Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Szejtán állaga?

Szejtán állaga?

Figyelt kérdés

Elöször próbáltam ki a szejtánt, és nagyjából meg is vagyom vele elégedve, az egyetlen, ami zavar, hogy kifejezetten gumiszerü az állaga.

Ennek így kell lenni, vagy mit lehet tenni, hogy jobb legyen?

Elöre köszönöm a tippeket meg a segítséget.



2019. márc. 1. 13:41
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Pontosan hogyan csináltad?

Rengeteg módon lehet befolyásolni az állagát. A búzagluténhoz adhatsz egy-két csipet szódabikarbónát. Ettől könnyedebb, lazább lesz.

Ha lisztet, vagy valamilyen gabonát (rizsliszt, őrölt zabpehely, stb.) adsz hozzá, tömörebb állagot érhetsz el, ami szendvicsfeltétnek ideális.

Megint más lesz, ha őrölt vagy konzerv hüvelyest (csicseri liszt, babkonzerv) adsz hozzá, de vigyázz, hogy ne legyen túlzottan nedves, mert eláztatja, és a kész szejtán rágós lesz.


Az elkészítés módja is sokat számít: ha főzöd, szivacsosabb, puhább, gumisabb állaga lesz, mintha gőzölnéd, vagy sütőben sütnéd.


Ezeket bármilyen kombinációban varriálhatod. Pl: 10 deka búzaglutén + 2ek zabliszt + 5 deka megszárított csicseri konzerv püré. Van, akinek az egészen kemény állag jön be, és van akinek a puhább. Egy kicsit mindenképpen ruganyos marad, de ezekkel a trükkökkel sokat lehet javítani rajta, ha megtalálod a neked tetsző arányt.

2019. márc. 1. 14:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 A kérdező kommentje:

KÖszi a segítséget!

Egyelöre a készen vett szejtánport csináltam meg a zacskón lévö utasítás szerint (200g por + 150 ml füszerezett víz, összegyúrni, pihentetni, szeletelni, elöfözni), ami ízre megfelel, de nagyon rugalmasan gumis.

Tulajdonképpen ritkán akarnék "húst" készíteni, de több olyan étel van, ahol egy zöldséges mártásban kell fejenként egy-két szelet húst párolni. Amikor a családnak ilyet készítek, akkor jó lenne, ha nekem is lenne valami hasonló, mert a mártás önmagában kicsit "üres". (természetesen a mártást elöre elkészítem, két része veszem és külön-külön készítem el a húsos meg húsmentes változatot).

Amit szeretnék, ha jobban szálas szerkezetü lehetne, illetve valamivel lazább állagú.

A tippjeidet ki fogom próbálni, majd kiderül, melyik milyen és mi tetszik a leginkább.

Még egyszer nagyon köszönöm, hogy segítesz!

2019. márc. 1. 17:10
 3/5 anonim ***** válasza:

Szálas szerkezetű sajnos nem lesz, de bármilyen apróra vágott zöldséggel feldobható egy kicsit, vagy tehetsz bele akár olajos magvakat. Ebből csak az előáztatott darált diót próbáltam. Kisebb mennyiségtől nem lesz dió íze, viszont más, érdekes textúrát ad neki. Egészen krémesre darált tofuval is meg lehet próbálni, de ilyenkor több fűszer kell bele. Fontos, hogy bármit teszel bele, először nyomkodd ki a levét, hogy ne áztassa el.


Állítólag (ezt én még nem vettem észre) a jó szejtán titka, a sok gyúrás. Miután összeállt, pár percig még gyúrni kell, majd 5-10 percet pihentetni és újra átgyúrni, még nyersen.

Saját tapasztalat, hogy a főzés sokat ront az állagán. Van, akinek így tetszik, de szerintem szivacsosabb, vizesebb lesz, hiába nyomkodom ki a vizet. Ha valamilyen mártást készítesz, abban megfőzheted, de a sima vagy fűszeres víz ront rajta. Ez ízlés kérdése, de én mindenképpen a gőzölést vagy a sütést javasolnám.

2019. márc. 2. 07:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm a további segítséget is!
2019. márc. 2. 17:37
 5/5 A kérdező kommentje:

Még egyszer köszi a segítséget, a glutén-zabliszt-csicseriborsó keverék egész jó lett állagra.

Viszont egy kérdésem újra van: írtad, hogy ne fözzem, hanem süssem vagy pároljam - ezt úgy érted, hogy a nyers masszát nem fözöd semennyire elö, hanem mindjárt sütöd?

Elöre köszi, ha válaszolsz!

2019. márc. 5. 21:29

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!