Kezdőoldal » Ételek, italok » Vendéglátás, éttermek » Miért derogál az éttermeknek...

Mlgy_1987 kérdése:

Miért derogál az éttermeknek leírni azt, hogy krumpli?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Előre is bocsi, ha már más feltette a kérdést, nyugodtan linkeljétek be a válaszokat azokból.

Sokszor látom éttermeknél, hogy kerülik a krumpli szó használatát az ételek nevében, helyette a burgonyát erőltetik és ez néha már átcsap komikusba. Például nem régiben láttam az egyik újpesti étterem heti menüjében úgy írva a krumplis tésztát, hogy "Burgonyás kocka".

Vagy ott a sült krumpli alternatívája, a "hasáb burgonya", ami ugyan nem tartozik a komikusság alá, viszont hosszabb, mint a sült krumpli.

Én személy szerint modoroskodáson kívül más indokot nem tudok elképzelni a használatukra.

Mi a baj a krumpli szóval?

2021. jún. 3. 11:56
1 2 3 4
 11/33 anonim ***** válasza:
92%

Hercegnő krumpli, itt szakadok rajta. :D Ma is megérte felnézni ide!

Amúgy nekem a hasábburgonya olyan fura szó valamiért...

2021. jún. 3. 13:14
 12/33 anonim ***** válasza:
100%
De nincs igazam?:) Milyen hülyén hangozna már így?:)
2021. jún. 3. 13:17
 13/33 anonim ***** válasza:
100%
Dede, nagyon vicces! Köszi amúgy, feldobtad a hangulatom! :)
2021. jún. 3. 13:19
 14/33 anonim ***** válasza:
100%
Igazán nincs mit.:) Öröm ide felnézni.:)
2021. jún. 3. 13:21
 15/33 anonim ***** válasza:
100%
Az biztos! :) Jó, hogy van ez az oldal.
2021. jún. 3. 13:21
 16/33 anonim ***** válasza:
92%
Nekem az egyik kedvenc kajám a rakott kompér.
2021. jún. 3. 13:25
 17/33 anonim ***** válasza:
68%
Na de ki szerint parasztos a krumpli, és elegáns, módi a burgonya szó? Egy 20-30 éves nyelvművelő/értelmező szótár vagy a wikipédia szerint? Ugyan már! Mindenki, boldog-boldogtalan kb csak a krumpli szót használja, ergo nem csak a parasztok, hanem a legfelsőbb vezetők, sőt lemerem fogadni, hogy Orbán Viki miniszerelnök úr is krumplit mond az esetek 95 százalékában. Akkor most mér lenne ez a szó parasztos? Én személy szerint semmivel sem érzem elegánsabbnak, magyarosabbnak, irodalmibbnak a burgonyát, mint a krumplit.
2021. jún. 3. 13:25
 18/33 anonim ***** válasza:
100%

:)))) Kadar is egy nagy paraszt volt!!!

https://www.youtube.com/watch?v=Js9_mkk_jfs

2021. jún. 3. 15:14
 19/33 A kérdező kommentje:

Hölgyek, Urak, nagyon szépen köszönöm a válaszokat, örülök, hogy ilyen sok jó meglátás érkezett.

Egy kicsit el vagyok maradva a válaszadással, így most reagálnék csak arra, hogy kézzel együnk-e kolbászt, vagy nem: ha utána le tudom magam csutakolni és nem baj, ha esetleg leeszem a ruhámat, mert nem úgy fogok vezetői ülésre menni, vagy még 4 óráig abban lenni szigorú dress kód miatt, akkor hajrá.

#17-essel értek egyet a legjobban talán. Ha még arról lenne szó, hogy a pityókát hiányolom, arra valóban rá lehetne aggatni, hogy parasztos, de a krumpli nagyon is beépült a köznyelvbe én nem érzek benne semmilyen parasztosat. Nekem speciel - tős-gyökeres fővárosi létemre - a burgonya tűnik kényelmetlennek és ridegnek a köznyelvben, ugyanis tudom, hogy nincs az a laza, hétköznapi beszélgetés, ahol úgy beszél két ember, hogy:

- Nézted ma a büfét, hogy mi van?

- Ja, valami rántott hús, meg BURGONYA.

- Az király, már pont elegem volt a pennéből. Sült BURGONYA, vagy BURGONYA püré?

Nem életszerű. De ez csak az én véleményem.

2021. jún. 3. 16:01
 20/33 anonim ***** válasza:
100%
Rendben kedves kérdező ,de attól hogy burgonya van írva ,te még mondhatod hogy krumpli. Ismered a mondást krumpli burgonya? Ez tipikusan krumpli burgonya eset. :) tök mindegy ugyan az a kettő. Én falusi vagyok de van mikor burgonyát mondok van mikor krumplit ,eddig senki nem szólt be hogy a burgonya zavarja a fülem ,mondhatom azt hogy én úgy mondom hogy omlosz?:) Na látod teljesen mindegy ki hogy hívja a lényeg ugyan azt jelenti. Pl régen nagyám sokszor kdöt ki hogy adjak a tikkeknek tengerit. :)
2021. jún. 3. 16:11
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!