Könnyen elkészíthető/olcsó/nem-exotikus vegán receptek?
Mindhárom feltétel együttes teljesülése esetén a választásaim elég limitáltak, ezzel tisztában vagyok. Vegán alatt természetesen az állati eredetű ételek teljes kizárását értem. Nem >vagyok< vegán, de szeretnék eljutni odáig.
Elsősorban azért kérdezem ezt, és azért itt, mert Magyarországon lakok, nincs sok pénzem, és nem szeretem/tudom a fél napomat főzéssel tölteni. Ezekből következik néhány dolog:
Az angol nyelvű oldalak/receptek számomra totálisan unrealisztikusak. Egyetlen értékelhető recepthez egyszerre használnak a világ legtávolabbi végeiből való összetevőket/egyebeket, amik itt jobb esetben méreg drágák, rossz esetben még csak a neve sem volt soha magyarra fordítva, még magyar wikipédia cikk sincs róla, és messze nem elérhetők (kivéve mondjuk valami budapesti mini zugboltot a város szélén (nem vagyok pesti -- Szeged közelében lakom)). Egy átlag angol nyelvű vegán étrend ilyen ételekkel van feltöltve minden étkezésnél (amihez hasonló csak az a mesterkélt sznobizmus, ami bizonyos testépítő étrendekben található, és azt feltételezi, hogy majd adott illető ebédre lazacot, uzsonnára egy kis darált marhát, estére pedig tonhalat fog enni, természetesen 3 különböző körettel, stb.).
Nem tudom, hogy akik ilyeneket írnak, hol élnek, de személy szerint erre nem tudom alapozni a napi kajámat, különösen hogy se kedvem, se időm, se pénzem nincs misztikus összetevők után rohangálni, és miután megvannak (ha megvannak), a nap további részét recept böngészéssel majd főzéssel tölteni.
Nos, mindezt kellene még összeegyeztetni a különféle lehetséges vitaminhiányok elkerülésével (B12, D, DHA, kálcium, cink (vas?)), és megfelelően magas fehérjebevitellel (súlyzós edzés mellett).
Feltételezem ezzel sokaknak feladtam a leckét. Gondolom érezhető a frusztráció a soraimból; az általánosan fellelhető vegán receptek és ételek tényleg nagyon jól néznek ki a képeken, éppen csak azt nem vagyok hajlandó elhinni, hogy van, aki azokat eszi minden nap, és nem az a munkája. Gondolom vegánok léteznek a valóságban is, és minden nap esznek is valamit, és olyan is akad közöttük, akiknek nem a főzés a munkája vagy legfőbb elfoglaltsága. Nos, tőlük várnék valami felvilágosítást.
23/F
(Ennél jobb módot nem találtam arra, hogy a GYK keretei közt finoman jelezzem, hogy mire ez a látszólagos főzés-fóbia és frusztráció).
Olcsó, minden boltban kapható, egyszerűen elkészíthető.
A sárgaborsó:
Klasszikus sárgaborsó főzelék
Hozzávalók:
50 dkg sárgaborsó
4 babérlevél
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 dl olaj
1 ek. liszt
1 kk. pirospaprika
só
Elkészítés:
A sárgaborsót előző nap többször átmossuk és beáztatjuk.
Másnap feltesszük főni kétszer annyi vízbe a babérlevelekkel. Miután leszedtük az összes habját, hozzáadjuk az átzúzott fokhagymagerezdeket és sót. Addig főzzük, amíg puha nem lesz.
Olajjal, liszttel és pirospaprikával rántást készítünk, belereszeljük a hagymát, és az egészet hozzákeverjük a megfőtt sárgaborsóhoz.
Mikor összerottyant, kiszedjük a babérleveleket, és botmixerrel pürésítjük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!