Vegetáriánus lét elkezdése, kollégistaként?
Sziasztok!
Már nagyon sok ideje gondolkodom azon, hogy szeretnék vegetáriánus(lacto-ovo) étrendre átállni, leginkább elvi okokból. A tanulmányok miatt sajnos nincs sok időm főzőcskézésre, illetve egy konyhatündér sem vagyok, sőt a kollégium miatt a lehetőségek tárháza is kötött. Szóval a kérdés konkrétan így szólna:
Milyen egyszerű ételekkel lehetne fokozatosan helyettesíteni a húsfogyasztást a mindennapi életben?
Fagyasztód van? Egy személyre főzésnél fontos szempont.
Nálunk amúgy az egyetemi menzán elég jó a vega kínálat.
Hmm,egyetemista/főiskolás vegát még nem láttam,pedig én is koleszos vagyok.
Én magamnak főzök koleszban,szerintem te is meg tudod oldani,annyi hogy nagyobb adagokban kell és le kell fagyasztani,ha minden nap nem érsz rá.
Húshelyettesítők: tejtermékek, tojás, hüvelyesek.
Mondjuk én kollégistaként még elég igénytelen voltam (még most is az vagyok :D), szóval első körben csak annyit ajánlanék, hogy egyszerűen hagyd le a húst a szokásos ételeidről. Felvágottas kenyér helyett vajas kenyér, songoku pizza helyett négysajtos, rántott csirkemell helyett rántott sajt... stb.
Én anno a tojásra és gyümölcsökre (főként banánra) alapoztam a napi étrendemet.
Napi 2x-3x ettem rántottát. Azt lehet variálni némileg. Néha gombát teszel hozzá, néha pl. morzsolt kukoricát, stb. + Mellé mindig ettem valami savanyúságot.
Reggel egy nagy adag zabpehely, fekete csokival, gyümölccsel, kókuszreszelékkel.
Ha van olyan kis melegszendó készítő géped, az is jól jön. (Paprika, paradicsom, sajt, ubi, stb.)
Krumplit is gyakran sütöttem. Az is hamar megvan.
Ennyi jutott hirtelen eszembe. Persze, ha már kicsit több ideje és lehetősége van főzni az embernek, az mindjárt más kérdés...
Sok kajáldában lehet kapni főzelékeket, zöldség fasírtot, rántott sajtot stb.
A te eseted egyszerű, mivel tejet és tojást fogyasztasz, így szerintem erre nem kell rápörögni, pl felvágottat ne tegyél a szendóba reggel. Mint írtam, egyszerű ételek: tükörtojás, rántotta, főtt tojás
tejbegríz, zabkása, zabpalacsinta
főzelékek
krémlevesek
sütőben sült zöldségek, akár tejszínnel/tejföllel/sajttal leöntve vagy fűszerezve, oliva olajjal
rizsfasírt
rántott főtt tojás
brokkoli ropogós (sztem bármilyen zöldségből lehet "fasírtot" csinálni)
Szószos tészták (oliva olajas, fokhagymás, tejszínes, gombás stb)
Saját körözött, padlizsánkrém, zakuszka, tojaskrém
Az összes egytál ételben helyettesítheted a húst pl. a gévagomba pörköltben rá nem jönnél, hogy nem húst eszel
A hüvelyesek nagyon jók fehérje forrásként, a tojás mellett ezek lehetnek a jó barátaid
Ezek elkészítése egyáltalán nem tart sokáig, nem kell konyhatündérnek lenni ezekhez, nem kell sok konyhai cucc sem.
Én nem fokozatosan hagynám el a húst, hanem egyből, mert nem látom értelmét "halogatni", mimt írtam sok étterem, gyorskajálda fel van szerelkezve az összes étkezési hóbort kielégítésére.
3 évig éltem koliban először vegetáriánusként, majd vegánként. Nekem annyival volt könnyebb, hogy hétvégente haza tudtam menni vidékre a családhoz, ahol sok zöldség megtermett a kertben, így maradt pénzem megvenni néhány drágább helyettesítő termékeket. Ez általában havi 2-3 doboz növényi tejet jelentett amiből tejbegrízt és zabkását készítettem, tehát nem olyan nagy költség. Mivel otthon volt lehetőségem főzni, és tudtam magammal fagyasztott ételt vinni, a koliba már félkészen kerültek a dolgok, és alig kellett foglalkoznom vele. Pl. a zöldségeket megmosva, felaprítva, vagy panírozva sütésre készen tartottam a koliban, így hét közben a főzés nem tartott tovább fél óránál.
