Vágható állagú kesusajt?
Kipróbált kesusajt receptet keresnék, ami vágható, reszelhetö és nem kell hozzá sok összetevö.
A neten keresgéltem, de vagy 20 féle valami - többek közt ételízesítö meg hasonló müdolgok, illetve egzotikus keményítök (tápióka, stb) - kellenek hozzá, vagy nincsenek pontos mennyiségek.
(Mellesleg miért jobb/másabb a tápiókakeményítö, mint a kukorica- vagy krumplikeményítö?)
Mivel egy kis faluban élek, és nincs lehetöségem különleges összetevöket beszerezni, ezért igen problémás megfelelö receptet találni, amit meg kipróbáltam eddig, az nem igazán gyözött meg.
Elöre köszönöm a segítséget!
Azért jobb a tápióka keményítő a hagyományosaknál, mert máshogy "viselkedik" az ételben. A kukorica vagy krumpli keményítő inkább a liszthez hasonló, míg a tápióka kötöttebb, ruganyosabb. Ha liszt szerű keményítővel csinálod, más állagot fogsz kapni, ami inkább egy sűrű pudinghoz hasonló. Ha vágható, szilárd sajtot szeretnél, akkor érdemes tápiókát, és/vagy agar-agart (ha nem vagy vegán, zselatint) használni.
Ha igazán jó tej mentes sajtot szeretnél csinálni házilag, mindenképpen ajánlom, hogy szerezz be néhány különlegesebb összetevőt, mert állagban és ízben is nagy a különbség. Ezek olyan dolgok, amiket nagy tételben is beszerezhetsz, mert nem romlanak meg. Rengeteg bioboltnak van már webshopja, és házhoz szállítanak, de napközben kérheted a munkahelyedre, vagy a legközelebbi városba is. Ha egyszer bevásárolsz, legalább fél évig nem szükséges.
Ajánlom a sörélesztő pelyhet, ami természetes anyag, és ízesítőként szolgál. Főleg sajtot helyettesítő ételekbe szokás tenni, mert a sajthoz hasonló íze van. De bármilyen sós ételben, mártásban nagyon finom, és nincs benne semmi egészségtelen.
Pontos arányokat sajnos én sem tudok írni, mert pontos, jól bevált recepttel még nem találkoztam. Mandula és kesu keverékéből szoktam "sajtot" csinálni úgy, hogy ezeket egy éjszakára beáztatom. Reggel turmixba öntöm őket annyi tiszta vízzel, hogy éppen ellepje, pici olajat és citromlevet teszek hozzá, majd fűszerezem (itt mehet bele a sörélesztő pehely is, ízléstől és mennyiségtől függően 1-3 ek. Ezt nagyon-nagyon simára turmixolom (legalább 10 perc), és ha kész, a tápióka keményítőt is a turmixszal keverem el. Ezután fel kell forralni. Mivel sűrű és könnyen odakap, ezért én vízbe állított lábasban szoktam, ahogy a csokoládét. Ahogy melegszik, látni fogod, hogy besűrűsödik. Ha nem találtam el jól az állagát, utólag egy kis forró vízben feloldott agar agarral szoktam korrigálni.
Fontos, hogy az edényt, amiben lehűtöd kend ki olajjal, különben nem fogod tudni kiönteni. Ha nem szeretnéd, rugalmas szilikon formákba is töltheted.
Én krémesebb állagút szoktam csinálni szilikon jégkocka tartóban, így egyesével kenyérre kenhető, mint a kockasajt.
Nagyon köszönöm a válaszodat, sokat segítettél.
Egyelöre nem feltétlen szeretnék speciális hozzávalókat venni, mert nem vagyok biztos benne, hogy az eredmény tetszeni fog, ha nem, akkor inkább kihagyom a sajtot, mint hogy olyasmivel helyettesítsem, ami nem emlékeztet eléggé az eredetire. (Nem elvi, hanem egészségügyi okokból nem fogyasztok állati termékeket) Mivel elég kis jövedelmem van, ezért nem szivesen költenék valamikre, amiket utána mégsem használok - egész kis próbacsomagok meg nem kaphatóak sajnos.
Nagyon megköszönném, ha valamennyire meg tudnád adni a mennyiségeket, mert halvány elképzelésem sincs, hogy mennyi kesuból kellene kiindulni, ehhez ennyi keményítö kell, illetve a 1-3 ek élesztöpehely mennyi egyéb hozzávalóhoz kell. (Fogalmam sincs, hogy a kesu pl 100g vagy 500g, ugyanez érvényes minden egyébre), szóval egy irányérték sokat segítene.
A másik, ami nem világos, hogy amiakor felfözöm, akkor milyen állagúnak kell lennie, mielött kihütöm.
Ami miatt most elökerült a téma, hogy pizzát többször készítettem csak növényi összetevökkel, egyedül a sajt az, ami eddig nem igazán helyettesíthetö mással, és olyasmit nem találtam eddig, ami valamennyire reszelhetö lenne, illetve optimális esetben még kicsit megolvadni is képes lenne.
Sajnos olyan kesusajtot, ami a valódi sajtra igazán hasonlít, még nem sikerült csinálnom. Inkább úgy mondanám, hogy egy étel, ami funkcióban hasonlít a sajtra, és nagyon finom, de azért nem téveszthető össze a kettő. A bolti, előre csomagolt növényi sajtok sokkal közelebb állnak a valóságoshoz ízben és állagban is, de ilyet nagyon ritkán veszek, mert drága és egészségtelen. Ezért nekem a házi jobban bevált, még ha kevésbé sajt-szerű is.
Ez az alap recept, ami alapján elkezdtem kísérletezni. Ezt szoktam egy kicsi agar agarral kiegészíteni, ami teljesen jól helyettesíthető zselatinnal. Sajnos hiába tartottam be a receptet, nem mindig sikerült egyformán jól, ezért szoktam szemmértékkel javítgatni.
Olvadós állaga a tápiókától és a zsírtartalomtól lesz. Nem tudom, hogy ugyanez elérhető-e másfajta keményítővel is. Egy próbát megér szerintem, legfeljebb nem lesz tökéletes állaga.
Nagyon köszönöm a segítségedet meg a linket is.
Azt tudom, hogy nem lesz ugyanolyan, nekem elég lenne, ha valamennyire sikerülne közelíteni.
A link alapján el tudok indulni és majd meglátom, hogy mennyire sikerül.
Még egyszer nagyon köszönöm!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!