Minestrone leves kalóriatartalma?
Ezt CSAK akkor lehetne megmondani, ha minden hozzávalót pontosan lemérsz. Márcsak azért is, mert nincs fix receptje, olyan zöldségeket teszel bele, amit akarsz, és annyit, amennyi neked jól esik, illetve az sem mindegy, mennyi vizzel öntöd fel, sürübben vagy hígabban szereted.
Egy leves - vagy egyéb kész étel - kalóriatartalmát éppen ezért nem lehet megadni, mert a recepttöl és az egyéni elkészítési módtól függöen a legalacsonyabb és a legmagasabb érték közt akár 8-10-es szorzó is lehetséges.
Keresd meg azt a receptet, amit el akarnál készíteni és az összetevökböl ki tudod elöre számolni, mennyi lesz nagyjából.
Ééés az első válaszoló pontosan leírta, miért is nem kéne használni a kalóriabázist. :)
Kérdező, ha kalóriát akarsz számolni, akkor azt elkészítés előtt kell. Mindent nyersen kell mérni, mert a tömege változik, de a kcal tartalma nem fog, kivéve a zsírt felszívó és leadó kajákat. Pl. rántott hús olajban sütve sokkal több kcal lesz mint amit számolsz, mert olajat szív fel sülés során, nem is keveset, viszont a sült szalonna kevesebb kcal lesz mint nyersen, mert kiolvad és kicsöpög belőle a zsírtartalmának egy jó része. Ezeket a kajákat egyébként sem szokták diétába rakni, szóval felesleges is tippelgetni, mennyi a vége.
Mivel a kategória a vendéglátás, ezért gondolom, minestronét ettél és szeretted volna beszámolni. Ilyenkor szerintem a legmagasabb értékkel érdemes számolni, inkább legyen összesen kevesebb a bevitt érték, mint hogy nyugodtan hátradőlj és végül túledd magad.
"Ééés az első válaszoló pontosan leírta, miért is nem kéne használni a kalóriabázist. :)"
Tévedésben vagy, szerintem a kalóriabázis igen jó, csak a kérdezö nem megfelelöen használja ebben az esetben.
Ugyanis a kész ételek kalóriamennyiségét így számolni nem jó, éppen a különbözö elkészítési módok miatt.
Viszont ott mindenkinek van lehetösége a saját receptjeit felvinni és utána azzal már lehet késöbb számolni.
Abban viszont igazad van, hogy ha idegen helyen eszik valaki egy bizonyos ételt, akkor jobb a legmagasabb értéket választani, mert így esetleg töbet számol, mint amennyit bevitt, de ez a fogyást nem akadályozza, ellentétben azzal, ha a legkevebbet választja ki és közben jóval többet fogyaszt.
Egyetlen esetben kapsz érvényes eredményt a felvitt receptek újbóli elkészítésekor: ha minden hozzávaló ugyanolyan és ugyanannyi mint a felvitelkor használtak, és a kész ételt x egyenlő részre osztod.
Ha grammra (súlyra) adod meg a kész ételt, akkor az többé nem lesz pontos, csak annál az elkészítésnél, amiből a receptet felvitted.
Én MyFitnessPal-t használok. A receptjeimet minden elkészítéskor módosítom, az adagok számára beírom a kész étel súlyát grammban. Így bármennyit is szedek, pontosabb értéket fogok kapni, illetve nem kell x egyenlő adagra osztanom az ételt, ha többet/kevesebbet szednék magamnak vagy páromnak. Még egy előnye ennek az appnak, hogy a saját receptjeimet csak én és maximum a felvett barátok látják, én sem látom másét, így nem tudok egetverően hamis értékekkel megadott recepteket hozzáadni a saját logomhoz. A saját receptek pedig, mivel vonalkód alapján be tudok olvastatni szinte mindent, aminek van vonalkódja, mindig pontosak. Csak egy példa: tegyél bele 50g zöld pestot. Igen ám, de milyen fajtát? Van belőle olyan, amiből 50g 175 kcal, meg olyan is, amiből ugyanennyi 250. 100g paradicsomszósz: 64 vagy 39 kcal-os, cukrozott, édesítőszeres vagy hozzáadott cukor nélküli? Nem csak kalóriára, makrókra sem mindegy.
A kalóriabázis olyanoknak jó, akik csak nagyjából akarják követni a napi fogyasztásukat, akiknek nem okoz gondot, ha adott esetben elcsúszik pluszba vagy mínuszba akár 2-400 kcal-lal. Aki ragaszkodik a magyar apphoz, mert nem tud megjegyezni 5 szót angolul, annak is inkább a Yazio, aki viszont komolyan akarja venni és nem bogarászni, hogy most a kilométeres listából nekem éppen melyik tétel kell, annak egyértelműen MyFitnessPal. Az 5 megjegyzendő szó pedig: breakfast, Lunch, Dinner, Snack, remaining (és/vagy nutrition).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!