Egészségesebb a szejtán mint a csirkehús?
Igen egyértelműen.
A szejtán van 2-3x annyi a fehérje, nincs benne koleszterin és telített zsír se, viszont több benne az ásványi anyag (nagyon magas a kalcium és a vastartalma pl.)
Viszont NINCS hús íze, csak funkciójában helyettesít, sem állagra sem ízre nem olyan (ami nekem nem is baj mert nem szeretem a húst, de ne érjen csalódás).
A vegánság nem egészségesebb, mert ahhoz hogy ugyanannyi kalóriát vigyél be jóval több rovarirtószert, növényvédőszert viszel be a szervezetedbe.
Cserébe persze nem viszel be annyi antibiotikumot.
Nemrég olvastam egy vegánról akinek vissza kellett állnia tizen valahány év után a húsfogyasztásra, mert nem bírta a szervezete.
Szóv nee beszélj rá senkit erre.
A szejtán engem is érdekelne, mint alternatíva, az egyetlen gondom, hogy eddig nem találtam olyan receptet, ami tényleg tetszene. A legtöbb esetben a szejtánból készült valami borzasztó gumis, és íztelen. (Nem a hús ízét akarom reprodukálni, hanem csak olyasmit, aminek tényleg jó, füszeres aromája van).
Meg valószínüleg a technológiám sem jó, nagyon örülnék, vag beírnátok a saját elkészítési módszereteket meg pár receptet.
Az meg, hogy glutén van benne - szerintem ezt minden értelmes ember tudja, a glutén az átlag embernek nem árt, nem tesz rosszat, csak azoknak, akiknél gluténérzékenység fordul elö. Viszont miattuk mindenkinek lemondani erröl igen butaság lenne.
"Szeretném megkostoltatni az egyik húsevő ismerősömmel a szejtánt és habár tudom, hogy nyitott az ilyenekre, semmiféle tényt nem tudok közölni vele, hogy miért jobb a búzahús, mint a csirke. Zsír és fehérjetartalom érdekelne elsősorban!"
Elöször is arra számítani kell, hogy a szejtán ízre meg állagra más, mint a hús, tehát ha úgy próbálja, hogy a hús helyettsítésére, akkor csalódni fog.
Másrészt a fehérjetartalma ugyan aránylag magas, a zsírtartalom azonban majnem kizárólag attól függ, hogyan készítík el, önmagában kb 1 % van benne.
Összetételre nagyjából megegyezik a csirkemellével, ez utóbbiban van picit több zsír (1 helyett 3 %) és picit kevesebb fehérje (26 helyett 23 %), szóval az eltérés minimális.
Az, hogy jobb vagy sem, egyéni ízléstöl és elkészítési módtól függ, ízben azonban egyértelmüen más a kettö.
Akinek fontos az állati termékek kerülése, annak jó alternatíva lehet, de akinek a hús íze a fontos, annak nem lesz valószínüleg pozitív az eredmény.
Egy próbát megér, de elöször te kísérletezz vele, és ha neked sikerül valami olyat készíteni belöle, ami szerinted az illetö ízléséhez közelít, csak akkor kínáld meg, különben garantált a negatív eredmény.
Az utolsó sajnos nagy butaságokat írt.
1. 100g szejtán fehérjetartalma 75g míg a csirke 23g.
2. 100g szejtánból 2-350g készétel lesz, így a fehérjetartalma a csirkehús kb. kétszerese.
3. A csirkehús 13g zsírt és 85mg koleszterint tartalmaz, a szejtán 2gt ill 0-t.
4. A csirkehús 1g vasat és 15g kálciumot tartalmaz, a szejtán 5 ill 147 grammot!
—> a szejtán an dupla annyi a fehérje, feleannyi a zsír és 0 a koleszterin, míg több benne au ásványi anyag.
A Glutén ha nem allergiás rá az ember egyáltalán nem ártalmas. Meg ez egyébként sem olyasmi amit naponta eszik az ember.
Szerintem ha megnézzük a két élelmiszer adatait, egyértelmű, hogy a szejtán az egészségesebb. Nem csak a fehérjetartalma jelentősen magasabb a csirkehúsénál, de ahogy már többen írták, szinte nincs is benne zsír, főleg nem koleszterin.
Emellett fontos megemlíteni, hogy a növényi fehérje nem rákkeltő, míg az állati igen; a növényi eredetű ételekben nincsenek IGF és egyéb hormonok, melyek az állati eredetű termékekben nagy mennyiségben előfordulnak és igen károsak; emellett purinsav, hem vas (a WHO álláspontja szerint erősen karcinogén) is az állati termékekben van nagy mennyiségben.
Fontos még megjegyezni, hogy a növényi termékek antioxidánsokat tartalmaznak, melyek megkötik a szabad gyököket, ezzel megakadályozva a rákos sejtek kialakulását. Az állati fehérje ezzel szemben elrákosítja a szervezetet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!