A cukrászsüteményeket miért csinálják ilyen brutál édesre?
Megkívántam egy szelet süteményt és gondoltam, milyen finom lesz, ha veszek, de több cukrászdában próbálkozva is többször ugyanazt tapasztaltam: ehetetlenül édesre csinálják, szinte mintha csak kristálycukorból lenne az egész tortaszelet, gejl! A fagyival is ugyanez a helyzet, brutál édes! :(
Fele annyi cukorral sokkal finomabb lenne, hát nem véletlen ennyi a cukorbeteg én nem is értem, hogy bírja ezeket valaki megenni, mert én nem tudtam és kidobtam. Többet nem is próbálkozom, de azért bosszant a dolog!
Egy szeletért nem fogok nekiállni sütni. Inkább veszek helyette gyümölcsöt.
Szóval a kérdés: miért készítik ennyire túl édesre a cukrászsüteményeket és miért nem lenne elég csak fele cukor bele???
Szerintem régebben sokkal jobb ízű sütemények voltak, legalábbis nekem nem rémlik, hogy ennyire édesek lettek volna, szóval valami nagyon eltolódott a rossz irányba.
Szerintetek? Van még valaki, akinek ez az általános túlédesítés, de mindenben, feltűnt?!
Próbálkoztam a híres ország tortákkal is, de azok még borzalmasabbak voltak, meg ízléstelenek. Azoknál még egy sima tejszínes gesztenye torta is ehetőbb.
Persze vannak diétásabb verziók, vagy cukormentesek, de mind olyan mű meg főleg joghurtos-gyümis, szóval semmi normális. Nem érik meg az árukat!
Miért kell ennyi cukor mindenbe?
Igen, meg a túlsózás is. Tehát, hogy ha ritkán veszek egy instant levest vagy hasonlót brutál sok só van benne.
De a fagyisat én is észrevettem, konkrétan nem éreztem magát az ízt. Átlag tejcsokiknál is ezt érzem, bár azokat nem szeretem, de a Milka és tsai nekem csak cukor ízűek. Volt egy dokumentumfilm is, ami erről szót, a termékek túlcukrozásáról, túlsózásáról.
Én cukrász vagyok :). Igazábol tényleg cukrászda függő. Van ahol baromi tomény, van ahol könnyű és finom. De mondjuk ez a sütitől is függ. Vanna olyan sütik ami alapból édesebbek mint amúgy.
De itthon kevésbé csinálom édesre, mert anyukám nem szereti.
Kisérletezz cukrászdákkal, vagy süss :)
Inkább süss otthon, és használj édesítőt, pl. eritrit. Mi a sütik nagy részét ezzel sütjük, és kevésbé édes, ráadásul majdnem nullkalóriás az eritrit és nem emeli meg a vércukrot :)
(Egyetlen hátránya, hogy elég drága.)
En is tobb cukrászdában jartam mar, jo sokban ami azt illeti, mert a legtobben olyan sutit csinalnak amit en is ossze kotyvasztok nulla tudassal. De nem erezetem egyszer sem, hogy azert lenne rossz egy suti mert édes, ott mas baj is volt. Sztem a desszertnek epp az a lényege hogy édes legyen.
Vagy rossz helyekre mentél, vagy nem birod az edeset, mas lehetőség nincs.
A magyar ízlésvilágnak ez felel meg, valószínűleg. Nyilván nem véletlen toplistás az ország az elhízottak arányát tekintve.
Amióta kijöttem Angliába, azóta tűnt fel. Ugyanazt a típusú üdítő vagy csoki vagy egy szelet torta annyival kevésbé édes. Konkrétan így, hogy az évek alatt ehhez szoktam hozzá, amikor néha hazalátogatok, egy otthoni pohár kólát nem bírok jóízűen meginni, annyira töménynek tűnik.
Nem lehet, hogy kevesebb cukrosat fogyasztasz az utóbbi időkben, és egyszerűen elszoktál az édes íztől?
Én mióta elköltöztem a szülői háztól 3 éve, és kevesebb cukros dolgot fogyasztok, azóta jöttem rá, hogy minden, amit régebben ettem, az is túl édesnek tűnik. Gondolok akár egy egyszerű paradicsomszószra, anyukám nagyon édesre csinálja, én meg nem is teszek cukrot gyakran a paradicsomos ételekbe, mert szeretem savanyúan, csípősen.
Ugyanez igaz a süteményekre. Megfordultam jobb és rosszabb cukrászdákban is, mindkettőben vannak nagyon édes sütemények, és vannak visszafogottabb, diétás sütik is. A paleo, vegán és ilyen-olyan diétás sütik általában, amikért jobb helyeken azért elkérnek 800 Ft-ot egy-egy szeletért, azok összességében talán kevésbé édesek. De ez süteményfüggő is, pl. a fondánnal bevont sütik, mint a mignon, sose lesznek kevésbé édesek, mert a fondán pl. tiszta cukor, ugyanígy a marcipános, mézes sütikre is igaz. (A méz pl. ~80% valamilyen cukor, pl. gyümölcscukor vagy répacukor.)
Egyébként a süteményekben a cukor nem csak édesítésre szolgál, hanem kötőanyag is, valamint pl. piskótánál a barnulást is elősegíti sülés közben. Nem lehet csak úgy kivenni a fele cukrot belőle, és elvárni, hogy ugyanazt a végeredményt kapd, csak kevésbé édes kiadásban. Valamivel pótolni kell.
A tömeggyártás eredménye, hogy az átlaghoz igazodnak, amilyen a kereslet ízlése, olyanra csinálják a sütiket, így a többség édes lesz olyan ember számára, aki kevésbé fogyaszt cukros dolgokat.
Én is értem már brutál édes sütiket meg normális édeségü sütiket is én joghurtos gyümölcsös sütik ért vagyok oda meg túrós gyümölcsös sütik .
De pl el is szolgálták az édestöl
Én pl anyukám gulyás leves rendkívül csípős nem is bírom még enni .
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!