényeg a krumpli szó nem ellegáns. :)
2021. jún. 3. 13:09
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!