A szejtán az jó húspótló?
A szejtán sokféle lehet. Nem teljesen olyan, mint a hús, mivel egészen másból készül. Egyes ételekben megtévesztően hasonlít, másokat meg lehetetlen szejtánnal utánozni. Ez függ a fűszerezéstől, az elvárt állagtól, stb. Ha jól csinálják, a szejtán nagyon finom, nemcsak vegánoknak. De nem érdemes minden nap ezt enni. Ha eddig sok húst ettél, és most egy az egyben szejtánnal akarod helyettesíteni, az unalmas és egészségtelen lesz. Inkább úgy gondolj rá, mint egy új ételre, amit sokféleképpen el lehet készíteni, és nagyon finom lehet, de nem a hús helyett van.
A szejtánt könnyű elrontani, ha még tapasztalatlan vagy. Rengeteg féle módon lehet kombinálni az összetevőket és az elkészítési módot (gőzölés, főzés, sütés, stb). Ha még nem ettél, nem vagy tapasztalt, nem javaslom, hogy otthon készítve kóstold meg először, mert csalódni fogsz. Menj el egy étterembe, vagy vegyél előre elkészített szejtánt (bioboltokban, Auchanban, Sparban lehet kapni), hogy tudd, milyen a jó szejtán, mielőtt otthon kísérleteznél.
(Off: ha egészséges és elégedett vegán életmódot akarsz élni, ne a húst próbáld helyettesíteni. Néha persze lehet húspótlókat enni, de ezek sem ízben, sem tápanyag tartalomban nem felelnek meg a húsnak, így hosszútávon nem lesznek jók neked. Nézz vegán recepteket, próbálj ki új ételeket, és olvass utána, hogyan őrizheted meg az egészségedet növényi étrenden. A vegánság csak akkor jó neked is, ha hajlandó vagy tanulni róla, mert az állati ételek elhagyásával sok olyan tápanyag kiesik, amit nem tudsz csak szejtánnal és szójával pótolni.)
Nem olyan, mint a hús. Ráadásul a szejtán maga a tiszta glutén. Így nem annyira javasolt belőle túl nagy mennyiségeket enni.
Vegánként egészen más ízekhez szokik az ember. Nem arról van szó, hogy esszük a szejtánt és pont olyan, mintha rántott pulykamellet ennénk.
Vegánná válni az egy hosszú folyamat. Eleinte nem könnyű, pláne ha imádod a húst.
Utolsó: A húsnak VAN saját íze és nem a füszerektöl! Gondolom, vagy soha nem ettél még húst, vagy nagyon régen és nem emlékszel rá!
De nem véletlen fontos a húsos ételek esetében, hogy MILYEN húst használnak, ugyanis más-más íze van, attól függöen, hogy mi az.
A húsmentes ételeknek ez az egyik problémája, hogy a hús-ízt nem lehet elöállítani és akármivel akaják pótolni, nem sikerülhet.
Az utóbbi időkben rengeteg húspòtlòt kipròbàltam, köztük a szejtànt is. Hát nem voltam elégedett egyikkel sem, vagy az íze nem jött be, vagy az állaga, vagy a hasam fájt tőle.
Szerintem vegànként a legjobb, ha kipròbàlsz új recepteket és új konyhàkat. Tudom ajánlani pl Steiner Kristóf receptjeit.
Ne próbáld mindenàron pótolni a húst, mert csalódás lesz.
Egyébként jól elkeszitve lehet ízlik a szejtàn majd. Egy próbát megér
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!