Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Vegetarianizmus! Szeretnék...

Vegetarianizmus! Szeretnék tájékozottan belevágni. Miket fontos tudnom? Források? Cikkek? Tanácsok? Aranyszabályok?

Figyelt kérdés
(kérlek, olvasd végig)Szóval már régóta motoszkál ez a fejemben, de most biztos lettem ebben. Főleg erkölcsi és egészségi( egészséges akarok lenne, jelenleg közöm nincs hozzá) okokból mondok le végleg a húsról, és csökkentem az állati eredetű táplálékok fogyasztását. Végh Dóritól és Soulshine by Anditól ( vegán youtuberek) sok videót láttam a témában.Ovo-lakto-vegetáriánus szeretnék lenni, viszont tojást, tejet, ilyeneket kizárólag úgy fogom fogyasztani, ha valaminek a "mellékesebb" összetevője. Pl. rántottát, túrós tésztát nem fogok enni, sem kakaót inni, mert ezeknek minimum 50%-a állati eredetű. Szóval röviden vegetáriánus leszek, halat sem eszek, és az egyéb állati eredetű élelmiszereket elenyészően fogyasztom majd. Illetve nyilván egészséges életmódra térek, ehhez a témához eléggé értek, nyilván nem úgy, mint egy dietetikus vagy ilyenek, de értem. Tudnátok egy pár cikket, forrást, videót, kisfilmet ,filmet, könyvet (a hogy ne halj meg c. könyvet el fogom olvasni) pdf-et, akármilyen forrást linkelni, hogy teljesen értsek a vegetarianizmushoz? Mik azok az aranyszabályok, amiket tudnom kell? Tippeket adnátok? Hogy kezdjek bele? (fokozatosan fogok, az biztos) Hogy maradhatok majd motivált? Vegetáriánus, ha lehet, inkább vegán, gyors, egészséges, egyszerű reggeli receptek? Csak hozzáértők válasza érdekel. Nyolcadikos vagyok egyébként.

#vegetarianizmus #tanácsok #vegán #forrás #vegánság egészséges életmód #ovo-lakto-vegetáriánus
2018. dec. 4. 20:43
 1/8 anonim ***** válasza:
10%

Nem fogom végig olvasni mert hosszú. A kérdésre válaszolok viszont. Ismerek pár vegát, ők jól bírják (bár van olyan aki betegségből kifolyólag heti 1szer kénytelen húst enni, állítása szerint).

Viszont több olyan embert ismerek aki hirtelen elkezdte ezt az életmódot, majd kórházba kötöttek ki, mert nem bírta a szervezetük a változást.

Szép és jó, hogy ezt akarod csinálni, de fokozatosan szokj rá. Ne akard hírtelen ezt az életmódot magadra eröltetni.

A többit tanácsot a nagyobbakra bízom, mert tudnék még pár dolgot mondani, de az nem biztos, hogy jó. De amit leírtam az igen, orvosi vélemények alapján.

2018. dec. 4. 21:10
 2/8 A kérdező kommentje:
Azért annyi fáradságot vehettél volna, hogy végigolvasod, és akkor megtudhattad volna, hogy leírtam, hogy nyilván fokozatosan fogok ráállni erre az életmódra. Vagy olvasd végig, vagy ne írj választ.Ez ilyen egyszerű, és csak így van értelme az egésznek. Nem vett volna sok energiát igénybe. De köszi.
2018. dec. 4. 21:35
 3/8 anonim ***** válasza:
84%
Szia! Nem szeretnék sokat írni, de nagyon-nagyon ajánlom hogy nézd meg Youtube-on Gary Yourovsky - A legjobb beszéd amit hallottál/ vagy Earthling Ed - Eye opening speech. Angolul van, de felirattal is élvezhető, tényleg megéri! Megnéztem egy barátommal nulla angoltudással, és nagyon nagy hatással volt ránk. Segít abban hogy motivált maradj, egészségügyi okokról is beszél, plusz arról hogy hogyan tévesztik meg a marketingesek az embereket a témával kapcsolatban. Sok sikert, megéri váltani, csak pozitív tapasztalataim vannak a vegánsággal kapcsolatban. 💚
2018. dec. 5. 00:07
 4/8 anonim ***** válasza:
89%

Az Earthlings egy elég régi film. Helyette ott a Dominion, ami 2018-as.

Viszont nem kell mindenkivel ilyen brutális dolgokat nézetni. Az érző embereket meghatja, lesokkolja, de az érzéketlenekre nem lesz hatással.

