Lehetek úgy vegán hogy a húsról nem tudok lemondani?
Én megértelek. Én is hasonló cipőben járok, szűz szeretnék maradni,
viszont nagy ritkán csak dugok egy jót mert nem tudok lemondani teljesen, nem tudnám nélkülözni a szexet de maga a filozófia eszme nagyon tetszik és szerintem nagyon trendi is.
Persze, hogy lehetsz!
Elvégre köztörvényes bűnözők is lehetnek politikusok, akkor pont egy húsevő ne lehetne vegán?
Vegán nem hiszem, de tudatos fogyasztó lehetsz. pl. ha az állati eredetű ételeket ellenőrzött gazdálkodásból szerzed. Megfejelheted olyan vásárlási szokásokkal ami csökkenti a csomagolóanyag használatot. pl. saját szatyor használata. Kimérendő árukat vásárolsz. stb.
Én nem vagyok vega és nem is akarok az lenni. De szeretem a vega/vegán ételeket is. Nem eszek minden nap húst, mert nem kívánom minden nap. Én is inkább a tudatos fogyasztók közé sorolom magam. Ha lehet a helyi terményeket vásárolom meg, az évszakoknak megfelelően.
Állati termékeknél is figyelbe veszem, honnan származik a hús/tej árú. Vásárlásaim során mindig van nálam saját zacskók (most pl a spar vezetet be mosható, többször használatos zacsikat, ezek tesztelés alatt vannak).
Ha nagy ritkán veszünk péksütit, azok zacskóit is újrahasználom.
Előre csomagolt árúk helyett a pultos verziót preferálom... stb.
Saját tapasztalatom az, hogy ha jó ideig nem eszel húst vagy tejterméket (pl. 1 hét) akkor nehéz, megterhelő lehet ezen termékek hirtelen fogyasztása. Nálam okozott émelygést tej is, meg pöri is. Meglátod, hogy bírja a te szervezeted. Én ilyenkor fokozatosan eszek normál dolgokat. pl. első alkalommal csak sajt/túró vagy tojás. Másnap már 1 szelet tarja szendvicsbe, harmad nap már pöri feltét. stb.
Szóval ha az ember "böjtöl" (lényegében) akkor hirtelen mindent enni, megterhelő lehet a gyomor szàmára.
De úgyis kitapasztalod, neked, hogy működik.
Én az évek során gyakorlatilag nullára csökkentettem a húsevésem, illetve a tejet és a tojást is igyekszem mással pótolni.
Nem vagyok se vegàn, se vega(bár általában annak tartom magam) , de igyekszem úgy élni. Szerintem az is számít, ha próbálsz tenni az allatokert és a világért. Ha nem sikerül 100%-ban tartani magad hozzá, sem gond.
Ha havonta 1-2x eszel húst, nem dől össze a világ. Az is számít, ha a maradék 28 napban le tudsz mondani róla, csökkented a húsfogyasztàsod.
Egyébként lehet, hogy idővel nem is fogod kívánni. Ha elszoksz tőle, utána nem biztos, hogy jól fog esni már.
Mivel a legtöbbet otthon én főzök, és a párom nagyon húsos, úgy szoktam összeegyeztetni a dolgokat, hogy neki is ízletes legyen a húsmentes koszt.
Ha szigorúan maradunk a magyar konyhánál akkor pl. zöldségleves+ dödölle vagy tócsi (erre lehet rakni tejfölt sajtot, tehát nem vegán). Vagy tárkonyos burgonya leves + mákos/diós tészta/ szilvás gombóc. Gomba pöri tésztával. Főzelékekre szoktam sajtkroketett vagy köles kroketett készíteni (ebbe is tehető gomba) feltétnek. Párom nagy favorítja a bundába sült hagymakarika.
Lecsó rizzsel.
Ezek nem újkeletű kaják. Szerintem sok olyan magyar recept van, amihez nem kell hús (tejtermékek inkább), ha mást nem, a vallási böjt időszakában nem ettek az emberek húst és mégis életben maradtak az berek.
Amik már "vegánosabb" receptek tehát kimondottan a vegáktól tanultam. Az a köretek keverése. Tehát pl. lencsét-répát-rizst összefőzhetsz, mintha rizottó lenne. De használhatsz köles-rizs-borsó kombinációt is és a variáció végtelen... Persze ha valaki nem tud nyitni a amarant, köles, hajdina és társaik írányába akkor nehéz lesz ezt "valamire való" ételnek titulálni.
A személyes kedvenc kajám amihez semmi "flancos" hozzávaló nem kell, az a lencsepörivel töltött paradicsom. Ha megengedőek vagyunk, akkor a tetején reszelt sajt vagy mozzarella elfér. De nélküle is finom. A párom először nem akarta elhinni, hogy ebbe még ízesítőnek sem raktam húst. Nagyon finom pöris íze van a lencsének és tetszőleges körettel tálalható.
Külföldön szerették nagyon a pirított zöldséges tésztát desszertnek almafánkot kaptak.
A vegának pedig mindig úgy főztem, hogy neki is legyen húsmentes mindenből (mivel neki magának kellett megoldani az étkezést). Olasz kajákból könnyű kivonni a húst. Több hagymával, répával finom lasagnet lehet főzni. Raviolli isteni spenótos töltelékkel. Gnocchi is teljesen jól működik húsos ragú nélkül.
Magyar kajákat tárgyaltuk...
Nekem nincs csoportosítva úgy az étel, hogy ez most húsos vagy hús nélküli. Én csak finom kajákat ismerek és mindegy miből készül ha jól esik.
Nekem a vegánok egy kicsit szélesebbre tárták a konyhakúltúrám ajtaját, mutattak egy másik módot, hogy lehet így is. A hús uralkodását az éttrendemben az szüntette meg, hogy én is olyan családból jöttem, ahol hús mindenhez "kell" mert nem teljes értékű a kaja. Engem meg ezzel lehet kiüldözni a konyhából, ha valami "kell", kötelező úgy csinálni. Én kisérletezni, felfedezni és kombinálni szeretek. Nekem ez a szabadság. Ezt szeretem a főzésben.
Gyakorlati haszna? Az is van. pl. ha el akarok készíteni egy ételt amibe mondjuk kéne tojás, nekem meg véletlenül sincs még egy megzápult sem, akkor sincs semmi, mert tudom mivel lehet helyettesíteni, ami betölti ugyanazt a funkciót (ezt művészi szintre emelésében pedig az allergiások mindenmentes receptjei emelték), így nem kell 1 db tojásért kb 1 órát kihagynom a délelőttből. Az órási szabadság, ha több élelmiszerre tudsz támaszkodni, és nem vagy kötve egy élelmiszerhez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!