Nekem életmentők voltak a konzervek és instant fasírt porok, mert nem romlandók, és egy dobozban az ágy alatt hónapokra elegendő mennyiséget tárolhatsz. Ezek nem olyan egészségtelenek, mint elsőre gondolnád. Sok féle növényi fasírtport lehet kapni, amik nem tartalmaznak mesterséges adalékokat, és vízzel keverve percek alatt összeállnak. Ezek általában fűszerezettek is, így ezzel sem kell foglalkoznod. Kisütheted magában, vagy valamilyen zöldséggel keverve.
Konzervekből mindig tartottam magamnál natúr lencsét, babot, borsót, tehát főként hüvelyeseket. Ezek nagyon táplálóak. Gyorsan lehet belőlük főzni, de kész ételbe is keverheted. Szinte minden héten ettem borsófőzeléket, mert csak fel kell melegíteni a konzervet, fűszerezni és liszttel sűríteni. Nem kell sokat mosogatni utána, és az egész legfeljebb 10 perc.
Vegetáriánusként végtelenül variálható étel a rántotta. Feldobhatod sajttal, vagy beleszórhatod a megmaradt zöldségeket. Gyümölcsökkel ugyanezt megteheted tejbegrízzel vagy zabkásával. Hétvége előtt, amikor el kell fogyni a megkezdett ételeknek, ezek a legjobb megoldások.
Nagyon praktikusak a szendvicskrémek is. Ezeket olcsóbb és egészségesebb magadnak elkészíteni. Olyat válassz, amit le tudsz fagyasztani, mert így nagyobb mennyiséget csinálhatsz ugyanannyi mosogatással. Én jégkocka tartóban lefagyasztottam ezeket, és mindig csak 1-2 szendvicshez való mennyiséget olvasztottam fel, így nem untam meg olyan hamar. Sokkal finomabb, mint az egyszerű margarin, és nem lesz tőle olyan érzésed, hogy hús nélkül üres a szendvics. A rántottát is feldobja egy ilyen jégkocka.
Kolisként jó barátom volt a piac, mert olcsón tudtam megvenni szinte bármilyen zöldséget, akár 1-2 napi mennyiséget is. Minden héten csináltam valamilyen rizses vagy tésztás ételt, zöldségekkel együtt főzve, így csak egy edényt kellett elmosogatni. Ezekből is végtelen számú létezik. Készítheted bolti vagy saját szósszal, különféle ízesítéssel, sajttal, stb.
Ha nem korlátoznak ennyire az anyagiak, bármelyik nagyobb boltban találsz húst helyettesítő dolgokat. Érdemes megkóstolni ezeket, mert néha jólesik hagyományos ételeket enni, pl. lecsót gabonakolbásszal. Ha szereted a tofut, az is sokféle ételbe tehető és nem drágább, mint a hús. Ha rendszeresen főzöl, akkor is jó, ha van nálad valamilyen fagyasztott félkész étel, pl. rántott sajt a biztonság kedvéért. Ha haverokkal akarsz beülni valahova, érdemes előre tájékozódni, de vegetáriánus étel szinte mindenhol van.
Vegánként sem lehetetlen koliban élni, de vegetáriánusként ehhez képest is könnyű. Amíg így éltem, a konyhai "felszerelésem" egy nagy és egy kisebb serpenyőből, két fazékból, és egy vízforralóból állt. Emellett volt még fagyasztónk, és később vettem egy turmixgépet, ami életem legjobb befektetése volt. Szerencsére az ágy alatt tudtam tárolni tartós étekeket, így a vizsgaidőszak is kibírható volt. Remélem tudtam segíteni.
Az előzőét végigolvasva, én is javaslom az instant fasírtporokat. A mai napig szívesen fogyasztom őket. Leggyakrabban hamburger készítésére használtam őket. "Hús"pogácsát csináltam belőlük. Bele a buciba, és a szokásos hambi alapanyagok mellett nagyon finom. Én néha sütőben, olaj nélkül, fémlapon sütöttem ki őket, elkerülendő a rengeteg olajt.
Bármelyik bioboltban megkapod a fasírtporokat. (Én a Natura márkájút használtam.)
Reggeli, vacsora:
Zabkása, műzli, köleskása egyéb gabonakása
Smoothie, shake
Pirítós zöldségekkel, hummusszal
Buddha bowl
Ebéd
Gombás paradicsomos spaghetti
Rizottó
Rakott krumpli
Krumplifőzelék
Vega hamburger sült krumplival
Chili sin carne
Zöldséges tortilla wrap
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!