Miért derogál az éttermeknek leírni azt, hogy krumpli?
Sziasztok!
Előre is bocsi, ha már más feltette a kérdést, nyugodtan linkeljétek be a válaszokat azokból.
Sokszor látom éttermeknél, hogy kerülik a krumpli szó használatát az ételek nevében, helyette a burgonyát erőltetik és ez néha már átcsap komikusba. Például nem régiben láttam az egyik újpesti étterem heti menüjében úgy írva a krumplis tésztát, hogy "Burgonyás kocka".
Vagy ott a sült krumpli alternatívája, a "hasáb burgonya", ami ugyan nem tartozik a komikusság alá, viszont hosszabb, mint a sült krumpli.
Én személy szerint modoroskodáson kívül más indokot nem tudok elképzelni a használatukra.
Mi a baj a krumpli szóval?
Hercegnő krumpli, itt szakadok rajta. :D Ma is megérte felnézni ide!
Amúgy nekem a hasábburgonya olyan fura szó valamiért...
Hölgyek, Urak, nagyon szépen köszönöm a válaszokat, örülök, hogy ilyen sok jó meglátás érkezett.
Egy kicsit el vagyok maradva a válaszadással, így most reagálnék csak arra, hogy kézzel együnk-e kolbászt, vagy nem: ha utána le tudom magam csutakolni és nem baj, ha esetleg leeszem a ruhámat, mert nem úgy fogok vezetői ülésre menni, vagy még 4 óráig abban lenni szigorú dress kód miatt, akkor hajrá.
#17-essel értek egyet a legjobban talán. Ha még arról lenne szó, hogy a pityókát hiányolom, arra valóban rá lehetne aggatni, hogy parasztos, de a krumpli nagyon is beépült a köznyelvbe én nem érzek benne semmilyen parasztosat. Nekem speciel - tős-gyökeres fővárosi létemre - a burgonya tűnik kényelmetlennek és ridegnek a köznyelvben, ugyanis tudom, hogy nincs az a laza, hétköznapi beszélgetés, ahol úgy beszél két ember, hogy:
- Nézted ma a büfét, hogy mi van?
- Ja, valami rántott hús, meg BURGONYA.
- Az király, már pont elegem volt a pennéből. Sült BURGONYA, vagy BURGONYA püré?
Nem életszerű. De ez csak az én véleményem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!