2018. dec. 7. 17:39
 5/8 A kérdező kommentje:
Az Earthlings-ből kb. fél órát bírtam. Ott már patakokban folytak a könnyeim, és még inkább elundorodtam a világunktól. Hogy lehet kihasználna azt a szeretetet, együttérzést, amiket az állatok képesek érezni? Miért teszünk kivételt köztük? Nekem egy kiskutya éppen olyan aranyos, mint egy malac nekem. Meg ahogy tartják ezeket a szegény haszonállatokat (utálom ezt a kifejezést,de a valóságot takarja) olyan körülmények közt tartják, hogy arra az "embertelen" kifejezés már nem elég. Még ha otthon, jó körülmények közt normálisan, szeretetben az anyukájuk mellett élhetik a rövidre ítélt életüket, azt sokkal jobban elnézem, de azért sem vagyok oda. De ez ahhoz képest, ami az ilyen hatalmas pokolszerű állatkínzó helyeket történik, a mennyország. Remélem, egyszer rájönnek, hogy ezek tönkreteszik a bolygónkat (ha már a többi nem hatja meg az emberek többségét, akkor talán egyszer ez meg fogja őket)megjön az eszük, és cselekednek .
2018. dec. 7. 19:27
 6/8 A kérdező kommentje:
Huhh, néhány része nem értelmes, de elkövettem azt a hibát, hogy nem olvastam át utána. Remélem, érthető ettől eltekintve.
2018. dec. 7. 19:29
 7/8 anonim ***** válasza:
Eléggé egyéni, hogy kinek mire kell figyelni, jobb lenne személyesen konzultálni valakivel(mármint aki ért hozzá, orvosilag képzett), nekünk például a suliban nagyon jófej volt a védőnő, én tőle kértem ilyesmiben tanácsot.Sok sikert!
2018. dec. 20. 21:47
 8/8 anonim válasza:
40%
Mindenkinek a szervezete más, edd azt, amit szeretnél. Nem kell étrend, kuruzsló.... stb. Ez csak belebeszélés. Ha nem kell nem eszed meg, ha kell fordítva. Ne akarj vega lenni, ha szereted a húst, mivel akkor megvonod magadtól azt ami neked szükséges és valószínűleg visszatérsz néhány hónap, év múlva. Vegetáriánus vagyok több éve (nem számolom). Ja és tinikoromban is vega voltam, szóval az okoskodóknak a szavára nem érdemes adni, tipikus érvük: a fejlődés kárára megy. Szerintem mindenki tudja mi kell neki, nemcsak ételben. Az áttérést is kitalációnak tartom, egyik napról a másikra nem ettem. Bár eleve soha nem voltam a húst hússal evő. Agyban dől el. Én undorom a szagától, a kinézetétől, így annak ajánlom, aki ugyanúgy érez a hússal kapcsolatban. Észrevettem, hogy aki nem ezért vega, hanem más okokból. Az soha nem veszi észre, ha hússzármazék van az ételében, én meg egyből undorodom, észreveszem. Azt se értem, hogy minek van vegakolbász, a kinézete gusztustalan, a bolti termékben tuti van hús. A bolti vega majonézt se bírom megenni, annyira rosszul leszek tőle, arra csak rá van írva, hogy vegetáriánus. Vicces, hogy nem veszik észre. Mondjuk nyilván megtudnám enni, ha egyedül csak az lenne, csak soha nem jóízűen laknék jól. Mióta vega vagyok sokkalta jobban érzem magam, nem vagyok beteg (néha egy kis nátha elér, ami semmiség, kibírható), a bőröm szebb (persze sajnos nem hibamentes), a székletem lehet hihetetlen de legtöbbször szagtalan. Nekem teljesen megéri. Rengeteg vega kaja van, egyszerűek pl.: rakott krumpli, borsó leves, gombapörkölt körettel, rántott zöldségek, édességben szinte minden, sütőtök, spenót krumplival... Mindmegette honlapot ajánlom. Tanács ne hidd el ami rá van írva a termékre, mert amúgy úgyse írják le az igazságot. Csak kóstold meg utána már tudod. Étrendkiegészítőt, vitamintablettákat blahblah feleslegesnek tartom, van aki szereti. Aranyszabály szerintem az, hogy te tudod saját magadról, hogy mire van szükséged a táplálkozás során, érezd jól magad a bőrödben. Ovo-lakto vegetáriánus vagyok, pont amire kérdeztél. :D
2018. dec. 31. 16:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!